Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Crisis in Europa.

Ontkomt Latijns Amerika aan besmetting?

Datum : 15/02/2012
Auteur : Krijn Schramade

Crisis in Europa.

De Europese crisis lijkt de  economie van Latijns Amerika te besmetten. Heeft Latijns Amerika te vrezen van de slechte economische vooruitzichten uit Europa?

Europa staat stil en dat raakt Latijns Amerika. De Europese politiek is verlamd, waardoor de toekomst van de euro onzeker blijft. Van economische groei is amper sprake. Verschillende Europese economieën verkeren in een recessie en ook dit jaar voorspelt weinig goeds. Dit gaat ten koste van economische activiteit tussen de Europese Unie  en haar handelspartners, zoals Latijns Amerika.

Groeivertraging

De crisis in de EU begint de Latijns-Amerikaanse economie te besmetten.  Zo is op te maken uit rapportages van Cepal (de economische commissie van de VN voor Latijns Amerika en de Cariben). Zij verwachten voor 2012 een flinke groeivertraging, de zwaarste in tien jaar.
De economische groei van Latijns Amerika neemt geleidelijk aan af. Van 5,9% groei in 2010 zakte het naar 4,3%  in 2011. Voor dit jaar schat Cepal dat de economie met 3,7% zal groeien. Panama, Argentinië, Ecuador, Peru en Chili groeiden met percentages tussen 10,5% en 6,3% nog flink door.  De groeivertraging van 2011 was voornamelijk Brazilië te verwijten. De motor van de Latijns-Amerikaanse economie groeide ‘slechts’ met 2,9%.

Relatief goed

“Latijns Amerika doet het in verhouding minder slecht dan de rest van de wereld”, aldus Alicia Bárcena, secretaris van Cepal. “De export van mineralen, voedingsmiddelen en olie doet het nog altijd goed.”  Volgens de directeur van UNDP (ontwikkelingsprogramma van de VN)  HeraldoMuñoz staat Latijns Amerika er ook goed voor door haar financiële beleid: “Het bankensysteem stond niet toe dat banken zich in exotische avonturen stortten en roekeloos gingen speculeren.” Daarnaast kozen landen er voor om tijdens de grondstoffenboom te sparen. Muñoz: “Om zo sociale uitgaven te kunnen blijven handhaven op momenten dat het slechter gaat.”
Economische groei in Europa zou de groeivertraging in Latijns Amerika een halt toe kunnen roepen. Bárcena zet haar geld daar niet op in. Zij ziet dit decennium als een verloren decennium voor de Europese Unie. Ze twijfelt over de maatregelen die Europa neemt om de crisis te lijf te gaan: "Deze richten zich op een budgettaire bijsturing en niet op een beleid dat groei stimuleert."

Hulp aan Europa

Er wordt zelfs geopperd dat Latijns Amerika Europa zou kunnen redden. De Braziliaanse president DilmaRoussef hintte daar op.  Muñoz denkt dat redden een wat groot woord is. “Zij zal bedoeld hebben dat Latijns Amerika heel wat kan bijbrengen, door Europa te laten kijken naar de manier waarop wij in het verleden zijn omgegaan met onze schuld. En welke mechanismen  bij ons werkten om uit de crisis te komen en de productie weer op gang te krijgen. De EU moet heel voorzichtig zijn met bezuinigen.” Volgens Muñoz helpt dat niet om uit de crisis te komen. “Het is het reactiveren van de economie dat de oplossing voor de crisis kan brengen: investeringen en werkgelegenheid creëren.”

Eigen maatregelen

Het lijkt verstandiger dat Latijns Amerika niet alleen op herstel in Europa wacht. Het kan beter kijken naar wat het zelf kan doen om de economie te laten groeien. “Zo biedt Brazilië de crisis het hoofd door de consumptie te stimuleren”,  zegt Rubens Ricupero, econoom en voormalig minister van Financiën van Brazilië. “Deze stimuli zullen het land ook in 2012 laten groeien en de lonen en de werkgelegenheid op peil houden.”
De landbouw en mijnbouw maken veel winst, maar die zullen de Latijns-Amerikaanse economieën op de langere termijn niet redden, meent Ricupero. “Die activiteiten zijn niet in staat om groei en werkgelegenheid te creëren zoals de industrie dat wel kan."

Vliegwiel

Grondstoffen alleen zijn niet het redmiddel, maar zij kunnen wel een vliegwiel zijn voor verdere economische groei. ZoalsPedro Kuczynski, voormalig minister van Economie in Peru, stelt: "De economie moet diversifiëren, maar in de tussentijd leveren deze grondstoffen – voornamelijk Chinese – deviezen op die veel landen helpen om zich te financieren en te ontwikkelen." Sommige landen zoeken tevergeefs de oplossing in protectionisme.  Ricupero vindt het verontrustend dat de Braziliaanse industrie het steeds meer moet afleggen tegen import uit China. “De binnenlandse vraag komt steeds minder de Braziliaanse industrie ten goede en steeds meer de Aziatische producten.” Volgens Ricupero is dit echter niet met protectionisme op te lossen.

Regionale groei

De bedreiging van de industrie door voornamelijk Chinese import is volgens Ricupero met een regionale aanpak op te lossen. “Binnen het handelsblok van Mercosur is genoeg ruimte om te groeien.” Zo schermen Brazilië en Argentinië hun markten steeds meer af, terwijl Paraguay en Uruguay daar maar al te graag hun producten afzetten. Ook Bárcena pleit voor een regionale aanpak voor economische groei: “Latijns Amerika moet de intraregionale handel verdiepen en meer investeren in infrastructuur die de landen met elkaar verbindt."
 

Bookmark and Share


Terug