Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Jongeren maken het verschil

Niños de Guatemala

Datum : 06/03/2011
Auteur : Sandra Apperloo
Land : Guatemala

Jongeren maken het verschil

Het begon in 2006, toen twee Nederlandse jongeren tijdens hun reis door Guatemala geconfronteerd werden met de barre leefomstandigheden waar nog te veel Guatemalteekse kinderen zich in bevinden. Geen educatie, geen gezondheidszorg, niet eens een dak boven hun hoofd. Ze vertelden het thuisfront over hun indrukken en zetten een plan op. Zo ontstond Niños de Guatemala;  een stichting die volledig draait op de vrijwillige inzet van jongeren die dezelfde droom delen: het uitbannen van armoede.

Steun voor Niños de Guatemala  groeide snel en binnen een jaar slaagde de stichting er in om hun eerste school, Nuestro Futuro (Onze Toekomst), te openen in Ciudad Vieja.  Momenteel volgen honderd  kinderen er onderwijs en het aantal neemt toe. In 2014 zullen de eerste kinderen de school met een diploma verlaten. Vanaf dan zal Nuestro Futuro ieder jaar dertig nieuwe leerlingen verwelkomen.

Dam tot Damloop

"Nederlanders geven graag steun aan kleinere projecten",  zegt Rogier Scholten, penningmeester van de stichting. "Wanneer een kleine organisatie professioneel te werk gaat, slaagt zij er in het vertrouwen van de donateurs te winnen. We houden hen niet alleen op de hoogte via internet, maar organiseren ook activiteiten." Afgelopen jaar deed Niños de Guatemala mee aan de Dam tot Damloop in Amsterdam. Ze hadden toen een van de grootste groepen participanten van het hele evenement. "Dat is prachtig om te zien. Al die mensen, in een T-shirt van onze stichting die zich uit de benen lopen voor de Guatemalteekse jeugd."

Maya Cohen van de fondsenwervingscommissie deelt dit enthousiasme. "Het is fantastisch om te ervaren dat je als groep jongeren met genoeg ambitie veel voor elkaar kunt krijgen. Daar zouden jongeren  zich meer bewust van moeten worden." Niños de Guatemala werkt daarom veel samen met middelbare scholen in Nederland. "Door het geven van  voorlichting en door activiteiten willen we hen betrekken bij hun Guatemalteekse leeftijdsgenoten. Zij kunnen in de toekomst het verschil maken, ook op het gebied van ontwikkelingssamenwerking."

Ook betrokken raken? Niños de Guatemala organiseert regelmatig evenementen en bijeenkomsten in Nederland. Het is ook mogelijk om vrijwilligerswerk te doen op de school in Guatemala. Kijk hier voor alle informatie.

La Chispa sprak met Niños de Guatemala op de Vakantiebeurs (12 t/m16 januari). Daar was de stichting te vinden in de stand van Edventure.

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug