Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Interview - "veel werelden in één land"

Costa Rica en Panama uit de serie Te gast in

Datum : 22/09/2010
Auteur : Jeroen van Gerven

Interview - "veel werelden in één land"

Ellen Weber stelde Te gast in Costa Rica & Panama samen. Ze is enthousiast over de diversiteit van beide Midden-Amerikaanse landen. Ook al hebben de landen vooral natuur te bieden, in haar boekje laat Weber lezers kennis maken met het dagelijks leven van de inwoners. “Ik wil dat je de sfeer kunt proeven.”

"Als ik op reis ben, vind ik het leuk om mensen allerlei vragen te stellen met het excuus dat ik een boek over hun land schrijf. Bovendien ben ik graag in Latijns Amerika: ik houd van de muziek en de hartelijkheid van de mensen." Dat verklaart waarom Ellen Weber (1979) graag het deel ‘Costa Rica & Panama’ van de reispocketserie Te gast in wilde samenstellen. "Ik wist dat er in deze serie over Panama nog geen boekje bestond, dus heb ik de uitgever benaderd met het voorstel een gidsje te maken. Het is een combinatie geworden met Costa Rica."
In het dagelijks leven is Weber eindredacteur van verschillende bladen, die ze ook zelf ontwikkeld heeft. Een á twee maanden per jaar neemt ze vrij om eropuit te trekken. Als het even kan laat ze haar buitenlandse belevenissen uitmonden in een publicatie.

Met twee maanden rondreizen heb je nog geen boek. Hoe pak je zoiets aan?

Eerst onderzoek je welke gebieden toeristen trekken. Dan probeer je per gebied een originele invalshoek te verzinnen, want Te gast in moet iets toevoegen aan bestaande reisgidsen. Ik wil mensen de sfeer laten proeven, een inkijkje geven in het dagelijkse leven. Het zijn ideale voorpretboekjes.
Vervolgens begint het rondvragen en leggen van contacten. Nederlanders die al een tijdje in Costa Rica of Panama wonen, bleken een goede bron van informatie. Zo had ik voor vertrek al een beeld waarover ik ging schrijven. Maar zeker in Latijns Amerika moet je er rekening mee houden dat ter plekke niet alles volgens planning verloopt.

Geef eens een voorbeeld.

Zo wilde ik een artikel maken over het nationale park Manuel Antonio in Costa Rica. Ik kon iemand interviewen van het ministerie van Landbouw. Na een lange taxirit stond ik bij een gebouwtje in de middle of nowhere. De man in zijn stoffige kantoor vol dossiers praatte alleen maar over wetten en regels. Dat heeft het boekje dus niet gehaald. Sommige onderwerpen plan je juist niet: de portretten van mensen over hun dagelijks werk. Elke persoon die je tegenkomt, zou geschikt kunnen zijn. De schaafijsverkoper op het strand van Manuel Antonio vertelde spontaan zijn levensverhaal en dat staat er wél in.

Wat onderscheidt Costa Rica en Panama van andere reisbestemmingen in Latijns Amerika?

Je hebt er veel werelden in één land. Beide landen zijn vrij westers en relatief rijk. In de steden vind je grote, luxe winkelcentra, maar op korte afstand ook heel primitieve levensvormen en armoede. De contrasten zijn interessant. Als je wilt, kun je tijdens je vakantie makkelijk van sfeer wisselen. Met name het verschil tussen de Caribische en Pacifische kust is groot. In de Caribische delen hoor je reggaemuziek, de mensen zijn er ontspannen en de keuken is erg goed. Je kunt er heerlijke garnalen in kokossaus eten! De Pacifische kust is blanker, westerser en drukker

Zijn er verschillen tussen Costa Rica en Panama?

Als je in Costa Rica op de toeristische hoofdroute blijft, merk je dat er veel toeristen komen: overal staan bordjes. Panama is wat minder platgetreden en geregeld. Ook heeft Panama veel meer inheemse bevolkingsgroepen, die makkelijk te onderscheiden zijn door hun gelaatstrekken en felgekleurde kleding.

Wat heeft het meeste indruk op je gemaakt?

In Costa Rica het regenwoud in het nationale park Corcovado. De boomwortels van woudreuzen reikten tot aan mijn schouders en ik zag er tapirs, miereneters en apen. In Panama de San Blas Archipel, vierhonderd eilandjes in de Caribische Zee, waar Kuna-indianen wonen.

Voor wie zijn de landen het meest geschikt?

Steden met mooie architectuur zijn er niet. Costa Rica en Panama zijn geschikte bestemmingen voor natuurliefhebbers en levensgenieters die rust willen, maar niet alleen op het strand willen liggen. Je kunt trektochten maken in de jungle, raften en vulkanen beklimmen. En ik raad iedereen aan om een week bij een familie op het platteland te logeren en daar vrijwilligerswerk te doen.

Zoiets als je zelf gedaan hebt op een eco-boerderij?

Precies. Het geld dat je betaalt voor je verblijf, komt ten goede aan de lokale vrouwen, die geen werk hebben. Je steunt dus een goed doel en maakt kennis met hun manier van leven.

Bookmark and Share


Terug