Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Aantal migranten in het zuiden van Mexico neemt drastisch toe

Schuilplaatsen in Chiapas zijn overvol

Datum : 11/06/2012
Auteur : Mark van den Brink
Land : Mexico

Aantal migranten in het zuiden van Mexico neemt drastisch toe

In de meest zuidelijke staat van Mexico, Chiapas, is het aantal migranten in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar drastisch toegenomen. La Casa del Migrante Hogar de la Misericordia, de enige schuilplaats voor migranten in het stadje Arriaga, is overvol.

De migranten uit Guatemala, El Salvador en Honduras trekken weg, omdat er geen werk is in hun thuisland. In Arriaga, in de zuidelijke Mexicaanse staat Chiapas, wachten ze om op het dak van de volgende trein te klimmen, die hen verder naar het noorden brengt. Ze hopen op een beter bestaan in het beloofde land: de Verenigde Staten. Tijdens hun lange voettocht vanaf de Mexicaanse grensplaats Suchati en het stadje Arriaga hebben ze grote problemen met het vinden van onderdak en slapen ze langs wegen of op de stoep. Het kost de migranten vijf dagen om Arriaga te bereiken. Een route die in de auto binnen drie uur is af te leggen.

In La Casa del Migrante Hogar de la Misericordia, de enige schuilplaats in Arriaga, mogen de migranten drie dagen uitrusten, op voorwaarde dat ze geen wapens of drugs bij zich hebben. Ze krijgen gratis te eten, ze kunnen zich wassen en wanneer nodig krijgen ze medische verzorging.  Hogar de la Misericordia krijgt hiervoor hulp van Artsen zonder Grenzen. Meestal hebben de migranten last van blaren en maaginfecties door het drinken van vervuild water uit de rivier. De schuilplaats is afhankelijk van giften van de plaatselijke bevolking; 90 procent van de inkomsten komt van giften uit de parochie in Arriaga. De overige 10 procent komt van de autoriteiten of barmhartige personen. Er komt niets van internationale organisaties.

Gevaar

De katholieke priester en directeur van Hogar de la Misericordia, Heyman Vázquez Medina, beweert dat het aantal migranten in 2012 is verdubbeld. Voorheen werd er dagelijks aan ongeveer dertig tot  soms veertig migranten onderdak geboden. Nu ontvangt hij er dagelijks tachtig of zelfs meer. Volgens de priester is de behandeling van migranten licht verbeterd. Toch worden helaas nog steeds vrouwen onderweg verkracht en worden migranten afgeperst door lokale autoriteiten. Ook zijn er berovingen of ontvoeringen door bendeleden en mensensmokkelaar, waarbij de migranten   niet zelden worden afgetuigd of in het ergste geval omgebracht. De route naar het noorden wordt streng bewaakt door immigratiebeambten, de federale politie en militairen, die de migranten weer over de grens zetten. De vlucht naar een beter bestaan blijft voor de migranten een zware lijdensweg. Ze leven in permanente angst. Toch blijft het bereiken van de Verenigde Staten een bittere noodzaak.


 

Bendes

De laatste tijd vluchten veel migranten voor het geweld van bendes, zoals de Mara Salvatrucha. Deze bende is vooral actief in Midden-Amerika en heeft de reputatie om kleine zelfstandigen geld af te persen. In ruil voor het geld laten ze hen met rust. De laatste tijd is het geld dat Salvatrucha van hen eist onevenredig gestegen; het komt er op neer dat ze hun hele inkomen moeten afstaan. Het gevolg is dat ze hun zaak sluiten en naar het noorden vluchten om niet te worden vermoord. Ook steeds meer minderjarigen, die gedwongen worden om lid te worden van de bende, wijken uit. 

In 2004 begon Vázquez Medina met de hulp aan migranten en ondanks het gevaar van zijn werk is hij vastberaden om de problemen van de migranten algemeen bekend te maken. “De Mexicaanse staat is verplicht om de veiligheid van een ieder die het land betreedt te garanderen”,  argumenteert hij. “Wie zich verdiept in de redenen voor migratie, zoals armoede, ellende en economische problemen, ziet in dat mensen het recht hebben op zoek te gaan naar een beter bestaan. De regering moet ervan worden overtuigd zich meer bezig te houden met het migratieprobleem en ervoor te zorgen dat de mensenrechten van de migranten worden gerespecteerd, in het bijzonder die van de zwakkeren.”
De vrouwen zijn volgens de pater het meest kwetsbaar onder de migranten. Daarom heeft zijn schuilplaats een speciale ruimte voor alleen vrouwen. Soms hebben ze baby’s bij zich. “Het meest  hartverscheurend is om te zien hoe vrouwen borstvoeding geven bovenop de trein.`
 

Desillusie

De migranten die aankloppen bij Hogar de la Misericordia zijn niet allemaal op weg naar de VS.  Enkelen hebben hun droom laten varen en keren terug naar hun thuisland. Ze merkten dat de tocht naar het noorden te gevaarlijk was door de kans op ontvoeringen en moorden onder migranten. Sommigen waren al dichtbij de Amerikaanse grens en besloten alsnog terug te keren. Zo vertelt een jonge migrant uit Honduras met zwarte pet met het logo van de Amerikaanse honkbalploeg New York Yankees: “Ik keer terug naar mijn familie. Het is te gevaarlijk. Ik ben tot de noordelijke grensstad Piedras Negras gekomen en daar ben ik aan een moordpartij ontsnapt.”

Er zijn ook migranten die niet verder dan Chiapas komen. Sommigen raken gewond op de trein en verliezen daarbij zelfs ledenmaten. De trein heeft daarom de bijnaam la bestia de acero gekregen, het stalen beest. De migranten blijven achter in de nabijheid van de spoorweg tussen Arriaga en de noordelijke staat Oaxaca. Anderen worden alcoholist en besluiten om te blijven. Zo vertelt een gestrande migrant, die van zijn goedkope sterke drank aguardiente drinkt: “Het stalen beest amputeerde zes jaar geleden mijn been.  Ik ben nu hier en ik blijf hier. Ik heb nergens een plek om naartoe te gaan en ik wil niet meer terug. Hier zit ik goed.”
 

 

Bron : Diario del Sur
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug