Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Archeologen vinden woning Hernán Cortés in Mexico-Stad

Vondst symbool voor overheersing Spanjaarden over Azteken

Datum : 29/09/2020
Auteur : Estefanía Pampín Zuidmeer
Land : Mexico

Archeologen vinden woning Hernán Cortés in Mexico-Stad

Deze zomer maakten archeologen bekend dat ze in Mexico-stad de overblijfselen van de woning van de Spaanse conquistador Hernán Cortés hadden gevonden. Daaronder troffen ze de resten aan van het paleis van Moctezuma Xocoyotzin, leider van de Azteekse stad Tenochtitlán ten tijde van de Spaanse verovering. Deze vondst staat symbool voor de overwinning en overheersing van de Spaanse conquistadores op de Azteken. Cortés, het gezicht van de Spaanse kroon, liet zijn woning bouwen op het paleis van de overwonnen Azteekse leider Moctezuma.

In het historisch centrum van Mexico-Stad vonden Mexicaanse archeologen de resten van het precolumbiaanse paleis Casas Viejas de Axayácatl en de overblijfselen van de woning van de Spaanse conquistador Hernán Cortés. De vondst werd gedaan naast het iconische gebouw van de kathedraal van Mexico-Stad (Catedral Metropolitana de la Ciudad de México), waar werkzaamheden werden uitgevoerd om het er naast liggende gebouw van de leningen verstrekkende Nacional Monte de Piedad te verstevigen. De bouw van de kathedraal begon in 1573 op de plaats waar de belangrijkste Azteekse tempel van Tenochtitlán stond. De tempel werd door de Spanjaarden afgebroken en het materiaal hergebruikt om de grootste kathedraal van het Westelijk halfrond te bouwen. Dus ook de religie van de veroveraars boven die van de oorspronkelijke bevolking. Mexico-Stad werd na de Spaanse verovering gebouwd op Tenochtitlán.

Verdiepingen

Archeologen troffen op verschillende verdiepingen diverse basaltplaten aan. Deze platen behoren tot zowel het precolumbiaanse paleis als de woning van de Spaanse conquistador Cortés. Na deze vondst in september 2017 werd tot augustus 2019 archeologisch onderzoek verricht. Momenteel zijn archeologen bezig tijdens het onderzoek gevonden voorwerpen en verkregen data te analyseren.

Het onderzoek werd uitgevoerd door twaalf proefputten te graven van twee meter breed en 1,5 meter diep. In deze proefputten troffen archeologen de resten van een muur van steen en metselkalk aan. Ook vonden ze er een schacht met zuilen behorend tot het huis van Cortés en de overblijfselen van een kamer. In een lagergelegen verdieping bevonden zich de overblijfselen van een ruimte van het precolumbiaanse paleis, vermoedelijk onderdeel van een open ruimte, zoals een patio.

Uit historische bronnen is bekend dat het Paleis van Axayácatl groot en ruim van opzet was. Het bevatte ook een moestuin en een boomgaard. Beschrijvingen van Spaanse conquistadores zoals Cortés, Bernal Díaz del Castillo, Andrés de Tapia en Bernardino Vázquez de Tapia en diverse Azteekse en Spaanse manuscripten geven zo’n indruk van dat gebouw.

Op zoek naar rijkdom en roem

Hernán Cortés Monroy Pizarro Altamirano, markies van de Vallei van Oaxaca, werd in 1485 geboren in het Spaanse Extremadura, een arme streek waar veel conquistadores vandaan kwamen. Van moeders kant was hij verwant aan Francisco Pizarro, de Spaanse conquistador die geïnspireerd door de verhalen van Hernán Cortés naar Zuid-Amerika afreisde en in Peru het Incarijk zou veroveren.

In 1506 vertrok Cortés naar de Nieuwe Wereld, op zoek naar rijkdom en roem. Hij vocht tijdens de verovering van Hispaniola (huidige Haïti en Dominicaanse Republiek) en Cuba. Daar hoorde hij verhalen van conquistadores die in Yucatán en de Golf van Mexico waren geweest, waar ze rijk en machtig vandaan keerden. In 1519 vertrok Cortés naar Mexico. Daar ontmoette hij La Malinche, een Azteekse vrouw die zijn assistente en tolk werd. Met Cortés kreeg ze een zoon, genaamd Martín. La Malinche wordt beschouwd als de symbolische moeder van het Mexicaanse volk, dat voor zestig procent uit mestiezen (Mexicanen met gemengde inheemse en Europese voorouders) bestaat.

Op 8 november 1519 arriveerde Cortés met zijn leger in Tenochtitlán, waar hij de Azteekse leider Moctezuma Xocoyotzin ontmoette. Historici beschouwen deze ontmoeting als het eerste contact tussen de Azteekse en de katholieke beschavingen.

Katholieke mis

Het door archeologen ontdekte paleis was eerst van Axayácatl, leider van Tenochtitlán tussen 1469 en 1481 en vader van Moctezuma Xocoyotzin. Tussen 1502 en 1520 was Moctezuma leider van Tenochtitlán en behoorde het paleis Casas Viejas de Axayácatl hem toe. Binnen de muren van het gebouw vonden belangrijke historische gebeurtenissen plaats tijdens de verovering van Tenochtitlán door de Spanjaarden.

In dit paleis werden na de ontmoeting van 1519 vierhonderd mannen van Cortés met veertig paarden gehuisvest. De Spanjaarden richtten een kamer in om de katholieke mis te kunnen opdragen. Kort na zijn aankomst liet Cortés Moctezuma in zijn eigen paleis gevangen nemen. Ook andere Azteekse leiders werden hier vastgehouden. Ondertussen ontstond er een totale chaos in Tenochtitlán en droeg Cortés Moctezuma op om zijn volk tot bedaren te brengen.

Paleis in brand

Er bestaan verschillende verhalen over wat er hierna volgde. Volgens Spaanse bronnen zou Moctezuma op het balkon van het paleis Casas Viejas de Axayácatl zijn verschenen om het volk toe te spreken en ze te vragen hun opstand te staken. De boze menigte zou het paleis in brand hebben gestoken en bekogeld met stenen en pijlen omdat Moctezuma met de Spanjaarden zou samenspannen. Een steen zou de Azteekse leider een dodelijk getroffen hebben. Het paleis zou tijdens deze opstand veel schade hebben opgelopen waarbij een van de muren zou zijn ingestort. Azteekse bronnen trekken echter deze versie van de dood van Moctezuma in twijfel en suggereren dat hij vermoord is door de Spanjaarden.

Toen Tenochtitlán eenmaal in handen was van Cortés, dwongen de Spanjaarden de overlevende Azteken de precolumbiaanse tempels en paleizen te vernietigen. Met het overgebleven materiaal werden nieuwe woningen en katholieke kerken gebouwd. Tijdens de opgravingen troffen archeologen beschadigingen aan in keramiek en beelden, die vermoedelijk ontstonden tijdens de afbraak van de precolumbiaanse gebouwen na de Spaanse verovering. Het Paleis van Axayácatl werd grotendeels afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe woning van Cortés. Hij liet diverse gebouwen plaatsen die tijdelijk het hoofdkwartier werden van diverse Spaanse hooggeplaatsten. Na de dood van Cortés in 1547 werd het paleis overgedragen aan zijn nakomelingen.

Bookmark and Share


Terug