Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Corruptie in Latijns Amerika

Haïti en Venezuela zijn hekkensluiters

Datum : 04/01/2013
Auteur : Dennis Schutijser

Corruptie in Latijns Amerika

Op 5 december 2012 heeft de internationale waakhond voor corruptie, Transparency International, de jaarlijkse Corruptie Perceptie Index gepubliceerd. Deze index geeft een weergave van de mate van corruptie per land.

Transparency International definieert corruptie als: “Misbruik van toevertrouwde macht voor eigengewin. Corruptie kan groot zijn of klein, gebezigd door machtshebbers of door ambtenaren. Het zijn verschillende vormen van misbruik van publieke macht en middelen voor persoonlijk gewin.” De top drie van minst corrupte landen in 2012 bestaat uit  Denemarken (1), Finland (2) en Nieuw Zeeland (3); dit land stond vorig jaar nog op de eerste plaats.  

Latijns Amerika

Het eiland Barbados in de Cariben is met een vijftiende plaats het hoogst genoteerde land van Latijns Amerika. Het laat daarmee onder meer België, Japan, Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten achter zich in mate van corruptie.
Hoge noteringen zijn er ook voor Chili en Uruguay, die op een gedeelde twintigste positie staan. Uruguay is vijf plaatsen gestegen in vergelijking met 2011 en heeft daarmee onder andere Frankrijk gepasseerd.
Andere opvallende stijgers zijn Bolivia (13 plaatsen naar 105), Suriname ( 12 plaatsen naar 88), Trinidad en Tobago (11 plaatsen naar 80) en de Dominicaanse Republiek (11 plaatsen naar 118).
Colombia is van heel Latijns Amerika de meest opvallende zakker: 14 plaatsen naar een 94e  notitie. Dit kan duiden op sterk toenemende corruptie in het land en is in trend met de voorgaande jaren: in 2008 stond Colombia nog op plek 57. Sindsdien is het ieder jaar verder weggezakt. Ook Peru (83), Argentinië (102) en Mexico (105) zijn gezakt in de lijst, respectievelijk met drie, twee en vijf plekken.
Haïti en Venezuela zijn wederom de hekkensluiters van het Amerikaanse continent, op een gedeelde 165e plaats. Ze laten slechts acht landen achter zich, waaronder landen als Irak, Myanmar en Somalië.

Corruptie en BNP

CNBC (Consumer News and Business Channel) heeft een top tien samengesteld waarin het de resultaten van Transparency International combineert met het bruto binnenlands product (BBP). “Het resultaat is een weergave van meest corrupte landen die desondanks een plek in de wereldeconomie innemen,” aldus CNBC.
Paraguay en Venezuela komen allebei in deze top tien voor. “De overheid van Venezuela speelt een zwaarwegende rol in de economie en onderneemt weinig tot niets om vage en excessieve overheidsbeperkingen die corruptie in de hand spelen, tegen te gaan”,  aldus Freedom House, geciteerd door CNBC. Freedom House is een onafhankelijke organisatie die zich richt op de verbreiding van vrijheid wereldwijd. In Paraguay, het hoogst scorende land van Latijns Amerika, blijft corruptie vaak onbestraft als gevolg van een ernstig gecorrumpeerd justitieel apparaat. “Rechters kiezen de kant van de rijken en machtigen, terwijl politici druk uitoefenen en onderzoeken verhinderen. Bovendien komt illegale detentie en marteling door politie nog altijd voor”, aldus Freedom House.

 

 

 

Bron : transparency.org, cnbc.com, freedomhouse.org
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug