Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Biologische & biodynamische wijn

Datum : 22/06/2011

Biologische & biodynamische wijn

Uit het boek Dom Pérignon in een rugzak door Huib Edixhoven, tekst ingekort en aangevuld door Saskia van Gemert

Biologisch, biodynamisch, fair trade, ecologisch, organisch... je komt het overal tegen en er is steeds meer vraag naar. Zo ook bij wijn! De tijd dat je voor biologische wijn een idealistische freak moet zijn met de smaak van een orang-oetang ligt inmiddels gelukkig ver achter ons. Een korte uitleg over de achtergrond van biologische en biodynamische wijn:

Biologische wijn

Biologische wijn (overigens is het correcter te spreken van ‘wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven’) is zonder twijfel ‘hot’! Biologische landbouw vindt zijn oorsprong bij de Duitser Rusch en de Zwitser Müller. Zij leggen in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw de basis voor een vorm van landbouw zonder kunstmatige mest en zonder synthetische bestrijdingsmiddelen. De wijnboer moet het stellen zonder een comfortabel vangnet. Hij neemt dus een risico, want als er ziektes opduiken is hij erg beperkt in zijn aanpak. Maar juist doordat hij ver blijft van bestrijdingsmiddelen werkt het natuurlijk evenwicht in zijn voordeel. De biologisch werkende wijnboer gaat er prat op dat zijn wijnstokken een betere resistentie hebben en dat zijn wijngaard in een veel betere conditie is om ziektes en plagen op een natuurlijke manier te weerstaan.

Een aantal voorbeelden. Door geen kunstmest te gebruiken wortelt de wijnstok dieper, waardoor zij beter in haar eigen voedsel kan voorzien en zo zijn er minder toegevoegde voedingsstoffen nodig. Ook het leven in de grond is van belang voor de wijnstok; haar wortels gaan samenwerkingen aan met een heel scala aan organismen. Het is dus naïef te denken dat een volledig dode bodem (zoals dat bij conventionele wijnbouw soms het geval is) een druivenstok hetzelfde kan bieden als één waar een natuurlijk evenwicht heerst. Bovengronds is het een feit dat gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen bijvoorbeeld insecten ook de insecten bestrijdt die de wijnstok juist helpen. Veel insecten voeden zich immers met schadelijke organismen.

Waar de conventionele wijngaard wordt gekenmerkt door strakke rijen wijnstokken met een keurig opgeruimde bodem zonder ook maar een spoor van onkruid, is het in de biologische wijngaard op het oog een chaos. Tussen de druivenstokken barst het van de bloemen, het onkruid en de insecten. En wanneer je onder de grond zou kunnen kijken zou je een onwaarschijnlijke activiteit zien van allerlei soorten en maten van organismen die met elkaar allemaal in één grote kringloop verbonden zijn. Een prachtige, delicate, natuurlijke balans, waarin de druivenstok zijn eigen plaats inneemt. Het gevoel zegt toch al snel dat dit de wijn ten goede moet komen.

Biodynamische wijn

De basis van de biodynamische landbouwleer is gelegd door Rudolf Steiner. Binnen de biologisch-dynamische gedachte wordt het boerenbedrijf als een op zichzelf staand ecosysteem gezien, dat deel uitmaakt van een groter geheel: de kosmos. Dit klinkt op zich natuurlijk niet zo gek maar het heeft ook de nodige trekjes van occulte hocus pocus. De stand van hemellichamen wordt meegenomen bij het bepalen van bijvoorbeeld snoei- en oogstmomenten en de meeste mensen zullen een wenkbrauw optrekken als ze horen van de negen geheimzinnige preparaten die biodynamische boeren gebruiken in de wijngaard. Van preparaat 500, koeienmest die aardstraling opvangt terwijl het een winter in een koeienhoorn in de grond verblijft, tot preparaat 505, van de bast van een eik dat ook overwintert in de grond maar dan in een ‘verse’ schedel van een gedomesticeerd dier.

Veel van ‘s werelds meest vermaarde wijnproducenten werken biodynamisch. Hun resultaten zijn verbluffend, maar wetenschappelijk bewijs dat dit komt door de biodynamische werkwijze is er eigenlijk niet. Toch is er veel te zeggen voor de biodynamische manier van werken. Veel wordt verlangd van het observatievermogen van de wijnbouwer en je kunt je goed voorstellen dat deze idealistische manier van boeren het kaf van het koren scheidt. Met andere woorden, er zullen weinig goudzoekers zijn onder de biodynamische wijnboeren. Het zijn idealisten, op zoek naar een ultiem, zuiver en eerlijk product. En dat hoor je graag als consument.

Bekijk voor meer informatie het filmpje van Vindict.

Veel wijnen uit Latijns Amerika zijn biologisch, fair trade of worden op een andere manier duurzaam verbouwd. Een aantal voorbeelden van duurzame, biologische, wijnhuizen uit Latijns Amerika:

Chili – Emiliana

Het Chileense wijnhuis Emiliana is de trotse bezitter van het ‘Fair for Life’-certificaat. Dit certificaat wordt uitgereikt door het Zwitserse IMO (Institute for Marketecology) aan producenten die de Fair for Life-criteria voor eerlijke handel naleven, zoals het afwijzen van dwangarbeid en kinderarbeid, de vrijheid van vereniging en veilige en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden.

Bekijk ook het filmpje over de Chardonnay van Emiliana.

Argentinië – Familia Zuccardi

Van het Argentijnse wijnhuis Zuccardi zijn momenteel meer dan 200 hectare wijngaard bio gecertificeerd door de Argentijnse certificeerder LETIS. De rest van de wijngaarden wordt duurzaam beheerd. Een biologisch voorbeeld is de Chimango, Malbec, uit Mendoza. Hier tegen de voet van de Andes aan is alles aanwezig wat een druif zoekt. Vers smeltwater, goede drainage, zon, verkoeling door hoogte en mooie wisselende gronden. 100 procent biologische Malbec druiven worden met de hand geplukt en op roestvrij staal vergist onder lage temperaturen. De schilletjes weken zo’n tien dagen in op het sap om veel van de kleur en aroma’s af te geven.

Bekijk een filmpje over de Chimango, Malbec, Argentinië.

Biologische wijn uit Latijns Amerika proberen? La Chispa heeft nu een speciale kortingsactie in samenwerking met Vindict wijn: het Zuid Amerika Bio Wijnpakket. Kijk hier voor meer informatie.

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug