Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

'Bij God en in Suriname is alles mogelijk'

Datum : 09/03/2011
Auteur : Melissa Rakim
Land : Suriname

'Bij God en in Suriname is alles mogelijk'

Het Surinaamse gezegde ‘Bij God en in Suriname is alles mogelijk’ is het motto van de film Suriname. Dit is een geheel Surinaamse productie. De acteurs, technici, cameralieden en financiering komen uit eigen land. De film is gemaakt met een beperkt budget van US$200.000 (ongeveer €145.000), afkomstig van bedrijven en privé-investeringen. De hoofdrolspeler Rodney Cheuk-A-Lam heeft ook de verhaallijn bedacht. In de film gaat drugsdealer Winston Richter vanuit Nederland terug naar Suriname om in de goudsector te werken.

Daar aangekomen blijkt dat het niet makkelijk is om met zijn verleden te breken. Hij krijgt te maken met een corrupte overheid en bedrijven. Ook heeft hij een moeizame relatie met zijn vrouw die in Nederland is gebleven. De film laat zijn strijd om niet terug te vallen in oude gewoontes zien. De hoofdthema’s, een natie in ontwikkeling, criminelen die zakenmannen worden en de strijd tegen corruptie, zijn clichés. Volgens de producenten maakt dit de film echter niet voorspelbaar, maar juist realistisch en herkenbaar.

In de film spelen enkele bekende Surinaamse acteurs mee zoals Borger Breeveld, Siegfried Geerlings en Clifton Braam. Daarnaast werden er audities georganiseerd voor figuranten en bijrollen om zoveel mogelijk lokaal talent een kans te geven mee te spelen.

De film is vertoond in TBL-Cinemas in Paramaribo, waar het een groot succes was. Al weken voor de première waren de voorstellingen uitverkocht. Gehoopt wordt dat de film ook in Nederland succes heeft; de doelgroep lijkt groot genoeg, omdat niet alleen Surinamers de film zullen gaan bekijken. Vanaf 24 maart draait de film in de Pathe bioscopen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

In de toekomst wil TBL-Cinemas meer films over en geproduceerd in Suriname gaan vertonen. Gehoopt wordt dat het succes van de film Suriname de filmsector een stimulans geeft.

Suriname
Genre: misdaad, drama
Regisseur: Kitty Guicherit
Producent: Infocus Production NV, Mac IT Media
Met: Rodney Cheuk-A-Lam, Borger Breeveld, Siegfried Geerlings en Clifton Braam
Verwacht vanaf 24 maart Pathe bioscopen, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug