Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Gevolgen winst Ollanta Humala presidentsverkiezingen in Peru

Datum : 07/06/2011
Land : Peru

Gevolgen winst Ollanta Humala  presidentsverkiezingen in Peru

Afgelopen zondag zijn de Peruanen naar de stembus gegaan voor de tweede ronde van de presidentverkiezingen die gingen tussen de rechtse Keiko Fujimori (dochter van de in de gevangenis zittende oud-president Alberto Fujimori) en de linkse nationalist Ollanta Humala. Gezien de peilingen de voorafgaande weken en tevens bij de tussenstanden van het tellen van de stemming was het een erg spannende verkiezingsstrijd.

Inmiddels heeft na het tellen van 95,25 procent van de stemmen Ollanta Humala een voorsprong van bijna 500.000 stemmen; een voorsprong die niet meer ingelopen zal kunnen worden door zijn opponente. In percentages heeft Humala nu 51,6 procent van de stemmen tegen 48,4 procent voor Keiko Fujimori. Fujimori heeft haar rivaal maandagavond (Peruaanse tijd) persoonlijk gefeliciteerd met zijn overwinning.
 
De overwinning van Ollanta Humala heeft voor de nodige commotie gezocht in Peru. Bij het opengaan van de aandelenbeurs van Lima maandag daalde de belangrijkste index van de beurs in Lima in korte tijd 8,71 procent. Aan het eind van de dag werd zelfs een verlies van 12,51 procent geconstateerd.

Het grote verlies is te wijten aan angst van de handelaren voor een einde aan de enorme economische groei van de afgelopen jaren door een andere koers die aankomend president Ollanta Humala zou kunnen gaan varen. Dit ondanks het feit dat Ollanta Humala heeft aangegeven de economische koers niet te zullen wijzingen. Veel investeerders vrezen voor invloed van Hugo Chávez, nu Ollanta Humala aan de macht komt. Hij sprak zich bij eerdere verkiezingen in 2006 namelijk uit als een pupil van Chávez. Ollanta heeft echter laten weten dat hij afstand heeft genomen van Chávez en aansluiting heeft gezocht bij oud-president Lula van Brazilië.
 
Na het grote verlies van maandag herstelde de beurs zich weer goed op dinsdag. Rond het middaguur registreerde de Algemene Index een winst van 6,93 procent. Momenteel is men in Peru erg benieuwd naar de samenstelling van het kabinet van Ollanta Humala,  vooral op het gebied van economie.
 

Bron : El Comercio/NOS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug