Recensies boeken

De Japanse minnaar

21 april 2015

Mark Weenink

Iedere week ontvangt de joodse kunstenares Alma Belasco een liefdesbrief en een bos gardenia’s. Ze is eind zeventig en woont in het Lark House, een progressief bejaardentehuis in California. Als kind ontvluchtte ze de Holocaust in Europa en groeide ze op bij haar familie in de Verenigde Staten. Voor de lezer lijkt het al snel duidelijk wie de afzender is, maar hoofdpersoon Irina Bazili moet er behoorlijk moeite voor doen om het te achterhalen.

In haar roman De Japanse minnaar vertelt de Chileense schrijfster Isabel Allende (1942) een meeslepend liefdesverhaal, dat begint vlak voor de Tweede Wereldoorlog en doorloopt tot in het heden. Alma neemt twintigster Irina, die in het Lark House werkt, in dienst als persoonlijk assistent. Samen met kleinzoon Seth, die verliefd is op Irina, pluist Irina het levensverhaal van Alma uit. Daarbij stuit het duo al snel op jeugdvriend Ishimei Fukuda, een Japanse migrantenzoon.

Alma’s en Ishimei’s familiegeschiedenissen blijken nauw met elkaar verweven. Gaandeweg lijkt er zich een verhaal van een onmogelijke liefde te ontspinnen, belemmerd door maatschappelijke conventies en de angst om uit de sociale omgeving te breken.

De Tweede Wereldoorlog, die meer dan 60 miljoen levens kostte, houdt ons nog altijd bezig. Een aspect van die oorlog dat mij onbekend was, is het lot van de Japanse (migranten)bevolking in de VS ten tijde van die Tweede Wereldoorlog. Na de aanval op Pearl Harbor was een hele bevolkingsgroep in een klap verdacht. Japanners en mensen van Japanse afkomst werden geïnterneerd in semi-concentratiekampen, mensen die niets te maken hadden met oorlogsdaden van hun voormalige vaderland. Deze vergeten en ook verzwegen geschiedenis verwerkt Allende mooi in het verhaal.

Met De Japanse minnaar heeft Allende een onderhoudende roman geschreven over ouderdom, aftakeling en onmogelijke liefde. De kracht schuilt vooral in de goed uitgewerkte personages, enkele verrassende wendingen in het verhaal en interessante thematiek. Irina en Alma hebben beiden hun eigen onverwerkte verleden, dat stap voor stap gestalte krijgt voor de lezer. Het verhaal, dat zich afspeelt op meerdere plaatsen en door de tijd heen en weer springt, zit goed in elkaar en leent zich ongetwijfeld voor een mooie verfilming.

Isabel Allende brak door met haar debuutroman Het huis met de geesten (1982). Deze Chileense megabestsellerauteur woont inmiddels al dertig jaar in de VS en verkocht wereldwijd tientallen miljoenen boeken. Haar werk is vertaald naar 35 talen. Ze ontving uit handen van Barack Obama de Presidential Medal of Freedom en in 2010 kreeg de Premio Nacional de Literatura de Chile. Andere boeken van Allende zijn onder andere PaulaEva LunaHet oneindige plan en Afrodite.

Isabel Allende, De Japanse minnaar, Uitgeverij Wereldbibliotheek, Amsterdam, 2015, ISBN 9789028426214, 320 pag., €19,99, vertaling: Henk van den Heuvel

Gerelateerde berichten

De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

Het plantageproject waar je spaargeld in zit gaat failliet, de boot waarmee je toeristentrips uitvoert zinkt. Wat doe je dan? Van de nood een deugd maken, dat is de aanpak van de Surinaams-Nederlandse Tessa Leuwsha (1967) en haar Surinaamse partner Sirano Zalman. Samen varen ze het binnenland in met een oude garnalenboot, het avontuur tegemoet. Hun ervaringen tekent Leuwsha op in De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname.

Lees meer
Jaguar

Jaguar

In zijn debuutroman Jaguar vertelt de Colombiaanse schrijver Santiago Wills de bloedige recente geschiedenis van zijn land aan de hand van het levensverhaal van de paramilitaire commandant Martín Pardo en zijn half tamme jaguar Ronco.

Lees meer
De vlaktes

De vlaktes

De vlaktes van de Argentijnse schrijver Federico Falco (1977) behoorde in 2020 tot de finalisten voor de Spaanse Premio Herralde de Novela en is nu in het Nederlands vertaald. Een boek over rouw en verlies, die de verteller de stad doen ontvluchten en terugkeren naar het landschap van zijn jeugd, de uitgestrekte pampa. In de stilte kijkt hij terug op de breuk met zijn geliefde. De moestuin en zijn herinneringen helpen hem zich opnieuw te hechten, aan de eindeloze vlaktes om hem heen.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This