Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

De lekkerste chocolade komt van wilde cacao

Original Beans koopt in Bolivia

Datum : 25/07/2011
Auteur : Maurine van Mourik
Land : Bolivia

De lekkerste chocolade komt van wilde cacao

Chocolade, de verslaving van bijna elke vrouw. Wit, puur, melk of met noten.  We genieten er bijna allemaal van. Maar welke chocolade is nou het lekkerst? Volgens velen is dat chocolade met de meest pure cacaosmaak. Met een chocoladereep van Original Beans geniet je van wilde cacao en laat je een boom planten in de Amazone.

Er zijn veel verschillende soorten cacao en niet alle cacao is even lekker en puur van smaak. Op maar een paar plekken in de wereld, waaronder Latijns Amerika, is kwalitatief hoogstaande cacao te vinden, vooral in het Amazonegebied. Zo groeit in de provincie Beni in Bolvia wilde cacao; dat is cacao die niet geplant is door de mens. Hoe die cacao daar komt? Er zijn twee theorieën. De eerste theorie is dat apen eeuwen geleden de zaadjes van de cacaoplant hebben verspreid. De tweede theorie stelt dat de Franciscanen, die in de 17e eeuw naar het Amazonegebied kwamen, de cacao hebben meegebracht. Deze laatste theorie wordt door maar weinig mensen gelooft. De eerste theorie wordt wel algemeen aangenomen, ook al is nooit volledig te bewijzen dat de apen hebben gezorgd voor de komst van de cacaobomen in het Amazonegebied.

Eilanden

Het Amazonegebied is een  speciaal gebied, met een klimaat dat perfect is voor de cacaoboom: heel warm en vochtig. De helft van het jaar, van januari tot juni,  staat 60 procent van het gebied onder water. Alleen de wat hoger gelegen delen van de Amazone komen net boven het wateroppervlak uit en vormen zo´n driehonderd prachtige groene eilanden. Op deze eilanden groeien de cacaobomen. Door de aanwezigheid van de cacaobomen worden de eilanden ook wel chocolatales genoemd. Deze chocolatales worden in stand gehouden door de plaatselijke bevolking. Zij zorgt dat de cacaobomen rustig kunnen groeien, zonder dat wilde beesten ze kapotmaken of dat andere planten in de weg groeien. 
Cacao groeit aan bomen van zo’n drie meter hoog. Op de stam van de bomen groeien bloemen en vruchten. In de vruchten zit pulp en daarin zitten de cacaobonen. De bonen worden uit de vrucht verwijderd en gegist. Na een gistingsproces (ook wel fermentatieproces genoemd) van drie weken worden de zaden gedroogd. Nadat de cacaobonen gedroogd zijn, worden ze in grote zakken gedaan en verkocht om producten, zoals chocolade, van te maken.

Wilde cacao

Original Beans, dat is opgericht in 2006, koopt zijn cacao ondermeer van Volker Lehmann. Deze Duitser woont al ruim tien jaar op zijn landgoed La Tranquilidad (´de rust’)in  Itenés, in de Boliviaanse provincie Beni. Zijn doel is om de beste cacao silvestre (wilde cacao) te verkrijgen. Oprichter Philipp Kauffmann van Original Beans koopt cacaobonen uit Beni omdat ze zeer verfijnd zijn. “Dat zie je aan de vrucht, dat ruik je en dat proef je meteen.” Een andere zeer belangrijke reden voor Kauffmann om  de cacaobonen uit Beni te halen, is dat Original Beans graag iets teruggeeft aan de natuur. “Ik geloof niet dat de wereld meer chocolade nodig heeft, maar wel meer regenwoud. Met chocolade kunnen we zorgen voor een beter leven van de plaatselijke bevolking  van de Amazone en voor de instandhouding van het regenwoud.” Zo plant Original Beans één boom per verkochte chocoladereep en werkt samen met de lokale bevolking, die op deze manier kan leven van de cacao.

Kwaliteit

Chocolade van wilde cacao is wel duurder dan chocolade van bonen van plantages, maar kwaliteit kost nou eenmaal geld. En als je bedenkt wat een logistieke onderneming het is om de cacao te verkrijgen - diep in de Amazone, alleen begaanbaar over water - én dat je iets terug kunt geven aan de plaatselijke bevolking, kun je de hogere prijs eigenlijk niet duur noemen. “Voor een relatief makkelijk te verkrijgen goede wijn uit Frankrijk betalen we zonder problemen zeven euro, waarom doen we dat niet voor een zeldzame, kwalitatief zeer goede chocolade?”, vraagt Kauffmann zich af.

Meer info op: www.originalbeans.com
 
  


 

Bookmark and Share


Terug