Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Jörgen Raymann nieuwe voorzitter stichting Suriprofs

'Mooi instituut vanuit Surinaamse diaspora'

Datum : 17/11/2016
Auteur : Hans Veltmeijer
Land : Suriname

 Jörgen Raymann nieuwe voorzitter stichting Suriprofs

Bij de lancering van het boek Suriprofs, van benefiet tot project op 9 november in het Olympisch Stadion droeg Stanley Menzo de voorzittershamer van de stichting Suriprofs over aan Jörgen Raymann. Die gaat met een nieuw bestuur grote plannen smeden. “We zijn allemaal Nederlandse jongens met Surinaamse roots.” 

Op de plek waar het in het jaar 2000 allemaal serieuzer begon met de Suriprofs werd het kleurrijke naslagwerk over de gelijknamige stichting gepresenteerd. In het Olympisch Stadion in Amsterdam spelen de Surinaams-Nederlandse profvoetballers sinds de eeuwwisseling elk jaar een benefietwedstrijd tegen een gelouterde tegenstander. Met de opbrengsten worden goede doelen in Suriname gesteund, zoals de aanleg van voetbalvelden maar ook verbeteringen in onderwijs en gezondheidszorg. De lijst is indrukwekkend en het bedrag aanzienlijk dat jaarlijks door de vrijwilligers bijeen wordt gebracht. In 2015 alleen al 1,8 miljoen euro. De Suriprofs reizen ook regelmatig naar Suriname om ter plekke de projecten te ervaren en de vaak behoeftige bevolking een hart onder de riem te steken. 

Edgar Davids

En verder is het ook vooral een sociaal onderonsje van de Surinaams-Nederlandse gemeenschap. Of “één van de mooiste instituten vanuit de Surinaamse diaspora”, zoals de nieuwe voorzitter van de stichting, Jörgen Raymann, het verwoordde. Na vijftien jaar draagt oud-keeper Stanley Menzo het stokje aan hem over. Zijn laatste daad als voorzitter was het overhandigen van de eerste exemplaren van het boek aan drie boegbeelden van de Suriprofs: Edgar Davids, Aron Winter en Winston Bogarde. 

In dat rijtje hoort zeker ook Clarence Seedorf (foto), maar hij was verhinderd. “Je doet ons tekort door ons alleen als een gezelligheidsclubje neer te zetten”, sprak Menzo. Edgar Davids verklaarde dat hij zijn rijke carrière aan zijn Surinaamse roots te danken heeft. Hij was altijd van huis uit gestimuleerd om zijn droom te verwezenlijken. Ook in zijn drukke agenda van het topvoetbal bij clubs als Juventus en Barcelona, wist hij daarom ruimte te maken voor het vrijwilligerswerk bij de Suriprofs. Hij wilde graag iets terugdoen voor de Surinaamse gemeenschap.     

Humphrey Mijnals

Tijdens de boekpresentatie in Surinaamse sferen door de stichting Suriprofs en uitgeverij Conserve,  aanvaardde cabaretier Raymann woensdag officieel zijn nieuwe klus. Hij noemde het een hele grote eer om in de voetsporen van zijn voorganger te mogen treden en beseft tegelijkertijd dat ‘Suriprofs 2.0’ een flinke uitdaging inhoudt. Hij heeft grote plannen met de stichting, maar die wil hij nog even voor zich houden. Eerst maar een nieuw bestuur samenstellen, want met Menzo houdt het voltallige vijfkoppige bestuur er mee op, waaronder oudgediende Hamied Ahmadali. Raymann benadrukte ook het gemengde karakter van de stichting. “We zijn allemaal Nederlandse jongens met Surinaamse roots.” 

Er waren veel (oud-) voetballers aanwezig in de Olympic Room, waaronder de allereerste Suriprof, Humphrey Mijnals (85). De KNVB was ook vertegenwoordigd, onder meer door de in september afgetreden directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. De voetbalbond werkt al jaren samen met de Suriprofs bij sociaal-maatschappelijke projecten in Suriname. 

Foto boven: © Richard Mooij en Uitgeverij Conserve
Lees ook de recensie van Suriprofs, van benefiet tot project 

LET OPLa Chispa-lezers kunnen het boek (full colour) voor € 19,99 portovrij bestellen bij uitgeverij Conserve via info@conserve.nl en besparen zo € 3,65 aan verzendkosten. 

 

 

Bookmark and Share


Terug