Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Jong, dynamisch en progressief

Nicaraguaanse studentenstad León in opkomst

Datum : 16/02/2011
Auteur : Aurora Peters
Land : Nicaragua

Jong, dynamisch en progressief

Taxi’s rijden luid toeterend door de smalle straatjes. Mensen lopen druk pratend over de markt en vrolijke muziek klinkt uit de huizen. Hoewel dit een vrij normaal straatbeeld is in Nicaragua, duikt de naam León steeds vaker op in reisgidsen, zoals Lonely Planet, en op internet.

Autoriteit op reisgebied Lonely Planet besteedt in haar reisgids voor 2011 veel aandacht aan de Nicaraguaanse studentenstad. León staat in de top tien greatest comeback cities, voor steden die in het verleden een slechte reputatie hadden, maar nu zeker het bezoeken waard zijn. Ook wordt León genoemd in de top tien low budget bestemmingen.

Volgens Nederlandse touroperator Albertus Valkenburg heeft het te maken met de diversiteit van de stad. Zittend in een houten Nicaraguaanse schommelstoel denkt hij na over deze plek. 'Het is een van de oudste steden van Nicaragua en heeft een rijke geschiedenis. León is de ideale combinatie van koloniale stad en studentenstad." De studenten zorgen volgens hem voor de dynamische sfeer. "Uniek voor Nicaragua is dat de studenten hier kamers huren. Dat gebeurt bijna nergens." Valkenburg heeft de stad zien uitgroeien tot een trekpleister voor backpackers. "Tien jaar geleden was hier nog niets. Ik heb in 2007 een kantoor geopend en was een van de eersten", vertelt hij. "Nu schieten de touroperators als paddenstoelen uit de grond."

Lage prijzen, volle hostels

De lage prijzen zijn een belangrijke rede voor Leóns populariteit. Een overnachting kost ongeveer vijf euro en een flinke hamburger op straat nog geen twee. Dit zal volgens Valkenburg gaan veranderen. "De stad is zich aan het ontwikkelen. Het centrum wordt toeristischer en dus duurder", reageert hij. "De studentenprijzen blijven wel, maar de lokale bars gaan zich verplaatsen naar de rand van de stad."

Hostels in León zitten dagelijks vol jonge reizigers. Veel backpackers worden getipt door reisgenoten en zien de bruisende stad als een plek om bij te komen. Zoals de 23-jarige Hilah Heidingsfeld uit Israël zegt: "Ik hoorde tijdens mijn reis dat León een aanrader was. Na het mooie, maar toeristische Granada voelt dit meer als een lokale ervaring." Heidingsfeld verblijft in het kleurrijke feesthostel Bigfoot waar reizigers kunnen uitrusten in het zwembad of in een van de vele hangmatten en schommelstoelen. Hoewel er in de afgelopen jaren veel hostels bij zijn gekomen, verblijven de meeste toeristen hier of in het multiculturele Via Via hostel aan de overkant van de straat. "Ik ben alleen op reis", vertelt de Israelische "maar door de feel-good sfeer in het hostel leer je snel mensen kennen."

Vulkaanboarden

Zowel touroperators als hostels organiseren trips in en om León. Stadstours en trektochten zijn populair, maar de meest bijzondere activiteit is ‘vulkaanboarden’. Een oranje truck brengt toeristen in een klein uur naar de Cerro Negro vulkaan. Deze tocht, door velden met eucalyptus, yuca en suikerriet, laat de vruchtbare omgeving en omliggende dorpen zien. Kinderen rennen zwaaiend naar buiten bij het zien van de toeterende truck.
Aangekomen bij de vulkaan begint de vuurproef. Met het houten board en beschermende kleding in de hand klimmen de toeristen omhoog over het vulkanisch gesteente. Een uitdaging met de brandende Nicaraguaanse zon en zware wind, maar het uitzicht op de top is de moeite waard.

De Canadese gids Marco Ploorde vertelt tijdens de klim over de vulkaan, de krater en het boarden. "De vulkaan is steiler dan je kunt zien en het gesteente is scherp, maar als je doet wat ik zeg is er niks aan de hand", zegt hij grijnzend tegen de bezwete reizigers. Twintig minuten later staan de toeristen stoffig, een beetje beurs, maar vooral voldaan weer beneden.

Uitgaan en meer

Het uitgaansleven is voor velen een van Leóns grootste pluspunten. Studenten en backpackers komen in bars en clubs samen om te dansen, flirten en te genieten van Nicaraguaanse rum. Zo’n stapavond begint vaak in de hostels, waarna het feest zich verplaatst naar de populaire bar met live muziek La Olla Quemada. Later in de nacht kan er gedanst worden in Club Camaleon. “Ja de feestjes zijn hier prima”,  lacht de Nederlandse Valkenburg. "Ik woon in de buurt van La Olla Quemada en kan elke avond meegenieten." Hij benadrukt wel dat León niet alleen maar een mooie plek is voor feestende jongeren. "De stad kent meerdere musea, waaronder het museum van de revolutie. Ook staat hier de grootste kathedraal van Midden-Amerika", vertelt hij. 'Er is veel cultuur en een prachtige omgeving. Naast vulkanen en strand, ligt ook het kratermeer Asososca heel dichtbij. Deze stad heeft potentie."

Bookmark and Share


Terug