Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Het labyrint van het Wereldmuseum

Datum : 22/06/2011
Auteur : Lonneke de la Mar
Land : Peru

Het labyrint van het Wereldmuseum

Naar aanleiding van het 125-jarig jubileum van het Wereldmuseum heeft het Peruaanse bedrijf D’Carlo Jewelry een labyrintsieradenlijn geproduceerd. Het labyrint is het logo van het Wereldmuseum. Dit symbool is in verschillende sieraden van sterling zilver toegepast.

Uit de vele handelscontacten die ontstonden door de succesvolle tentoonstelling Inca’s, Capac Hucha in het Wereldmuseum in 2010, wilde is, als  manager van de museumwinkel, een Peruaans atelier kiezen om een sieradenlijn te ontwikkelen. Dit idee werd versterkt door de aankomende viering van het 125-jarig jubileum van het museum. Dat vroeg om een bijzonder product voor de collectie van de winkel. 

Peter Kamps speelde in het zoeken naar een professioneel atelier een belangrijke rol. Hij heeft een   jarenlange ervaring als directeur van een sieradenbedrijf in Nederland en is tegenwoordig  ‘PUM- manager’.   PUM- managers zijn senior experts die hun kennis delen met het kleinbedrijf in ontwikkelingslanden.  Peter Kamps ontmoette ik via Veronica Díaz, een sieradenkunstenares uit Lima. Haar werk lag tijdens de tentoonstelling Inca’s, Capac Hucha in de museumwinkel. Voor haar ontwikkelde Kamps een totaalconcept voor haar producten, zodat ze haar werk internationaal kon lanceren. Tijdens een bezoek in 2010 aan twee belangrijke sieradenbeurzen, de Jewelry Expositions in Vicenza, Italië en de  Bijourca Paris, kwam Kamps in contact met een aantal kleine bedrijfjes uit Peru:  D’Carlo Jewelry, Aura en Pez de Plata, alle drie afkomstig uit Pisac  in de buurt van Cusco. Aan hen vroegen we ontwerpen te maken voor de labyrintsieradenlijn van het Wereldmuseum.

Het klassieke Labyrint

Het klassieke labyrint is als thema van de sieradenlijn gekozen, omdat dit symbool eind 2009 het logo werd van het Wereldmuseum. Het labyrint is het oeroude concept om in contact te treden met de oorsprong van het leven. De mystiek van het labyrint ligt in de ervaring steeds dichter bij het centrum te komen, maar toch telkens weer weggevoerd te worden. Op aards niveau is het tekenen van het labyrint een oefening in contemplatie: een zoektocht naar zelfkennis en naar het pad van spirituele verlichting. Het labyrint op hemelsniveau zal altijd voor de mens verborgen blijven. Alleen de volledig zuivere zielen kunnen dat hoogste niveau bereiken. Het labyrint is praktisch in de hele wereld bekend. De oudste afbeeldingen zijn vijfduizend jaar oud, maar het concept stamt uit een periode van ver daarvoor. Dit symbool, dat staat voor oorsprong en wedergeboorte, sluit naadloos aan op de betekenis van een groot deel van de museumcollectie van het Wereldmuseum en op de vernieuwing van het museum zelf. Het Wereldmuseum heropende in 2009 namelijk zijn deuren na een ingrijpende verbouwing en renovatie. Het labyrint leent zich vanwege de duidelijke structuur ook bijzonder goed voor draagbare sieraden.

D’Carlo Jewelry Manufacturing Company

Al snel werd duidelijk dat het atelier van D’Carlo Jewelry de beste kwaliteit in huis had en het meeste gevoel voor commercie. Ze hadden een zeer uitgebreide lijn geleverd, van ringen tot armbanden en oorhangers. Daarnaast werden de modellen tot in de puntjes verzorgd afgeleverd. Speciaal ter voorbereiding op de internationale markt,  had het familiebedrijf D’Carlo Jewelry - dat al meer dan twintig jaar zilveren sieraden levert - bij Toyota een 5S programma doorlopen. Dit programma is over de hele wereld bekend en bedoeld om bedrijven te professionaliseren, zodat ze beter aan de hoge eisen van de internationale markt kunnen voldoen. Met de productie van de sieradenlijn en de samenwerking met D’Carlo Jewelry geeft het Wereldmuseum een klein bedrijf een kans om zich te manifesteren in Nederland en in Europa.  Tussenhandel wordt overgeslagen - waar het meest wordt verdiend – en de kunstenaars krijgen een eerlijk salaris.

Zonnevogelamulet

Om de sieraden ook specifiek aan te laten sluiten op de museumverzameling van het Wereldmuseum, een rijke, historische niet-westerse kunstcollectie met een spirituele betekenis, is aan D ‘Carlo Jewelry ook gevraagd om een amulet te ontwerpen. Dit is het Zonnevogelamulet geworden.  Deze  vogel vormt de verbinding tussen de aarde, waar de labyrinten liggen , de benedenwereld  en de bovenwereld. Zo ontstaat een cyclus. Het doel van de verticale vlucht is wedergeboorte; de komst van een nieuwe generatie.

Op vertoon van La Chispa 357 krijgt u in de wereldmuseumwinkel 10 procent korting op de labyrinthsieraden. Kijk hier voor meer informatie.

Bookmark and Share


Terug