Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

10 April: presidentsverkiezingen in Peru

Datum : 09/04/2011
Auteur : Maurine van Mourik
Land : Peru

10 April: presidentsverkiezingen in Peru

Aankomende zondag gaan de Peruanen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Volgens de peilingen worden het hele spannende verkiezingen:  naar verwachting zullen vijf kandidaten allen tussen de 15 en 19 procent van de stemmen krijgen. Naar alle waarschijnlijkheid zal er een tweede ronde moeten worden gehouden, omdat naar verwachting geen van de kandidaten meer dan 50 porcent van de stemmen zal halen.

De kandidaten die de meeste kans maken op het presidentschap in Peru zijn:

Alejandro Toledo, van de ‘midden’ partij Perú Posible. Hij is van Indiaanse afkomst en is in gebrekkige omstandigheden opgegroeid. Hij was al eerder president van Peru van 2001 tot 2006.

Ollanta Humala, van de gematigd linkse nationalistische partij Partido Nationalista Peruano. Humala is afkomstig uit het leger. Hij heeft ondermeer gerebelleerd tegen militairen van Fujimori in de laatste jaren van de dictatuur. Vijf jaar geleden won hij de eerste ronde van de verkiezingen, maar verloor hij de tweede ronde van de nu zittende president Alán García van de APRA Partij.

Pedro Pablo Kuczynski, van de partij Alianza por el Gran Cambio, alliantie voor de grote verandering. Kuczynski is leider een alliantie van een aantal verschillende partijen. Hij is een rijke, sterk ontwikkelde man, die onder Alejandro Toledo minister is geweest. Hij heeft de Amerikaanse (VS)  nationaliteit, die hij wellicht moet opgeven als hij gekozen zal worden.

Keiko Fujimori, van de vrij rechtse partij Fuerza 2011. Keiko is de dochter van voormalig president Fujimori. Fujimori zit momenteel zijn gevangenisstraf uit, opgelegd wegens veroordeling voor corruptie en schending van mensenrechten. De ‘Fujimoristas’ hebben nog altijd een groot aantal aanhangers. 

Luis Castañeda Losso, van de humanistische partij Partido Solidaridad Nacional. Castañeda was van 2003 tot eind 2010 burgemeester van Lima. Verder is hij advocaat.

Stemmen is in Peru verplicht. Mensen staan soms niet ingeschreven waar ze wonen en moeten ver reizen. Ook het verzamelen van alle stemmen zal tijd in beslag nemen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de uitslag van de eerste ronde van deze presidentsverkiezingen in de loop van volgende week bekend worden.

Bookmark and Share


Terug