Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Gasbedrijf laat oog vallen op beschermd park Manú in Peru

Geheim plan voor boring uitgelekt

Datum : 12/02/2013
Auteur : Maja Haanskorf
Land : Peru

Gasbedrijf laat oog vallen op beschermd park Manú in Peru

Een uitgelekt rapport onthult dat het Argentijnse energiebedrijf Pluspetrol zijn oog heeft laten vallen op een regio in Peru waar de biodiversiteit ‘groter is dan waar ook op aarde.’ De Britse krant The Guardian maakte delen van het rapport bekend.

Het Argentijnse energiebedrijf Pluspetrol, dat zijn hoofdvestiging heeft in Amsterdam, wil de gasvoorraden ontginnen in een nationaal park in de Peruaanse Andes. Volgens Unesco is nergens ter wereld de biodiversiteit zo groot als daar. Bovendien leven hier inheemse volken die geen regulier contact hebben met de buitenwereld. Dit blijkt uit een uitgelekt document waar The Guardian de hand op wist te leggen. De onthulling over het nationaal park Manú komt na geruchten en rapporten die in Peru circuleren en die stellen dat de regering een grote gasconcessie wil instellen aan de grens van of zelfs ten dele in het park. Er is echter officieel niets van erkend. 
Het uitgelekte rapport draagt de titel ‘Plan for Geological Exploration and Surface Geochemistry in the Manú National Park and its Buffer Zone’ en is geschreven door het in Lima gevestigde consultancybedrijf Quart Services. Het is bedoeld voor Pluspetrol, dat actief is op een bestaande gasconcessie in de regio, Kavel 88, dat bekend staat als het ‘Camisea project’.

Werelderfgoed

“Het is shockerend. Dit is de eerste keer dat we bewijs zien voor plannen om de ontginningsactiviteiten in Manú uit te breiden”, zegt antropoloog Daniel Rodriguez, die jarenlang bij de Peruaanse inheemse organisatie Fenamad heeft gewerkt. “Dit bewijst wat milieubeschermers en inheemse activisten al lang vermoedden, maar wat vertegenwoordigers van de petrochemische industrie en Peruaanse autoriteiten verborgen hebben gehouden of ronduit hebben ontkend: dat er gas- en olievoorraden zijn in het nationale park Manú”, zegt antropoloog Glenn Shepard.
Manú herbergt 10 procent van de vogelsoorten op de wereld, 5 procent van alle zoogdieren, 15 procent van alle vlinders en zeldzame dieren zoals jaguars en reuze armadillos. Unesco heeft het park tot Wereld Erfgoed verklaard wegens de grote biodiversiteit. “Manú is waarschijnlijk het meest biodiverse beschermde gebied op aarde”, meent Rob Williams van de Zoologocial Society in Frankfurt. “Madidi in Bolivia is de enige mogelijke concurrent.”

“Het is schrikbarend te denken dat Pluspetrol dit van plan is”, zegt Rebecca Spooner, onderzoekster bij Survival International. “Hoe kan een bedrijf het werken in zulk kwetsbaar gebied rechtvaardigen?” De Peruaanse wet verbiedt ontginningsactiviteiten in mationale parken. Volgens het rapport van Quartz, dat op maart 2012 is gedateerd, heeft Pluspetrol toestemming gevraagd het gebied binnen te treden en is dat geweigerd door de Peruaanse autoriteiten. Maar Quartz kon een strategie ontwikkelen om in de toekomst wel toestemming te krijgen. “Als een institutie die aan Pluspetrol specialistische, technische diensten levert, is het onze missie om niet alleen bij te dragen aan de voortgang van activiteiten in Kavel 88, maar ook aan de ontwikkeling van het beschermde nationale park Manú”, staat er te lezen in het rapport. “Pluspetril heeft plannen voor geologisch onderzoek in het gebied van de rivier Maquizapango en omgeving, een gebeid ten oosten van Kavel 88, binnen het park Manú.” De manager van Quartz, Efrén Tomaylla, bevestigde dat het rapport op verzoek van Pluspetrol was opgesteld en aan het bedrijf was overhandigd. Quartz had sindsdien niets meer vernomen. 

Ziekten

Een antroploog vertelde anoniem aan The Guardian dat de plannen van Quartz, als ze in praktijk worden gebracht, de mensen in Manú ernstig in gevaar zullen brengen. “Het rapport stelt dat er een ‘directe studie naar mensenlijke culturen’ wordt uitgevoerd, maar het is niet duidelijk wat dat precies zal inhouden”, aldus de antropoloog. “Zelfs groepen in Manú, met wie vijftig jaar geleden contact is gelegd, blijven extreem kwetsbaar voor alle soorten ziektes.” 
Pluspetrol weigerde commentaar.

Survival International (SI), een internationale mensenrechtenorganisatie die zich wereldwijd inzet voor inheemse stammen, heeft de Peruaanse regering en gasbedrijven al verschillende malen verzocht om informatie over Kavel 88, maar kreeg steeds te horen dat er geen concrete plannen bestaan om de gasexploratie uit te breiden. De organisaties van Peruaanse Amazone-indianen AIDESEP, FENAMAD, ORAU en COMARU hebben aangekondigd dat ze juridische stappen zullen ondernemen tegen de uitbreiding van het Camisea project.
Volgens SI werd in 2011 een onderzoeksteam van Pluspetrol ontdekt door Nahua-indianen in een gebied dat zich buiten de concessie van Pluspetrol bevond. Aanvankelijk eisten de Indianen dat de Pluspetrol-onderzoekers hun voorouderlijk land verlieten, maar nadat het bedrijf geschenken had aangeboden aan leden van de stam mochten ze hun werk voortzetten

Foto boven: De Pagoreni-G gasbron van Pluspetrol, deel van het Camisea project in het Amazonegebied bij Cuzco, Peru. Fotograaf: Cris Bouroncle/AFP
Foto onder: Chitonahua tribe member. Fotograaf: Glenn Shepard

 

Bron : The Guardian, Survival International
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug