Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Latijns Amerika en Obama

Felicitaties en verwachtingen

Datum : 09/11/2012

Latijns Amerika en Obama

De opnieuw gekozen president van de Verenigde Staten, Barack Obama, kreeg al snel een grote hoeveelheid felicitaties uit Latijns Amerika. Maar Obama werd er ook duidelijk op gewezen dat een president, die zo had geleund op latino-stemmen voor zijn herverkiezing, meer moet doen aan de belangrijkste zorgen van de regio, zoals handel, immigratie, drugscontrole en misdaad langs de grenzen.

De Braziliaanse president Dilma Rousseff onderbrak haar aanwezigheid op een anti-corruptie conferentie om Obama te bellen en haar steun te betuigen. “Ik feliciteer president Obama en de bevolking van de Verenigde Staten”, zei ze, terwijl ze haar duim omhoog stak en daarna  haar handen op haar hart legde om haar gevoelens uit te drukken.
De Mexicaanse president Felipe Calderón twitterde een felicitatie aan Obama en prees het “voorbeeldige Amerikaanse verkiezingsproces”.
De Argentijnse president Cristina Fernández stuurde een meer politiek geladen boodschap, waarin ze beloofde samen te werken met de herkozen leider. “Argentinië en de Verenigde Staten hebben vriendschappelijke betrekkingen onderhouden sinds onze epische strijd tegen het kolonialisme”, schreef ze. “Die ideeën van vrijheid en onafhankelijkheid moeten ons blijven leiden bij onze taken als leider. Het Argentijnse volk en deze president zullen u altijd steunen bij het bouwen van een rechtvaardiger, minder gewelddadige en meer gelijke wereld.”
De Venezolaanse president Hugo Chávez moet zich nog in het openbaar uitspreken. Vooraf had hij steun betuigd aan de herverkiezing van Obama, ook al beschuldigde hij de Amerikaanse president ervan door te gaan met het “agressieve en imperialistische” buitenlandse beleid van zijn voorgangers. “Ik hoop dat de volgende regering goed kijkt naar haar rol”, zei Chávez eerder deze week.

Latino-stemmen

Veel regionale kranten en websites benadrukten dat Obama zijn overwinning in de ‘swingstates’ in grote mate te danken had aan de latino-stemmen. Het Braziliaanse economische magazine Veja merkte op dat “minderheden de meerderheden gaan bepalen”. Het verwees naar Obama’s erkenning dat hij niet genoeg gedaan had aan een immigratiehervorming als een hoofdcomponent van zijn campagne. Het nieuwsportaal VOXXI meldde dat Obama in Florida 60 procent van de latino-stemmen had gekregen. Dat is meer dan in 2008. In California and Pennsylvania kreeg hij zelfs 80 procent.
In Mexico kreeg Obama bonuspunten vanwege een wat minder draconische benadering van immigratie en een minder ‘pro-schieten’ houding dan Romney. Maar het grootste effect van deze verkiezingen op Mexico is dat de staten Colorado en Wahington gestemd hebben voor legalisering van marihuana voor eigen gebruik. Dit kan een stap zijn naar de-escalatie van de ‘war on drugs’, die een groot deel van Latijns Amerika in zijn greep heeft.
Een commentaar in de krant Globo, die deel uitmaakt van de grootste mediagroep van Mexico, stelde dat een van de belangrijkste lessen van deze verkiezingen was dat de Republikeinen een “enorm latino-probleem” hebben. “Nationaal maken latino-stemmers 10 procent van het electoraat uit. Obama won 69 procent van hun stemmen, Romney niet meer dan 29 procent. In Florida vormen latino’s bijna een vijfde van de bevolking en daar won Obama met 21 punten verschil. Je kunt niet zeven van de tien latino’s verliezen bij verkiezingen en verwachten een levensvatbare nationale partij te zijn.” Volgens Globo worden onderwerpen als immigratie steeds belangrijker, omdat het aantal latino’s in de VS toeneemt. 

Droom

Veel media benadrukten de economische uitdagingen die de nieuwe regering te wachten staan. Met een opdoemende fiscale crisis roepen sommigen om een grotere economische groei en handel. Anderen willen dat Obama Latijns-Amerikaanse landen bijvalt om Europa aan te moedigen haar strenge maatregelen te versoepelen. Veja stelde dat het resultaat goed is voor het marktsentiment. “Ondanks klachten in het verleden dat het Witte Huis te veel tussenbeide komt, begrijpt de markt tegenwoordig dat monitoring en regulering belangrijke maatregelen zijn.”
De Braziliaanse krant Folha de São Paulo zei dat de uitslag weinig invloed zal hebben op de bilaterale handel. De krant merkte wel op dat Rousseff politiek en persoonlijk dichtbij Obama staat. De meeste aandacht in de media ging echter uit naar Obama’s belofte van insluiting. Er waren quotes uit zijn overwinningsrede over een Amerika dat de dromen van zwart en wit waarmaakt, van latino en Aziaat, van jong en oud, van wel of niet gehandicapt, van homo- en heteroseksueel.

De krant Comercio in Ecuador zei dat het waarmaken van deze droom het succes van de tweede ambtstermijn van Obama zou bepalen. “Dit was een boodschap van Obama uit Chicago, de winderige stad. We zullen zien of de wind zijn woorden van afgelopen nacht door de volgende vier jaar draagt – en daarmee de hoop van een meer “Verenigd”Amerika.

Vertaald en bewerkt door Maja Haanskorf

 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug