Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brasilia model voor 'nieuw Paramaribo'

Datum : 05/04/2011
Auteur : Melissa Rakim
Land : Suriname

Brasilia model voor 'nieuw Paramaribo'

In de vorige eeuw verhuisden de Brazilianen hun hoofdstad naar het binnenland door een compleet nieuwe stad uit de grond te stampen: Brasilia. In Suriname wordt nu onderzocht of een ‘nieuw Paramaribo’ in het binnenland ook haalbaar is.

Het bezoek aan de Braziliaanse hoofdstad Brasilia van de Surinaamse minister van Natuurlijke hulpbronnen Jim Hok is in Suriname de aanleiding voor de discussie over een nieuwe hoofdstad. “Paramaribo is overvol en voldoet niet meer. Het is nu belangrijk dat er gekeken wordt naar alternatieven”, volgens Hok. Het succes van Brasilia zou als model kunnen dienen voor een nieuwe Surinaamse hoofdstad.

Brasilia, dat in slechts twee jaar werd gebouwd, is sinds 1960 de hoofdstad van Brazilië. Deze stad neemt het stokje over van kuststad Rio de Janeiro en moet de economische ontwikkeling van de binnenlanden stimuleren. Een verplaatsing meer landinwaarts van de hoofdstad leidt tot meer politieke betrokkenheid en ontwikkeling voor de omliggende gebieden.

Een nieuw te bouwen stad in het centrum van Suriname zou Paramaribo moeten vervangen als hoofdstad. Volgens de politieke partij Progressieve Agrariërs en Landbouw Unie (PALU) zou de nieuwe hoofdstad een moderne stad moeten worden, met werkgelegenheid en recreatiemogelijkheden. De regering Bouterse heeft positief gereageerd op de ideeën over een nieuwe stad van de PALU, waarvan Jim Hok de voorzitter is. Een nieuwe hoofdstad in het centrum van het land zou een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van het binnenland. Belangrijk is het nu dat deskundigen verder onderzoeken waar de nieuwe hoofdstad het best gebouwd kan worden en hun ideeën verder uitwerken.

Hulpbronnen

Volgens Hok en zijn PALU heeft een centraal gelegen hoofdstad vele voordelen. Het verplaatsen van het bestuur naar de nieuwe stad leidt tot meer politieke betrokkenheid met het gebied. Op die manier zal de bevolking in de achtergestelde gebieden worden meegenomen in de plannen voor ontwikkeling. Vanuit het centrum kan de ontwikkeling zich verspreiden naar de rest van het land. Voordeel voor de lokale bevolking is dat het betere toegang krijgt tot gezondheidszorg, onderwijs en technologie. Bovendien wordt het binnenland beter bereikbaar. Het gebied, dat afwisselend vlak en heuvelachtig is, biedt mogelijkheden voor natuurrecreatie voor binnenlandse en buitenlandse toeristen. Maar vanuit politiek en economisch oogpunt is het belangrijkste voordeel dat de verplaatsing van de hoofdstad leidt tot meer controle over de natuurlijke hulpbronnen die het gebied rijk is. Suriname kan hierdoor haar economische relaties met Brazilië versterken. De geplande weg naar Brazilië moet dan ook zeker via de nieuwe hoofdstad lopen.

Tot slot is de verwachting dat net als in Brasilia de bouw van een nieuwe stad een grote impuls geeft aan de werkgelegenheid, architectuur en de kunst. Dit heeft Brasilia tot een bijzondere stad gemaakt, die zelfs in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Opmerkelijk is dat veel Brazilianen dit standpunt niet delen. Zij beschouwen het alleen maar als een saaie werkstad.

Het idee van een nieuwe hoofdstad voor Suriname is niet nieuw. In de jaren zeventig werd de discussie ook al gevoerd. Toen waren er plannen om in Apoera, een gebied in West-Suriname, een nieuwe hoofdstad te bouwen. De staatsgreep in 1981 maakte een einde aan de plannen. Bovendien zou Apoera door de ligging aan de grens met Guyana niet voldoen, omdat de grenzen niet goed bewaakt konden worden. Ook in Brazilië ging de verhuizing van de hoofdstad niet van de ene op de andere dag. In de achttiende eeuw werd de discussie al gevoerd. In de grondwet van 1891 werd zelfs een bepaling opgenomen om snel met de bouw in het binnenland te beginnen. Een toevallige samenloop van omstandigheden leidde uiteindelijk tot de bouw van de stad in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Misschien is toeval ook het laatste zetje dat Suriname nodig heeft.

Bron : De Ware Tijd/Palusuriname/ Waterkant/de Volkskrant
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug