Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Chau RiBer

Argentijnse reus River Plate degradeert naar de Nacional B

Datum : 01/07/2011
Auteur : Teun Heuvelink
Land : Argentinië

Chau RiBer

De grootste nachtmerrie van iedere River Plate supporter is zondag 26 juni in het eigen Monumental werkelijkheid geworden. Los Millionarios ( de miljonairs) speelden met 1-1 gelijk tegen het bescheiden Belgrano uit Córdoba en degradeerden daarmee naar het tweede Argentijnse voetbalniveau, de Nacional B. Het verval van een gigant.

 

Jaren van mismanagement kwamen afgelopen zondag, 29 juni,  na het laatste fluitsignaal in de wijk Núñez in Buenos Aires samen. Onder ex-clubpresident José María Aguilar waren financieel wanbeleid en zelfverrijking schering en inslag bij de club die toonaangevende Argentijnse spelers voortbracht. Aguilar kwam aan de macht in 2001 en zou pas in 2009 zijn plek afstaan. Het waren geen wonderjaren onder Aguilar. In 2005 zat de club al zo’n 65 miljoen pesos in de rode cijfers, omgerekend ongeveer 10,7 miljoen euro. In 2006 was dat bedrag al gegroeid naar 98 miljoen pesos, 16,2 miljoen euro. De club combineerde matige sportieve prestaties met financieel wanbeleid.  De ploeg werd in 2008 nog wel kampioen  van de Clausura  (in Argentinië wordt een seizoen verdeeld in twee competities, de Apertura en de Clausura), maar dat was dan ook het enige lichtpuntje in een verder aardedonkere tunnel. Volgens de huidige president en clubicoon Daniel Passarella heeft Aguilar voor 85 procent schuld aan de degradatie. Er was dan ook veel hoop onder de River Plate supporters toen Daniel Passarella in december 2009 tot president van de club werd gekozen. Hij zou River Plate weer sportief en financieel gezond moeten maken. De puinhopen van Aguilar bleken echter te groot.
 

Aankopen

Het lukte Passarella nog wel om een grote lening van ongeveer vijftig miljoen dollar af te sluiten bij een Amerikaanse investeerder,  in de hoop oude glorietijden te doen herleven. Het geld werd grotendeels geïnvesteerd in nieuwe spelers en in het dichten van gaten. Voor de buitenwacht leek het erop alsof de Argentijnse recordkampioen weer iets van haar glans terugkreeg. Niets was minder waar. Nieuwe aankopen als doelman Carrizo (Argentijns international, gehuurd van Real Zaragoza), Mariano Pavone (gehuurd van Real Betis Sevilla) en Leandro Caruso (gehuurd van Udinese) konden niet brengen wat van hun verwacht en gehoopt werd. Tussentijds werd ook nog spelmaker Diego Buonanotte verkocht aan het Spaanse Málaga. 


Het doek valt

Hoewel de ploeg in de afgelopen competitie als negende eindigde, moest er toch een play-off voor lijfsbehoud worden gespeeld. In Argentinië wordt gekeken naar de gemiddelden van ploegen over de afgelopen drie jaar om te bepalen wie er degradeert. Na ieder seizoen degraderen de twee ploegen met het laagste gemiddelde van de afgelopen drie jaar rechtstreek naar de Nacional B. De nummers zeventien en achttien worden veroordeeld tot het spelen van een play-off tegen de nummers drie en vier van de Nacional B. Door de slechte resultaten in de afgelopen drie seizoenen eindigde River in de zogenaamde Promociónes als zeventiende. Vervolgens viel dus het doek in het onderlinge treffen met Belgrano. Het verdriet was groot in El Monumental, de vermaarde thuishaven van River Plate. Na afloop braken  er rellen uit met vele gewonden en zelfs een dode. Ongeloof overheerst. Een radioverslaggever van het doorgaans onpartijdige Radio Mitral kon zijn emoties tegen het einde van de wedstrijd niet meer de baas en schreeuwde door de microfoon: “Jullie van Aguilar, met die snorren!! Jullie hebben River geruïneerd!! Ratten!! Dieven! Hoerenzonen!! Ik wil met jullie vechten!!”. 


De degradatie van het roemruchtige River Plate laat zich voelen in Argentinië. In ieder geval een jaar lang geen Superclásico’s tegen rivaal Boca Juniors. Het is triest, maar waar. Chau RiBer. 

Bookmark and Share


Terug