Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Kua Mexican Kitchen: een stukje Mexico in Den Haag

Traditionele, authentieke Mexicaanse keuken

Datum : 19/09/2017
Auteur : Estefanía Pampín Zuidmeer
Land : Mexico

Kua Mexican Kitchen: een stukje Mexico in Den Haag

Wie zich even volledig wil onderdompelen in Mexicaanse sferen kan het beste een bezoek brengen aan Kua Mexican Kitchen in Den Haag. De kenner van Mexicaans voedsel, zoals het in Mexico gemaakt en gegeten wordt, zal positief verrast worden in dit restaurant. Al bij binnenkomst stap je in een stukje Mexico.

Kua Mexican Kitchen is door Mexicanen opgericht. Daniel Muñoz, mede-oprichter van Kua, komt uit Monterrey. Hij opende KUA omdat er geen echt Mexicaans eten te vinden was in Nederland en daar wilde hij verandering in brengen. Dat dit restaurant Mexicaanse roots heeft is aan alles te merken.

Chocoladesaus 'mole'

Wie ooit in Mexico is geweest en de menukaart opent zal op z’n minst even moeten glimlachen. Zeker na het proeven van de totopos (tortillachips) die bij de eerste drankjes en het brengen van de menukaart worden geserveerd. Dit zijn precies de totopos die men overal in Mexico geserveerd krijgt! De menukaart biedt diverse traditionele gerechten uit Mexico, van de typische Azteekse soep (met avocado en guajillo peper) tot de enmoladas con mole (maïstortillas onder een heerlijke licht pikante, hartige chocoladesaus). Op de achterkant van de menukaart staat een uitleg over de oorsprong en ouderdom van Mexicaans voedsel. De eigenaren hebben oog voor detail. Ook wat betreft drankjes is er genoeg keuze: onder meer margarita’s, Mexicaans bier en Mexicaanse thee en koffie.

De smaak van het eten is zeer Mexicaans. Een sympathiek gebaar is het feit dat het eten niet heel pikant is, waardoor het toegankelijk is voor iedereen die dit niet gewend is. In Mexico kan een pikant gerecht soms behoorlijk overweldigend zijn. Maar voor het geval je toch een pikant gerecht wil, is dat geen probleem. Andere afwijkende wensen, zoals een veganistisch gerecht of een glutenvrije maaltijd, kunnen vervuld worden.

Ook de manier waarop het voedsel wordt opgediend, is Mexicaans. Veel Mexicaanse restaurants in Nederland maken uiteindelijk een eigen interpretatie van hoe een Mexicaans gerecht eruit moet zien. Vaak is dat een typisch Hollandse groente-aardappel-vlees format, maar dan met Mexicaans eten. Maar in Mexico, en zo ook bij Kua, wordt juist vaak in laagjes gewerkt: een gevulde tortilla of taco in een heerlijke saus.

Dag van de Doden

Naast het eten is ook de sfeer Mexicaans. Het interieur heeft vrolijke kleuren, er hangen foto’s van de kunstenares Frida Kahlo en tekeningen van de oude Azteekse stad Tenochtitlán met haar tempels en rechte straten. De stad werd na de komst van de Spanjaarden Mexico- Stad gedoopt. Ook hangen er typisch Mexicaanse doodshoofden en skeletten die veel gebruikt worden bij de traditionele Mexicaanse feest- en herdenkingsdag ‘Día de los Muertos’(Dag van de Doden). De vrolijke Mexicaanse muziek maakt het helemaal af. Verder is het personeel heel attent en servicegericht.

Kua Mexican Kitchen doet het gewoon erg goed op diverse niveaus: het eten is authentiek en voortreffelijk van smaak, de bediening is uitstekend en de wijze waarop de gerechten opgediend worden, is zoals je het in Mexico ziet. De sfeer geeft je bovendien het gevoel dat je een avondje weg bent en letterlijk naar Mexicaanse sferen wordt gebracht. De prijs/kwaliteit verhouding is goed, je bent snel 15 tot 23 euro kwijt aan een hoofdgerecht, maar je krijgt waar voor je geld. De gerechten zijn behoorlijk  vullend en duidelijk met zorg en liefde gemaakt. Het is dat we niet alle Mexicaanse restaurants van Nederland hebben uitgeprobeerd, anders zouden we zeggen dat dit het beste Mexicaanse restaurant van ons land is!

KUA Mexican Kitchen, Torenstraat 77, 2513 BP, Den Haag, 070 73 71 335, info@kuarestaurant.nl, http://www.kuarestaurant.nl/nstraat 77, 2513 BP The Hague, The Netherlands

Deze recensie maakt deel uit van de 'voedselspecial' in september/oktober 2017

 

Bookmark and Share


Terug