Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Latijns Amerika vermindert migratiestromen naar Spanje en de VS

Datum : 31/01/2013
Auteur : Eva Saiz

Latijns Amerika vermindert migratiestromen naar Spanje en de VS

De recessie in Spanje en de Verenigde Staten heeft tussen 2009 en 2010 geleid tot een daling van de migratiestroom van Latijns Amerikanen naar beide landen met respectievelijk 38 procent en 4 procent.  

Dit blijkt uit het tweede rapport van het Sistema Continuo de Estudios sobre Migración Internacional en las Américas (SICREMI), een onderzoek uitgevoerd door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Hoewel verbetering van de economische situatie in de regio ook invloed heeft gehad op deze daling, zijn de arbeids- en sociale omstandigheden nog niet vergelijkbaar met die in het buitenland, wat volgens de auteurs verklaart dat Latijns Amerikanen blijven kiezen voor  emigratie.
 
Juan Manuel Jiménez, werkzaam bij het departement van Sociale Ontwikkeling en Werkgelegenheid van de OAS en een van de auteurs van de studie, legt aan El País uit: “Hoewel de Spaanse economische crisis heeft bijgedragen tot de in Latijns Amerika zo belangrijke vermindering van de migratie, moet er niet vergeten worden dat dit land nog steeds het grootste aantal Latijns-Amerikaanse emigranten in Europa ontvangt (57 procent van alle Latijns Amerikanen die naar dit continent emigreren, volgens het rapport).”  
 

Buurlanden

Tijdens de presentatie van het rapport noemde de secretaris-generaal van de OAS, Jose Miguel Insulza, “de concentratie van de immigratie tussen buurlanden binnen Latijns Amerika en het Caribisch gebied” als een andere factor die de daling van de migrantenstroom naar Spanje en de VS kan verklaren. “In veel staten in de regio komt 40 of 50 procent van de migranten  uit een van de buurlanden. Dit is het geval in Argentinië, die een migrantenstroom uit Paraguay ontvangt, in Barbados (uit Guyana), in Bolivia en Chili (uit Peru) en in Costa Rica (uit Nicaragua)”, zo verklaart het rapport. “Wat dat betreft moet worden opgemerkt dat de binnenlandse immigratie een traditie is in Latijns Amerika en dat deze niet alleen verklaard kan worden door verbeterde economische omstandigheden”, zei Jiménez.
 
De economische boom die Latijns Amerika de afgelopen tien jaar heeft meegemaakt is nog steeds niet genoeg om de eigen arbeiders vast te houden. “Ondanks de wijdverbreide crisis in de OESO-landen, zijn de arbeidsomstandigheden voor veel lager gekwalificeerde werknemers er nog steeds beter dan die in de Latijns-Amerikaanse landen, wat ervoor zorgt dat hun burgers liever emigreren. Latijns Amerika blijft een van de regio's met de grootste ongelijkheid in de wereld”, zegt Jiménez. “In de VS kunnen Latijns Amerikanen bijvoorbeeld veel makkelijker een huis vinden dan in hun eigen woonplaatsen”, verduidelijkt hij.
 
Latijns Amerika compenseerde de daling van de stroom migranten naar Spanje en de VS met “volksverhuizingen naar andere, niet Europese OESO-landen”, zoals Canada, Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland, aldus het rapport. In deze staten steeg de Latijns-Amerikaanse immigratie met 8 procent. 
 

Geldtransfers

De Spaanse economische crisis heeft ook gevolgen voor de economie van de landen waar geldtransfers (migranten die in het buitenland werken maken geld over naar hun thuisland) afkomstig uit het buitenland invloed hebben op de economie. “Colombia en Ecuador, landen met een groot aantal immigranten in Spanje, merken die invloed direct”stelde Maria Luisa Hayem, adviseur van het Multilateraal Investeringsfonds van de IDB, tijdens de presentatie van het rapport. Dit is niet het geval voor de Latijns-Amerikaanse landen die overmakingen ontvangen uit de VS. Het economisch herstel van dit land heeft ervoor gezorgd dat niveaus gestabiliseerd zijn tot het niveau van voor de crisis. Het rapport geeft aan dat veel landen in de regio kampten met een terugval van gemiddeld 16 procent in geldtransfers, maar twee jaar later een stijging van 7 procent procent registreerden.
 
Vertaald en bewerkt uit het Spaans door Annelies van der Poel
 
Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug