Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Controverse rondom Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa

Datum : 09/03/2011
Auteur : Simone Kalkman
Land : Argentinië

Controverse rondom Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa

In Argentinië heeft de Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa de afgelopen weken voor veel tumult gezorgd. De schrijver en Nobelprijswinnaar opent dit jaar het Feria del Libro de Buenos Aires, een literatuurfestival, maar stuit hierbij op kritiek van intellectuelen. Zij hebben problemen met Vargas Llosa’s kritiek op het peronisme en de huidige Argentijnse regering. De Spaanse krant El País laat de verschillende partijen aan het woord.

Horácio Gonzalez, directeur van de nationale bibliotheek, is de belangrijkste woordvoerder van de Argentijnse critici. Zijn mening: “Mario Vargas Llosa gaat niet samen met de ideeën die vandaag de dag de Argentijnse samenleving vormen. Het festival is daarin altijd een politieke barometer.” De groep intellectuelen steunt de huidige regering van Kirchner en heeft gedreigd met een boycot van het festival. President Cristina Kirchner heeft hier persoonlijk op gereageerd door Gonzalez te vragen zijn boycot in te trekken.

Ondanks Gonzalez’ besluit het advies van de president te volgen, gaat de discussie door.  Gonzalez benadrukt dat hoewel hij de literatuur van Vargas Llosa “waardeert”, de schrijver zelf last heeft van “autoritair messianisme”. De felle kritiek lokt ook tegenreacties uit. Journalist en schrijver Jorge Fernandez: “De Argentijnse schrijver Borges had dezelfde kritiek op het peronisme. Zou hij, als hij nog leefde, het festival ook niet kunnen openen? Dit is een Spaanstalige schrijver die de Nobelprijs heeft gewonnen. Zijn aanwezigheid zou een eer moeten zijn!”

Kritische toon

Mario Vargas Llosa zelf zegt teleurgesteld te zijn over de reactie van de kritische groep Argentijnen: “Ik vind het spijtig dat ze een veto tegen mij uitspreken. Da is me alleen maar gebeurd tijdens de militaire dictatuur, toen mijn boeken werden verboden.” Op kritische toon geeft hij te kennen dat hij ook voorstanders heeft in Argentinië. “Ik geloof in vrijheid. Ik ben verrast dat er nog steeds mensen zijn die denken dat ze kunnen bepalen wat men wel en niet mag zeggen. Ik houd van Argentinië. Het land heeft zijn intellectuele roots in de liberalen Sarmiento en Borges. De intellectuelen die ik ken uit Buenos Aires delen deze mening dan ook niet.”

Vargas Llosa heeft ook aangekondigd zich onder geen voorwaarde te willen terugtrekken. “Ik ben van plan het festival te openen, zolang de organisatie de uitnodiging niet intrekt.” De organisatie van het festival zegt geen intentie te hebben om Vargas Llosa te vervangen. Gustavo Canavero, directeur van een van de sponsororganisaties van het festival, beweert: “We zullen de uitnodiging niet intrekken, maar willen wel in dialoog gaan met degenen die protesteren. Deze scheiding tussen voor- en tegenstanders van het peronisme is de realiteit van Argentinië. Voor buitenlanders is dat moeilijk te bevatten. We hopen dat de Argentijnen begrijpen dat Vargas Llosa een groter vaderland van Spaans sprekenden representeert."

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug