Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Het goede leven van Valeria O.

Datum : 25/07/2016
Land : Brazilië

Het goede leven van Valeria O.

Van 7 tot en met 18 september 2016 worden in het Braziliaanse Rio de Janeiro de Paralympische Spelen gehouden, het belangrijkste sportevenement ter wereld voor mensen met een handicap. Helaas leiden nog altijd veel mensen met een handicap in Latijns Amerika een teruggetrokken leven. Dat het ook anders kan, bewijst de Braziliaanse Valéria Oliveira. 

De vrolijke en vriendelijke Valéria vertelt haar verhaal met enthousiasme. 28 jaar geleden, toen zij met een meervoudige handicap werd geboren, was er nog weinig bekend over de oorzaken en behandelingen van lichamelijke handicaps, en evenmin over de problemen en moeilijkheden waar kinderen met een handicap mee geconfronteerd worden. Bovendien werden zij vaak niet op waarde geschat.

Transformatie

"Ik kwam in contact met het Casa da Criança Paralítica de Campinas (Huis voor Gehandicapte Kinderen van Campinas, CCP) in 1991, toen ik 3 jaar oud was en me nog niet goed kon bewegen,” vertelt Valéria. “Vanaf het begin werden mijn familie en ik in het Kinderhuis goed ontvangen. Dankzij de ondersteuning en de genegenheid van het technische team en de sessies fysiotherapie, ergotherapie en logopedie begon de transformatie van mijn leven. Op dat moment had het Kinderhuis nog niet alle specialismes die het vandaag wel heeft, maar toch deden ze hun best nieuwe, aangepaste technieken en hulpmiddelen toe te passen. Bovendien leerde ik daar lezen en schrijven want ‘normale’ scholen waren toen nog niet inclusief, nog niet toegankelijk voor kinderen met een handicap. Vaak bleven kinderen zoals ik dus thuis opgesloten. Het was een totaal andere tijd en het Kinderhuis heeft veel bijgedragen om dat te verbeteren.”

Al vanaf een paar maanden na de start van de behandeling, begon Valéria te reageren op de therapie en haar vrolijke persoonlijkheid beïnvloedde iedereen om haar heen. Tijdens haar jeugd was ze een rustig en vrolijk meisje, maar ook vaak wilder dan haar broers. Toen ze naar school ging kreeg ze veel vrienden die onderling ruzie maakten over wie haar rolstoel mocht duwen. Valéria is er trots op dat ze, dankzij haar talenten in de keuken, al in haar tienerjaren haar eerste geld verdiende met de verkoop van snoepjes op school. Haar tweede baantje was als kinderoppas, want ze was toen al dol op kinderen.

Universiteit

Toen ze 21 jaar oud was, aan het einde van het derde jaar op de middelbare school, kon ze met financiële ondersteuning van het Nederlandse Liliane Fonds een cursus psychologie volgen aan de Universidade Paulista, de Universiteit van de deelstaat São Paulo waarin ook Campinas ligt. Tegelijkertijd volgde ze een cursus bij het bedrijf Elektro, maar deze twee opleidingen bleken in de praktijk moeilijk te combineren. Eén van Valéria’s vriendinnen nodigde haar toen uit om bij haar en haar familie in te trekken en dat maakte alles veel makkelijker. Haar vrienden, die ze ziet als adoptieouders, brachten haar naar de cursus terwijl haar biologische vader haar naar de faculteit bracht en haalde.

Hoewel het met de studies goed ging werd, toen ze in haar derde jaar zat, haar biologische vader ziek en kon haar niet meer naar college brengen. Vanwege de transportproblemen en de zorg voor haar zieke vader, besloot Valéria tijdelijk te stoppen met haar opleiding aan de UNIP. Spoedig daarna echter overleed haar vader en Valéria ging weer bij haar eigen familie wonen. Haar cursus bij Elektro zette ze echter voort.

Schoonmoeder

Tussen alle verdriet over het overlijden van haar vader door, rondde ze de cursus af en kreeg ze een baan bij het bedrijf Elektro, in 2010. Inmiddels had ze via het internet de liefde van haar leven gevonden. Ze trouwden en trokken in bij haar schoonmoeder, terwijl ze zich voorbereidden op een eigen huis.

Enkele jaren verstreken en Valéria ging terug naar de universiteit, naar een nieuw opgerichte Faculteit Bedrijfskunde. Bovendien vonden zij en haar man een eigen huis waar ze wonen met hun vier honden en een aquarium vol met vissen. Toch heeft ze nog steeds enkele dromen niet verwezenlijkt. Zo wil ze haar studie psychologie graag afmaken om mensen zoals zijzelf te kunnen helpen, maar de grootste droom van het echtpaar is om zelf kinderen te krijgen om die de rest van hun leven te kunnen verzorgen.

Valéria hoopt mensen te kunnen inspireren met haar verhaal. "Ik luister graag naar muziek, dans bij het Dansen op Wielen-project van de CCP, ik hou van felgekleurde dingen, ik ga graag naar het theater, de bioscoop en hou van dansfeesten. Verder ben ik gek op een goeie churrasco (barbecue) en op Japans eten. Mijn favoriete film is 'Een blik in het paradijs', want die hielp me over mijn vaders’ dood heen te komen. Bovendien wil ik ooit in het Kinderhuis werken waar ik ben opgegroeid. Dit was mijn levensverhaal dat hopelijk als voorbeeld kan dienen voor anderen", aldus Valéria. 

Dit artikel is vertaald en bewerkt door Frank Bron. 

Lees hier het originele artikel in Portugees. Dit artikel is onderdeel van de Brazilië zomerspecial 2016

Bron : CCP
Bookmark and Share


Terug