Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Botero: Celebrate Life!

Tentoonstelling over werk Colombiaanse schilder Botero in Kunsthal, Rotterdam

Datum : 27/07/2016
Auteur : Estefanía Pampin Zuidmeer
Land : Colombia

Botero: Celebrate Life!

Tot en met 11 september 2016 is in de Kunsthal in Rotterdam de expositie Botero: Celebrate Life! te zien. Deze expositie toont bijna 100 schilderijen, tekeningen en pastels van de wereldberoemde Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero (1932). Ook zijn enkele beeldhouwwerken te zien, zoals zijn monumentale werk van een paard, de Caballo. De expositie is een overzicht van de meest geliefde werken van Botero zelf. Zijn werk is tot nu toe maar heel weinig te zien geweest in Nederland, wat de expositie in de Kunsthal des te bijzonderder maakt.

Botero staat bekend om zijn gebruik van voluptueuze figuren. Maar, zo vertelt de tentoonstelling ons, Botero schildert geen zwaarlijvige mensen en dieren, maar figuren waarvan alle elementen zijn opgeblazen. Hij past een volumetrische techniek toe op alles wat hij schildert, bijvoorbeeld een watermeloen, een kat of een vulkaan. Dit geeft zijn kunst iets overdadigs en grappigs. In een speciale zaal met stillevens wil Botero zijn keuze voor volume aan het publiek uitleggen. Het gaat om de combinatie van ruimte en volume op het platte vlak, dit volume probeert hij uit te drukken in zijn schilderijen. Deze techniek maakt zijn werk zo herkenbaar en eigenzinnig.

Van Gogh in Medellín

De thema’s die hij kiest zijn divers en gerelateerd aan Botero’s afkomst en leven in Latijns-Amerika: politieagenten, presidenten, kardinalen, prostituees, naaisters, nudisten, mannen en vrouwen van alle leeftijden en uit alle sociale klassen. Ook de precolumbiaanse kunst uit Peru, Mexico en Colombia is een inspiratiebron voor zijn werk. Vaak zien we het dagelijks leven in Colombia, bijvoorbeeld in een naaiatelier en een familieportret van vijf zussen en hun katten. Stuk voor stuk weet ieder uitzonderlijk werk de kijker te boeien, een kijkje gevend in het kleurrijke Latijns-Amerikaanse leven.

De tentoonstelling laat echter ook zien dat hij zich niet allen richt op Latijns-Amerika. Hij laat zich inspireren door de Europese traditie en schildert versies van werken van oude meesters zoals van Gogh, van Eyck, Leonardo da Vinci en Velázquez. Toch komt Latijns Amerika ook hier soms terug, zoals in zijn versie van van Gogh in Medellín.

Slapende kardinaal

Religie is een ander belangrijk thema in de tentoonstelling. Uiteraard is dit een thema dat sterk vertegenwoordigd is in de Europese schilderkunst tot aan de twintigste eeuw, maar ook in de rest van de wereld. Met de komst van de abstracte kunst werd deze focus minder belangrijk, maar Botero wil deze traditie in stand houden. Voor hem is religie één van de belangrijkste thema’s van Colombia en de rest van Latijns-Amerika. Hij laat zich hierbij inspireren door grote kunstenaars uit de Renaissance zoals Piero della Francesca. En ook dit onderwerp weet hij op een humoristische manier neer te zetten: een slapende  kardinaal, een kardinaal in bad of een groep monniken die bezig zijn met hun dagelijkse bezigheden.

In een aparte zaal zijn er werken te zien over het circusleven én het stierenvechten. Botero is een groot liefhebber van het stierenvechten en is gefascineerd door het drama dat zich afspeelt in de arena. Hij schildert het op zo’n manier dat de wrede kant van het stierenvechten zichtbaar blijft, in tegenstelling tot veel andere kunstenaars die een geromantiseerd beeld geven.

Wie naar de expositie van Botero in de Kunsthal gaat, zal niet teleurgesteld worden. Het is een expositie die leeft, het publiek ontroert, laat lachen én een kijkje geeft in de diversiteit van het Latijns-Amerikaanse leven. De expositie blijft boeien, ieder schilderij is een nieuwe verrassing, een geheel nieuw verhaal. Bijna 100 prachtige kunstwerken van Botero zijn hier te zien, maar aan het einde van de tentoonstelling hoop je nog altijd op meer.  

Botero: Celebrate Life! is nog tot 11 september 2016 te zien in de Kunsthal in Rotterdam.

Bookmark and Share


Terug