Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Dominicaanse Republiek heeft nieuwe president

Datum : 23/05/2012
Auteur : Frans Huber

Dominicaanse Republiek heeft nieuwe president

Danilo Medina van de regeringspartij PLD is op 20 mei tot president van de Dominicaanse Republiek gekozen. De PLD is al vanaf 2004 aan de macht onder leiding van de huidige president Leonel Fernández. Vicepresident wordt Margarita Cedeño, echtgenote van Fernández.

Medina versloeg Hipólito Mejía van de PRD, de tweede grote partij in het land. Mejía en Medina stonden in 2000 ook al tegenover elkaar als presidentskandidaat. Toen won de PRD. Nu kreeg Medina ruim 51 procent van de stemmen en de PRD bijna 47 procent. De overige partijen telden in de uitslag nauwelijks mee; de meeste waren vooraf allianties aangegaan met een van de twee grote partijen. Alianza País, een nieuwe en integere partij, vaak gezien als het redelijk alternatief voor de twee groten en niet besmet door schandalen, kreeg uiteindelijk slechts 1,5 procent van de stemmen. Ongeveer 4,5 miljoen kiezers hebben hun stem uitgebracht. Een deel daarvan woont in de Verenigde Staten. Het opkomstpercentage bedroeg daar 70 procent.

De voorafgaande verkiezingscampagne was fel. Daarin ging het nauwelijks over inhoud, maar des te meer over wederzijdse beschuldigingen van corruptie, zelfverrijking, verspilling van overheidsgelden en verbinding van politici en justitie met criminele- en drugsorganisaties. Ook schandalen die te maken hebben met de wederopbouw van buurland Haïti na de aardbeving in 2010 werden door beide partijen regelmatig aangehaald.

Zo haakte de PRD in op de grote onvrede onder de bevolking over het huidige beleid van de PLD, aanvankelijk met succes. In de peilingen ging de PRD tot februari nog stevig aan kop. Maar door interne verdeeldheid en door de overdonderende campagne van de PLD keerden de kansen. De PLD kon scoren door de benoeming van Margarita Cedeño als kandidaat voor het vicepresidentschap. De echtgenote van president Fernández is populair, vooral onder vrouwen. Bovendien kreeg de campagne van de PLD een behoorlijke stimulans toen Fernández besloot zijn werkzaamheden als president op te schorten en zich in te zetten voor de campagne van zijn partij. Hij deed dit door dagelijks in het hele land nieuwe bouwprojecten te inaugureren.

Nog nooit was een verkiezingscampagne zo duur. Tot aan de verkiezingsdag kostte ze 4,5 miljard peso (90 miljoen euro). Daarvan is bijna 75 procent (66,5 miljoen euro) uitgegeven door de PLD. De PRD kon beschikken over 21,5 miljoen euro. Voor de overige partijen bleven wat kruimels over. De verkiezingsdag zelf kostte naar schatting 20 miljoen euro. De enorme kosten van de campagne hebben de economie in het land de laatste maanden ten dele lamgelegd. Veel overheidsbetalingen zijn opgeschort.

Rustig

De verkiezingsdag zelf is redelijk rustig en correct verlopen. Op kleine schaal werden geweldsincidenten gemeld. Daarbij kwam één partijactivist om het leven en vielen een aantal gewonden. Op meerdere stemlocaties kochten aanhangers van de twee grote partijen identiteitskaarten. Daarmee  konden extra stemmen op de eigen partij worden uitgebracht. Op veel plaatsen waren nogal wat partijactivisten aanwezig die het stemgedrag van kiezers probeerden te beïnvloeden.

De OEA, Organisatie van Amerikaanse Staten, leverde 374 waarnemers. Ze menen dat de onregelmatigheden op de verkiezingsdag de uitslag niet in beslissende zin hebben beïnvloed. Wel bestond er veel kritiek op de grote hoeveelheid overheidsgeld die de PLD gebruikte voor de eigen campagne. Daarnaast werd Fernández erop aangesproken dat hij zijn verantwoordelijkheid als president ondergeschikt heeft gemaakt aan het partijbelang door zelf een  prominente rol in de campagne te spelen.

De inauguratie van de nieuwe president vindt plaats op 20 augustus.

 

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug