Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

De erfenis van néstor kirchner

Datum : 08/01/2011
Auteur : Maja Haanskorf
Land : Argentinië

De erfenis van néstor kirchner

De onverwachte dood van de Argentijnse ex-president Néstor Kirchner, laat het Peronisme in zijn land wat verweesd achter. Met zijn sterke persoonlijkheid domineerde Kirchner acht jaar lang het politieke landschap. Hij heeft zelfs een beweging geschapen die zijn eigen naam draagt: het ‘kirchnerismo’. Onder zijn aanvoering is het kirchnerismo erin geslaagd een aanzienlijke economische en sociale vooruitgang in Argentinië tot stand te brengen.


Kirchners echtgenote en huidige president, Cristina Fernández de Kirchner, bezit niet dezelfde dominante positie binnen de Peronistische Partij. Haar mandaat loopt in 2011 af. Waar het eerst de bedoeling was dat Kirchner zich weer kandidaat zou stellen voor het presidentschap, moet Fernández nu op korte termijn beslissen of ze voor een tweede mandaat beschikbaar wil zijn. Of dat ze besluit ruimte te maken voor een ander lid van de Partido Justicialista, zoals de Peronistische partij officieel heet.

Toch is er  ook kritiek op het beleid van Kirchner. Zijn tegenstanders, onder wie ook personen die hem aanvankelijk steunden, menen dat hij de economische groei slechts bereikte door subsidies aan de consumenten. Verder zou hij een versterking van de democratische instituten verwaarlozen en zou hij geobsedeerd zijn door controle op de media. 
De zakenwereld voelt zich benadeeld door wat het ziet als ‘het sterke directe interventionisme van Kirchner’ en door het manipuleren van officiële statistische gegevens. Toch was de reactie op de dood van Kirchner kalm. Hoewel Argentijnse fondsen op de Noord-Amerikaanse beurs meteen met 10 procent stegen.

Balans positief

Voorstanders van Kirchner benadrukken juist zijn doortastende beleid op het gebied van mensenrechten en sociale bescherming. Zo werd het leger grondig hervormd en werden militairen die zich schuldig gemaakt hadden aan wreedheden tijdens de militaire dictatuur  vervolgd. Ook het Hooggerechtshof werd grondig hervormd en gemoderniseerd. Op sociaal terrein kwam er een verhoging van de pensioenen en daalde de werkloosheid tot ongeveer 10 procent. Het aantal armen zakte van 54 procent naar 23 procent. Voor arme gezinnen werd een kinderbijslag ingevoerd.

De balans van  zijn presidentschap en dat van zijn vrouw is vrij positief. Maar dat laat onverlet dat het land nog voor grote problemen en uitdagingen staat. De kloof tussen arm en rijk, uitgedrukt volgens de Gini-coëfficiënt, behoort tot de hoogste van de wereld. Landen als Chili, Bolivia en Colombia doen het nog slechter. De inflatie schommelt rond de 20 procent. Nog steeds werkt 40 procent van de Argentijnen in de informele sector. De werkloosheid is met 9 procent aan de hoge kant. Veel sociale maatregelen laten lang op zich wachten.

Het is in ieder geval duidelijk dat Kirchner in 2007, toen zijn vrouw president werd, geenszins het politieke toneel heeft verlaten. Als voorzitter van de Partido Justicialista bleef hij een zeer belangrijke machtsfactor. Regelmatig werd hij ervan beschuldigd over het hoofd van de president heen te regeren. Het leidde ertoe dat de oppositie hen betitelde als een ‘presidentieel echtpaar’.

Daniel Scioli

De dood van Kirchner zal zeker verandering brengen in de leiding van de Peronistiche partij. De Peronisten zijn onderling verdeeld in de de zogenaamde 'oficialistas' of 'kirchneristas' en de federalen, die de Kirchners een populistische koers verwijten. Cristina Fernández zal haar persoonlijke stempel moeten drukken op de sector van de Peronisten die haar echtgenoot domineerde en die wellicht al op zoek is naar een andere kandidaat. Sinds september, toen bij Kirchner een hartoperatie plaatsvond, klinken er onder Peronisten stemmen die in Daniel Scioli zijn mogelijke opvolger zien. Scioli is gouverneur van de machtige provincie Buenos Aires en tot nu toe nog vriend van het echtpaar Kirchner.

Ondanks de politieke invloed van Kirchner, is de macht van de echtelieden de afgelopen jaren afgenomen.  Zo verloor Kirchner in 2009 al de meerderheid in het parlement na de verkiezingen. Bovendien bevindt Argentinië zich momenteel in een diepe economische crisis met een sterke inflatie. Volgens de regering ligt die rond de 6 à 8 procent, maar onafhankelijke instellingen en economen geven een inflatiecijfer dat schommelt tussen de 12 en de 16,5 procent. De reputatie van de Kirchners verslechterde toen begin dit jaar uitlekte dat het echtpaar zou hebben gespeculeerd op de dollar midden in de  financiële crisis. In diezelfde periode stelde president Fernández een vertrouweling aan als hoofd van de centrale bank. Daardoor werd er getwijfeld aan de onafhankelijke en autonome werking van de bank.

Bron : De Wereld Morgen, El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug