Economie & Ondernemen

Hoogste tijd voor betere infrastructuur in Latijns Amerika

13 augustus 2014

Maja Haanskorf

De Economische Commissie voor Latijns Amerika en de Cariben van de Verenigde Naties (Cepal) schat dat de regio 6,2 procent van haar BBP moet investeren in infrastructuur gedurende de periode 2012 tot 2020. Door de daling van prijzen en de terugloop van de vraag naar grondstoffen neemt de groei in Latijns Amerika af. Het is nu tijd om door investeringen in de infrastructuur – een slepende kwestie  – de concurrentiepositie van de regio te vergroten.

“De monetaire politiek van de Verenigde Staten is genormaliseerd en er is een vertraging opgetreden in de opkomende economieën, met name China”, bevestigt Julio Romero, analist van Corficolombiana. “Daardoor zijn de prijzen van grondstoffen gedaald en staat Latijns Amerika voor de uitdaging om zijn concurrentievermogen te vergroten.” Volgens het Wereld Economisch Forum heeft Chili in de regio het grootste concurrentievermogen met een 34e plaats op de wereldranglijst. Daarna volgen Panama (40e), Costa Rica (54e) en Brazilië (56e). Venezuela (134e), Paraguay 119e ), Honduras (111e ) en Argentinië (104e ) zijn de hekkensluiters.

In een geglobaliseerde markt “ zijn de tarieven erg laag en het is moeilijk om ze verder te verlagen. Het gaat er nu om de kosten voor logistiek te verminderen”, verklaart Gabriel Pérez, econoom van Cepal. De economische commissie acht het genoemde bedrag voor de investeringen in infrastructuur noodzakelijk om de bestaande kloof te dichten. Er moet 3,2 procent worden besteed aan nieuwe infrastructuur en 3 procent aan het onderhoud van al bestaande infrastructuur op een continent dat te lijden heeft van natuurlijke rampen.

Koloniale tijd

Wat ontbreekt er? “Er ontbreekt een visie op welke infrastructuur nodig is, omdat wat er nu is dateert uit de koloniale tijd”, beweert Peréz. “ Wat nu geldt is om zo snel mogelijk de natuurlijke rijkdommen uit het land te halen. Maar er bestaat geen plan voor onderlinge communicatie tussen buurlanden en zeker niet om de kwaliteit van leven voor de burgers te verbeteren.” Volgens de econoom bedragen de huidige gemiddelde investeringen in de infrastructuur in de regio ongeveer 2 procent van het BBP. Sectoren die volgens Cepal prioriteit hebben, zijn energieopwekking en telecommunicatie.

De geaccidenteerde regionale geografie maakt het er ook niet eenvoudiger op. In Colombia “zijn door het Andesgebergte de kosten voor transport van een container tussen een stad en een haven vaak hoger dan de kosten voor vervoer van die container naar Azië”, legt Romero uit. Tussen de landen in de regio bestaat een groot verschil in infrastructuur en ook binnen de landen is dat zo. Chili kent bijvoorbeeld een wegennet van 90.000 kilometer, maar slechts 23 procent van de wegen is geasfalteerd, vooral in het centrum van het land.

Leerschool

Tijdens zijn recente bezoek aan de regio, bood de Chinese president Xi Jinping een fonds aan van 20.000 miljoen USD voor infrastructuur. Dit komt bovenop het bedrag van 100.000 miljoen USD dat de Ontwikkelingsbank van de BRICS-landen ( Brazilië, Rusland, India en China ) ter beschikking stelt en op het geld dat al aanwezig is bij instituties zoals de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. De strategie om infrastructuur te financieren heeft China al eerder toegepast in Afrika, waar het Westen niet krachtig is  opgetreden.

“Afrika was de eerste leerschool voor China”, meent Federico Barriga, analist van The Economist Intelligence Unit. “Nu heeft het land ervaring en wil zich bemoeien met meer ontwikkelde landen, met een grotere en rijkere markt, die bovendien energie en grondstoffen levert. Het is niet simpelweg ‘we willen kopen’, maar ook ‘we willen verkopen’.

Douane

Het niveau van de Latijns-Amerikaanse infrastructuur weegt niet op tegen die in Aziatische landen met een vergelijkbaar niveau van ontwikkeling. Die landen hebben er veel eigen geld in geïnvesteerd. Volgens Cepal zou Latijns Amerika nog meer moeten investeren, minstens 7.9 procent van het BBP tot 20120, om op hetzelfde niveau als Azië te komen.

Toch gaat het niet alleen om bouwen. “We kunnen nog zulke goede verbindingen hebben, maar als mijn producten een week bij de douane liggen zonder dat iemand weet waarom, helpt de nieuwe infrastructuur niet”, zegt Pérez. Volgens hem moeten de bureaucratische en logistieke procedures sneller en eenvoudiger verlopen. Pérez stelt voor samen te werken om de kosten te verlagen. “Die 6,2 procent kan veel minder zijn als er een grote haven komt aan de oostkust en een aan de westkust. Verder voldoen goede verbindingen per trein, vliegtuig en schip.” Deskundigen zijn het ermee eens dat verbetering van infrastructuur gepaard moet gaan met andere structurele hervormingen.

estrategiaynegicios.net, AFP

Gerelateerde berichten

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Argentinië is gewend aan periodes van recessies, koersschommelingen, hoge inflatie, wanbetalingen en sterk fluctuerende armoede. Dat komt mede door wisselvallig financieel en macro-economisch beleid. Tijdens de huidige sociaaleconomische problemen rees de ster van econoom Javier Milei als verpersoonlijking van het anti-establishment. Op 19 november strijdt hij in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap in een nek-aan-nekrace met Sergio Massa van de regerende peronistische partij.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This