Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Eerste marronmuseum in Pikin Slee

Datum : 07/12/2011
Auteur : Nely Koetsier
Land : Suriname

Eerste marronmuseum in Pikin Slee

Sinds kort heeft Suriname een marronmuseum. In het dorp Pikin Slee aan de Boven-Surinamerivier opende het ‘Saamaka Marron Museum’ in oktober officieel haar deuren.

Half oktober 2011 was het drie dagen groot feest in Pikin Slee ter ere van de opening van het Saamaka Museum. De inwoners van Pikin Slee zijn Saramaccaners, een van de marrongroepen die afstammen van de negerslaven die tijdens de periode van de slavernij wegvluchtten van de plantages. Langs de Boven-Surinamerivier is er een ketting van Saramaccaanse dorpen. Pikin Slee is een van de ‘niet-christelijke’dorpen. Er is geen kerk, wel zie je overal offerplaatsen waar mensen naar toe gaan om te mediteren of te bidden. De bewoners zijn er trots op dat ze openstaan voor iedere vorm van religie, zoals voor het rastafarigeloof. In Pikin Slee wonen vijf rastafarimannen, die een kunstenaarscollectief vormen onder de naam Totomboti. 

De leden van Totomboti maken prachtig houtsnijwerk, waaronder veel meubels. Ze hebben het initiatief genomen om een ‘Saamaka Marron Museum’ op te richten. In het museum wordt het unieke cultureel erfgoed van de marrons verzameld en bewaard. Je ziet er de traditionele kleding, de gereedschappen, de wijze van cassavebrood maken en veel traditioneel houtsnijwerk, dat de voorgevels van de huizen versiert. In de tuin rond het museum staan beelden, die de  kunstenaars hebben gemaakt. Het museum wordt beheerd door Joni, een inwoonster van het dorp. Haar rondleidingen zijn zeer inspirerend.

Het kunstenaarscollectief Totombotie wil in de toekomst workshops en cursussen  organiseren, die gericht zijn op de ontwikkeling van kunst- en cultuureducatie van de lokale bevolking, vooral van de kinderen. Ook zouden de leden een bedrijf willen opzetten, dat werk verschaft aan de bewoners van Pikin Slee, zodat die in hun onderhoud kunnen voorzien. Behalve met het museum, is de organisatie bezig met het opzetten van een botanische tuin. Het is de bedoeling om planten en kruiden met geneeskundige kracht te verzamelen en registreren, zodat de medicinale plantenkennis bewaard wordt. De Saramaccanen gebruiken traditioneel kruiden en kruidenbaden. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen in de tuin, waarbij het gebruik van de planten en kruiden wordt uitgelegd.

Voor meer informatie: www.totomboti.nl

Vanuit Paramaribo bereik je in drie uur over de Afobakaweg het dorp Atjoni. Daar houdt de weg op en ben je aangewezen op transport over water. Er ligt een keur aan korjalen klaar voor de tocht over de Boven-Surinamerivier. De Lanti-korjaal is een soort bus, die bij iedere plaats stopt. Voor meer geld vaart er een rechtstreekse korjaal, die je in ongeveer twee uur in Pikin Slee brengt. De tocht voert langs stroomversnellingen en dorpjes, waar het dagelijks leven van de vrouwen en kinderen zich bij en in de rivier afspeelt.


 

Bookmark and Share


Terug