Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Maite in Medellín

Een Nederlandse blondine in de latin muziek

Datum : 27/05/2013
Auteur : Nico Verbeek
Land : Colombia

Maite in Medellín

De Nederlandse trompettiste Maite Hontelé (1980) woont sinds augustus 2009 in Medellín en is daar een lokale beroemdheid. Dat kan ik zelf beamen, want als iemand hoort dat ik Nederlander ben, is de eerste vraag: ‘Ken je Maite?’. Ze heeft een eigen studio en kantoor in een verbouwd woonhuis in de wijk Laureles, dat wordt bemand door een team van zes medewerkers. Maite zelf is manager van dit muzikale bedrijf.

Een paar weken geleden presenteerde ze tijdens een uitverkocht concert in Medellín haar nieuwe cd Déjame Así. De blondine liet half Medellín dansen op de klanken van haar opzwepende salsa en latin muziek. Je zou verwachten dat er ergens in haar stamboom een verdwaalde Colombiaanse of Cubaanse voorouder rondwaarde, maar dat is niet het geval. Ze is honderd procent Nederlands, maar… waar komt dan dat talent voor latijnse muziek vandaan?

Eindexamen

Dat latijnse heeft Hontelé al haar hele leven gevoeld. “Ik ben opgegroeid in een muzikale familie. Tijdens het ontbijt stond altijd de radio aan: van radio vier tot salsa en jazz. Ik heb me altijd een buitenbeentje gevoeld, omdat niemand de muziek kende waarnaar ik luisterde. ‘Salsa? Wat is dat voor raars?’, zeiden ze dan. Ik heb me altijd thuis gevoeld in latin en salsa muziek. Het zit in je lijf, in je bloed. Je moet het voelen. Anders komt het gewoon niet over op het publiek. En dan is Colombia een soort eindexamen. Want hier weten mensen hoe het moet klinken.”

Het begon allemaal met haar vader. “Die had een Arubaanse buurman, met wie hij bevriend raakte, en zo leerde hij salsa muziek kennen. Hij begon platen van latin en salsa muziek te verzamelen en zo is dat een beetje gegroeid. Later begon ik zelf ook steeds meer die muziek te ontdekken. Voor mij is dat altijd een heel natuurlijk.”

Conservatorium

 

Hontelé woonde in een klein dorp, Haaften, en begon in de fanfare trompet te spelen. “Maar marsmuziek, daar lag mijn hart niet in. Toen ik veertien was, kon ik naar een salsa workshop op het conservatorium in Utrecht. Ik wist het meteen: daar wilde ik in verder. Op het Rotterdams conservatorium, waar ik aanvankelijk alleen jazz kon spelen, mocht ik switchen naar latin muziek. Dat is mijn redding geweest.”

Toen begon ze ook te spelen met Antilliaanse bandjes. “Salsa en son muziek werden in die tijd ook populairder, vooral door de Buena Vista Social Club van Ry Cooder. Er kwamen ook steeds meer salsa dansscholen.”

Verliefd

 

In 2003 speelde Hontelé in een band die op tournee ging naar Colombia. “Die speelde ook muziek van Colombiaanse artiesten. Dat was een echte openbaring. En het was ook een geweldig publiek! Ze zongen alles mee, ze beleefden het écht. Muziek betekent veel voor ze. Toen wist ik het eigenlijk al. Het gebeurde een paar jaar later, in 2008. Ik dacht: ik wil gewoon in Colombia spelen. Daarom heb ik een album opgenomen en van m’n laatste spaargeld een ticket naar Medellín gekocht om de plaat te promoten. Dat werd een groot succes. Ben ook verliefd geworden in die tijd. Op Juancho Valencia, die nu ook mijn platen produceert en muziek voor me schrijft.”

Hontelé woont nu bijna vier jaar Medellín. “Het leven is ineens heel intens geworden. Ik word veel herkend op straat. Dat komt ook wel omdat ik, met mijn lengte en korte blonde haar, een nogal opvallende verschijning ben. Maar het levert eigenlijk altijd leuke reacties op. Sta je bij een groentekraampje en dan komt er iemand naast je staan die je beleefd groet en voorzichtig vraagt of hij een handtekening van je mag.”

Misselijk

 

Salsa is natuurlijk een echte mannenwereld. “Ik ben bijna altijd de enige vrouw. Daar ben ik trouwens al sinds mijn jeugd aan gewend. Maar je merkt natuurlijk wel dat de man-vrouw verhouding in een land als Colombia anders is. Het is als een jaar of veertig terug in de tijd. Hoe vrouwen zich opstellen tegenover mannen, de haardracht. Ik ben bijvoorbeeld een van de weinige vrouwen hier die kort haar heeft. Ik zie het wel als mijn rol als vrouw om te laten zien dat het ook anders kan.”

Medellín is een stad waar heel veel gebeurt. “Wat mij betreft is het de beste stad van Colombia, er is een geweldige muzikale scene. Er is ook veel steun voor artiesten, bijvoorbeeld vanuit de gemeente, je voelt dat er heel veel energie is, mensen willen dat het beter gaat met het land en met de stad. Er gebeurt gewoon veel hier. Natuurlijk is het wel een stad met veel tegenstellingen, waar je soms misselijk van wordt, als je erin duikt.”

Topsporter

 

Wat Hontelé lastig vindt aan Colombia, is dat je nooit goed weet wat de toekomst zal brengen. “Je hebt wel het gevoel dat het vooruit gaat, in vergelijking met twintig jaar geleden of zo. We hebben nu bijvoorbeeld twee goeie burgemeesters gehad, maar hoe zal dat over tien jaar zijn?”

De trompet is een gecompliceerd instrument. “Je moet elke dag spelen. Je bent eigenlijk een topsporter: als je twee dagen niet speelt, dan merk je dat meteen, dan zijn je spieren verslapt. Ik kan gelukkig oefenen in de tuin van de flat waar ik woon. Daar kennen ze me inmiddels wel. Niemand zegt: hou op met die herrie, iedereen wil dat ik door blijf spelen.”

Maite Hontelé treedt op donderdag 6 juni op in het Bimhuis in Amsterdam en op zaterdag 15 juni in De Groene Engel in Oss. 

 

 

Bookmark and Share


Terug