Politiek & Maatschappij

Ecuador: spanning tussen welvaart en milieu

19 april 2012

Frank Weijand

Na een tocht van zo’n twee weken, bereikte de ‘Mars voor Leven’ op donderdag 22 maart Quito. De mars, georganiseerd door de overkoepelende organisatie van inheemse volkeren, Conaie, was twee weken eerder vertrokken vanuit El Pangui, diep in het zuiden van Ecuador. Op deze plek gaat het Chinese Ecuacorriente begin volgend jaar beginnen met grootschalige delving van koper. Iets waar grote weerstand tegen bestaat, met name onder de inheemse volkeren van Ecuador.

De mars arriveerde in de Ecuadoriaanse hoofdstad Quito op de Internationale dag van het water. En alhoewel de mars aandacht vroeg voor leefbaarheid en milieu in het algemeen, lag de nadruk op de mijnconcessies die president Rafael Correa heeft uitgegeven. De inheemse bevolking vreest zeggenschap te verliezen over delen van het land die aan hen toebehoren en dat de delving grote schade zal toebrengen aan de natuur en daarmee aan hun manier van leven.

Eerder deze maand tekende de regering een contract met het Chinese Ecuacorriente voor grootschalige mijnbouwactiviteiten. Later dit jaar hoopt de regering een tweede contract af te sluiten met dit bedrijf alsmede met drie Canadese  gouddelvingsbedrijven. Correa’s antwoord op de kritiek is simpel: wil Ecuador vooruit komen, dan zal het concessies moeten doen. “We hebben niet alleen de mineralen nodig, maar de opbrengsten van deze contracten zorgen ervoor dat we stelsels voor sociale zekerheid kunnen blijven opbouwen en wegen blijven verbeteren.”

Verkiezingen

De protesten in Quito verliepen vredig en er deden zich nauwelijks incidenten voor. In de voorafgaande weken was er polemiek ontstaan tussen de organisatoren van de mars aan de ene kant en de president aan de andere kant. Correa beschuldigde de organisatoren van de mars ervan te heulen met de vijand en de oppositie en noemde hen verraders. “Als ze dingen willen veranderen, moeten ze de verkiezingen maar winnen”, zei hij, en “als zij met 500 man komen, dan brengen wij er 50.000 op de been”.  De mars bereikte Quito uiteindelijk met veel meer dan 500 man. Duizenden mensen sloten zich aan bij de intocht in Quito. De gang naar het presidentiële paleis werd hen echter ontzegd, doordat de president inderdaad een contramars organiseerde precies op deze  belangrijke centrale plek. Correa liet zich er gedurende  de dag veelvuldig liet zien en hield toespraken.

Opening

De mars voor het leven werd naar een park nabij het parlementsgebouw gedirigeerd. De leiders spraken hier met Fernando Cordero, voorzitter van het parlement, maar tot een directe dialoog met de president of een confrontatie met zijn aanhangers kwam het niet. Gedurende de dag sloeg Correa ook een mildere toon aan, waarin hij zei wel degelijk open te staan voor discussie en gesprekken met tegenstanders van de mijnbouwcontracten.
Inheemse protesten hebben eerder twee presidenten de kop gekost in Ecuador, dus Correa heeft reden op zijn hoede te zijn. Te meer daar er vergelijkbare protesten zijn van inheemse volkeren in Peru en Bolivia tegen grootschalige internationale ontwikkelingsprojecten.
Na de politierevolte in september 2010, waarin Correa een dag min of meer gegijzeld werd door in opstand gekomen politie-eenheden, is zijn toon harder geworden en wordt elk geluid van kritiek al snel opgevat als staatsondermijnend.

Tolerantie

Zo spande hij een rechtszaak aan tegen dagblad El Universo vanwege een lasterlijke column. Correa won deze rechtszaak onlangs. De opgelegde straf van  40 miljoen dollar boete voor de krant en drie jaar gevangenisstraf voor de directeuren van de krant en de columnist was buitenproportioneel, zo luidde de kritiek op het vonnis. Uiteindelijk verleende Correa na de uitspraak een ‘pardon’, maar de afschrikwekkende toon is er mee gezet, vinden tegenstanders van Correa’s beleid.

Soortgelijk gebrek aan tolerantie viel ook inheemse leiders ten deel na eerdere protesten tegen het regeringsbeleid. Zij kregen rechtszaken aan hun broek op grond van sabotage en terrorisme;  rechtszaken die uiteindelijk nooit tot veroordelingen leidden, maar wel een sterk ontmoedigend karakter hebben om je mond te openen, menen mensenrechtenorganisaties. Ze hebben in het afgelopen jaar regelmatig hun zorgen geuit om de verslechtering  van de mensenrechten en persvrijheid  in het land.

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This