Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Interview - Raul Niño Zambrano, programmeur Cinema do Brasil

"Makers spelen met een hybride vorm"

Datum : 17/11/2011
Auteur : Jolie van Loo
Land : Brazilië

Interview - Raul Niño Zambrano, programmeur Cinema do Brasil

Het IDFA (International Documentary Festival Amsterdam) is begonnen. Het festival heeft een mooi programma rond Brazilië, Cinema do Brasil. Ook op de site van IDFA zijn Braziliaanse documentaires te zien, elf in totaal,  die in de voorgaande jaren deel uitmaakten van het  programma.  La Chispa sprak met programmeur Raul Niño Zambrano, die verantwoordelijk is voor de selectie van Cinema do Brasil.

Wat is uw persoonlijke favoriet van het Cinema do Brasil? En wat maakt deze film zo speciaal?
Dan kies ik voor Songs van Eduardo Coutinho (zie foto). Dit is zijn nieuwste film en we hebben die ook  geselecteerd in de Feature Length Competition.  Songs is prachtig vanwege de simpele setting, een stoel in een theater. Coutinho vraagt mensen een lied te zingen dat hen raakt en te vertellen waarom. Het ritme en de dynamiek in de montage zijn uniek, dat kan alleen een meester. De documentaire Songs lijkt heel lokaal, maar is in werkelijkheid zo universeel.

Heeft u zich bij het programmeren van de documentaires laten leiden door het programma
van het Brasil Festival dat momenteel ook plaatsvindt?

Nee. Er zijn een aantal culturele instellingen in Amsterdam benaderd om in het kader van het Brasil Festival een Braziliaans programma samen te stellen. Inhoudelijk zijn de instellingen onafhankelijk.

Hoe heeft de Braziliaanse documentaire zich ontwikkeld tot aan de huidige documentaires die nu getoond worden op het IDFA?
IDFA toont in Cinema do Brasil onder andere een overzichtsprogramma van de Braziliaanse documentaire over de afgelopen tien jaar. Er is geen vast patroon, maar juist een grote diversiteit aan thema’s en stijlen. In de selectie die IDFA maakte, komt dit duidelijk naar voren; die gaat van  politiek geëngageerde films tot poëtische portretten. De Braziliaanse documentaire is nog steeds enorm in ontwikkeling. Ook vertoont  IDFA een retrospectief van Eduardo Coutinho en een serie documentaires in Paradocs, gewaagde experimenten op de grens van documentaire, kunst en multimedia.

Contemporaine documentaires als Lixo extraordinario en speelfilms als Tropa de Elite worden genoemd als werken die invloed kunnen uitoefenen op de sociaal-maatschappelijke situatie in Brazilië. Wat wilt u aan het IDFA-publiek duidelijk maken met de keuze van de Braziliaanse documentaires?
Brazilië staat open. Wij willen de diversiteit laten zien. Het Braziliaanse documentaire klimaat is niet onderhevig aan een vaste vorm, stijl of thematiek.

Waarin verschilt de Braziliaanse documentaire en thematiek van andere Latijns-Amerikaanse documentaires?
Bepaalde landen in Latijns-Amerika hebben thema’s die heel kenmerkend zijn. Zo worden er in Chili nog steeds veel films gemaakt over de dictatuur. Andere landen blijven heel traditioneel documentaires maken volgens het televisieformat.  Er is in die zin nog weinig besef van de creatieve documentaire. Brazilië is daarin een uitzondering; makers spelen met een hybride vorm, met de grens tussen documentaire en fictie.

Waarom heeft u Eduardo Coutinho gekozen voor een retrospectief?
Eduardo Coutinho is een grote documentairemeester. Hij heeft een unieke stijl, een echte auteur. Hij is in Brazilië niet te missen, maar ook wereldwijd niet.  Coutinho blijft ook groeien, zijn films van de afgelopen jaren zijn prachtig. Hij is nog nooit eerder te gast geweest bij IDFA, dus dit is een perfect moment om zijn werk eruit te lichten en hem als special guest te ontvangen.

Is er nog ongekend Braziliaans documentairetalent dat u met ons zou willen delen, maar waar geen plaats meer voor was in de programmering van het IDFA?
IDFA heeft een heel divers programma geselecteerd. Naast de films van Eduardo Coutinho vertonen we films van grootmeesters als João Moreira Salles, Jose Padilha, Maria Ramos. Tegelijkertijd is er ook ruimte voor experimentele documentaire en voor jongere makers in het onderdeel Paradocs, zoals Clarissa Campolina.  We hopen een zo gevarieerd mogelijk beeld te geven van de Braziliaanse documentaire van de laatste tien jaar. 


 

Bookmark and Share


Terug