Recensies boeken

Na de Winter

16 december 2016

Auteur: Estefanía Pampin Zuidmeer

Twee mensen proberen een leven op te bouwen in een ander land, ver van hun familieleden en hun verleden. Ver weg van het vertrouwde proberen ze grip te krijgen op hun levens, terwijl het noodlot toeslaat. Na de Winter, geschreven door de Mexicaanse schrijfster Guadalupe Nettel, beschrijft hoe mensen omgaan met de lastige kwesties van het leven.

Claudio, een Cubaanse man die in New York woont, kan niet tegen chaos en drukte. Hij probeert alle aspecten van zijn leven onder controle te houden. Hij is gehecht aan zijn rust, en verliest zichzelf het liefst in boeken. Hij verlangt naar een droomvrouw die hij maar niet kan vinden. Bij Claudio moet alles gaan zoals hij het wil, maar daar is een reden voor. Een diep weggestopt geheim en een traumatische gebeurtenis hebben Claudio gemaakt tot een man die obsessievelijk grip op zijn leven probeert te krijgen.

Op een gegeven moment ontmoeten Claudio en Cecilia elkaar in Parijs. In Cecilia heeft Claudio zijn droomvrouw gevonden. Cecilia is een jonge Mexicaanse vrouw die een beurs heeft gekregen en in Parijs gaat studeren. Cecilia is gecharmeerd van Claudio. In Frankrijk start ze een nieuw leven, maar dit valt haar zwaar. Steeds meer keert ze in zichzelf. Het grijze en donker winterweer van Parijs knaagt aan haar gemoedstoestand. Zwaarmoedigheid kleeft als een slijmerige laag om haar heen. Eenzaamheid is haar belangrijkste gezelschap geworden. Tot ze haar buurman ontmoet, Tom, een Italiaanse man die dezelfde passie voor begraafplaatsen deelt als zij. Ze ontwikkelen een diepe vriendschap en raken verliefd op elkaar. Maar Tom blijkt ernstig ziek te zijn.

Nettel koos voor twee hoofdrolspelers in Na de Winter: Claudio en Cecilia. In hoofdstukken die elkaar afwisselen is steeds een van beide personages aan het woord. Claudio en Cecilia staan heel anders in het leven. Maar hun diepe eenzaamheid in een vreemde stad is dezelfde. Nettel weet dit voortreffelijk te beschrijven, net als de essentie van hun persoonlijkheden. Zo afstandelijk en geordend als Claudio is, zo warmbloedig en chaotisch is Cecilia.

Bittere draaikolk

Op scherpzinnige wijze weet Nettel de complexiteit van relaties weer te geven: de zoete roes waarin men verkeert bij het verliefd worden, maar ook de bittere draaikolk van emoties wanneer het leven zwaar wordt. Dit boek gaat vooral over de diepte- en hoogtepunten van het leven, de allesvullende warmte van de liefde, de allesomvattende leegte van de dood. Ook de complexe band met de doden komt uitgebreid aan bod, in de begraafplaatsen van Parijs. Nettel weet op meesterlijke wijze de lezer die warmte en leegte te laten voelen.

De Spaanse krant El País schreef het volgende over Na de Winter: “Wanneer je herstelt van dit boek, van de pijn, het gele licht van radeloosheid en hoop in niets, in doorgaan, in jezelf niet laten vallen omdat niemand erom geeft of je valt. Wanneer dit je lukt, na het lezen van deze roman. Wanneer je aanvaardt dat je alle doden in je zult dragen voor dagen, maanden, dan wil je meer lezen van Guadalupe Nettel. Dit is het beste wat een schrijver kan overkomen.”

Dit is exact wat dit boek met de lezer doet. Het kleeft aan je, het laat je niet los. Het laat je hunkeren naar een nieuw verhaal.

Na de Winter is bekroond met de prestigieuze literatuurprijs Premio Herralde.

Guadalupe Nettel, Na de Winter, Uitgeverij Signatuur, Amsterdam, 2016, ISBN 9789056725457, 239 pag., € 18,95, Vertaling: Arie van der Wal

Recensie is geplaatst op 16-12-2016

Gerelateerde berichten

De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

Het plantageproject waar je spaargeld in zit gaat failliet, de boot waarmee je toeristentrips uitvoert zinkt. Wat doe je dan? Van de nood een deugd maken, dat is de aanpak van de Surinaams-Nederlandse Tessa Leuwsha (1967) en haar Surinaamse partner Sirano Zalman. Samen varen ze het binnenland in met een oude garnalenboot, het avontuur tegemoet. Hun ervaringen tekent Leuwsha op in De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname.

Lees meer
Jaguar

Jaguar

In zijn debuutroman Jaguar vertelt de Colombiaanse schrijver Santiago Wills de bloedige recente geschiedenis van zijn land aan de hand van het levensverhaal van de paramilitaire commandant Martín Pardo en zijn half tamme jaguar Ronco.

Lees meer
De vlaktes

De vlaktes

De vlaktes van de Argentijnse schrijver Federico Falco (1977) behoorde in 2020 tot de finalisten voor de Spaanse Premio Herralde de Novela en is nu in het Nederlands vertaald. Een boek over rouw en verlies, die de verteller de stad doen ontvluchten en terugkeren naar het landschap van zijn jeugd, de uitgestrekte pampa. In de stilte kijkt hij terug op de breuk met zijn geliefde. De moestuin en zijn herinneringen helpen hem zich opnieuw te hechten, aan de eindeloze vlaktes om hem heen.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This