Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Een handtas van snoeppapier

Tasapart.nl importeert duurzame tassen uit Mexico

Datum : 22/06/2011
Auteur : Simone Kalkman
Land : Mexico

Een handtas van snoeppapier

“Ik zag deze leuke, gekleurde tassen voor het eerst tijdens mijn vakantie in Mexico. Ik ben gaan praten met de verkopers en ze bleken gemaakt door één familie. Ik heb hun tassen meegenomen naar Nederland en ben ze hier gaan verkopen,” aldus Chantal van Leeuwen, oprichtster van de webshop tasapart.nl. De tassen die ze verkoopt zijn gemaakt van snoepverpakkingen, wikkels van flesjes en ander afvalmateriaal. Deze materialen worden onder andere geleverd door grote verpakkingsfabrikanten. “Zij sturen ons verkeerd bedrukte verpakkingen op. Hierdoor voorkomen we dat deze direct in de vuilnisbak verdwijnen.”

Het maken van een tas duurt één tot vier dagen. “De materialen worden eerst op maat gesneden. Dan worden ze samen met gerecycled krantenpapier gevouwen en tot lange strengen geweven. Deze worden vervolgens met draad aan elkaar gezet tot een tas.” Hoe lang het precies duurt hangt af van de vouw en grootte van de tas. “Als ik bijvoorbeeld twintig tassen bestel, duurt dit enkele weken voordat ik ze in Nederland heb. Bij grote bestellingen komen er andere families om te helpen, waardoor ik de bestelling sneller in huis heb.”

Succes

De verkoop van de tassen in Nederland is succesvol. “Ik krijg veel leuke reacties, zowel op de website als gewoon op straat. Wanneer ik het verhaal achter de tassen vertel, zijn mensen nog positiever. Veel mensen steunen het initiatief.” Tot nu toe worden de tassen alleen op internet verkocht, maar Van Leeuwen hoopt dat dit binnenkort zal veranderen.  “Ik ben bezig met het benaderen van winkels en ik hoop dat binnenkort de tassen op meerdere plekken verkrijgbaar zijn!”

Sociaal initiatief

Naast het milieuvriendelijke materiaal, wil Van Leeuwen ook ‘haar’ familie in Mexico steunen. “Ik heb een hechte band met hen ontwikkeld. Het is een ontzettend vriendelijke, gastvrije familie. Toen ik hen voor het eerst bezocht, schrok ik van de armoede waarin ze leven. Ze hebben geen geld om de kinderen naar school te laten gaan, en douchen en afwassen gaat met een emmer water. Na dit te hebben gezien besloot ik hen te helpen.” Met tasapart.nl krijgt het gezin een eerlijke prijs voor de producten, waardoor hun levensstandaard aanzienlijk verbeterd. “De kinderen van het gezin kunnen nu  naar school, daar ben ik erg blij om. Hun toekomst verbeterd hierdoor. Ik merk dan ook dat zij blij zijn met wat ik doe.”

Het bieden van sociale hulp is één van de redenen waarom van Leeuwen haar initiatief graag naar andere landen wil uitbreiden. “Ik wil dit initiatief heel graag uitbreiden! Ik heb al contact met organisaties die dezelfde tassen produceren, zodat meerdere families geholpen kunnen worden.” Haar plannen liggen echter niet alleen in Mexico. “Ik zou ook graag projecten steunen in andere landen. Ik kijk bijvoorbeeld naar mogelijkheden met een organisatie die soortgelijke projecten heeft in Afrika. Ik wil graag zoveel mogelijk mensen helpen, natuurlijk op een duurzame manier.”

Ook een duurzame tas uit Mexico? Kijk hier voor de website van tasapart.nl. Lees ook het achtergrond artikel over tasapart.nl en soortgelijke initiatieven in La Chispa 357, waarbij één handtas wordt weggegeven.

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug