Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Interview Oscar Andrade

"Kunst is conflict"

Datum : 01/05/2012
Auteur : Maja Haanskorf
Land : Colombia

 Interview Oscar Andrade

De Colombiaanse film  Voces Pequeñas (Little Voices) is een animatiefilm, waarin vier jongeren vertellen over hun kindertijd die werd bepaald door de burgeroorlog. Hoewel de film te boek staat als een  documentaire, vindt Oscar Andrade, een van twee regisseurs, de film vooral fictie. “De gebeurtenissen zijn ontleend aan interviews, maar we hebben er een eigen, nieuw verhaal van gemaakt.” 

Een ander misverstand dat zich al gauw aandient is dat de film Little Voices vooral bedoeld is voor kinderen. De stemmen in de film zijn die van kinderen en die vertellen over gebeurtenissen uit hun kindertijd. Gruwelijke gebeurtenissen soms, omdat alle kinderen te maken kregen met het geweld van de burgeroorlog. De kleurige animaties, die zijn gebaseerd op kindertekeningen, versterken het idee van een kinderfilm. Toch bekruipt je, al kijkend, de vraag welke ouders hun jonge kinderen willen laten kijken naar deze film. Oscar Andrade (40), de regisseur die verantwoordelijk is voor de animaties, benadrukt dat het geen kinderfilm is. “Het is een film voor jongeren en volwassenen, maar ik denk dat ook kinderen de film kunnen zien. Toevallig hebben we de film getoond aan een groep kinderen tussen de acht en tien jaar in Ecuador.  Die waren niet bang geworden, ze huilden niet. Ze verbaasden zich eerder en wilden van alles weten over de kinderen uit de film.”  

Heikel

Ook komt de vraag op  wie die jongeren zijn. Hebben ze de film gezien, weten ze eigenlijk wel dat de film bestaat? Het is een heikel punt, laat Andrade weten. “De film is het idee van Jairo Eduardo Carrillo, de andere regisseur. Hij heeft in 2003 zo’n 120 kinderen geïnterviewd over wat hun is overkomen. Ze kwamen uit verschillende plaatsen, die allemaal klem zaten tussen het geweld van de guerrilla en van het leger en de paramilitairen. Hij wilde in het algemeen een verhaal vertellen over ‘een jeugd in oorlog’.  Dat resulteerde in een korte film met vier gescheiden verhalen. Daarna ontstond het idee om één geschiedenis te schrijven en daarvoor het materiaal te bewerken tot een verhaal van meerder kinderen, die elkaar tegenkomen in hetzelfde, fictieve dorp. Carillo vroeg mij mede-regisseur te worden en ik bedacht de animatievorm. Het contact met de geïnterviewde kinderen was al vrij snel verloren gegaan. Hoewel geen van hun namen wordt genoemd en de film uiteindelijk een fictief verhaal is geworden met acteurs die de stemmen spelen, knaagt het toch aan me dat ik in feite dankzij die kinderen een film heb kunnen maken en nu zelfs op een festival in Nederland ben. Dat zou je een vorm van ‘misbruik’ kunnen noemen.” 

Eerbetoon

Een kritiek op de film is dat hij niets duidelijk maakt van de oorzaken van de burgeroorlog in Colombia. Dat is geen toeval. De regisseurs wilden vooral naar de toekomst kijken, laten zien dat er een einde aan de oorlog kan komen. Andrade: “De meeste Colombianen geloven niet meer dat de oorlog ooit eindigt. Ik wil juist de hoop laten zien, de onschuld van de kinderen. Die kiezen niet, ze laten alleen zien welke gevolgen het geweld voor hen had, van elke kant het ook kwam. En allemaal willen ze verder, een toekomst opbouwen. Dat is mijn boodschap aan de Colombianen: er is hoop. Jullie moeten juist wel geloven in een einde aan het geweld.” Is dat niet een naiëve kijk? “Nee, want ik ben niet blind voor het beleid van de regering. Ik ben zeer kritisch. Maar de film is voor mij vooral ook van artistiek belang. En kunst is conflict. Ik heb een zo eerlijk mogelijke film willen maken, een eerbetoon ook aan de kinderen. Daaraan hebben we samen -  Jairo, een kleine groep tekenaars en ik -  gewerkt. Dat hebben we met hart en ziel gedaan.” 

Ziet Andrade vooruitgang in Colombia? “Ik ben positief over de Ley de víctimas ( de wet op de slachtoffers). Die regelt bijvoorbeeld dat er grond wordt teruggegeven aan degenen die door het geweld zijn verdreven. Natuurlijk moeten we nog zien of het gaat werken, maar het is een kleine stap vooruit. Het is een deel van de ontwikkeling van het land. Mijn aandeel is het zo eerlijk mogelijke films maken, dat is mijn taak als artiest. 

De film Little Voices is aangekocht door Amnesty International. Meer info: www.amnestyinternational.nl
Meer info op: http://www.jaguar.com.co

 

 

 

Bookmark and Share


Terug