Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Mecha

Explosief Colombiaans spel omgetoverd tot visueel kunstwerk

Datum : 18/04/2011
Auteur : Mark Weenink
Land : Colombia

Mecha

Kunst is universeel en individueel tegelijk: de film Mecha van de Argentijnse kunstenaar Miguel Angel Ríos is daar een goed voorbeeld van. De film, een tien minuten durende tweekanaalsvideo-installatie, zal bij het publiek reacties uitlokken en gevoelens teweegbrengen. Maar welke, dat is heel persoonsgebonden.

Het kunstwerk, dat in twee vlakken op de muur wordt geprojecteerd, toont beelden van tejo, een Colombiaans spel waarbij metalen schijven (van ruim een kilo) op een roze kruitlading (mecha) op een modderachtergrond worden gegooid, met explosies als gevolg. Vaag doet het denken aan jeux-des-boules, maar dan toch anders.
Ríos gebruikt deze nationale sport van Colombia om een verhaal te vertellen, daarbij gebruik makend van het lawaai, het gevaar en de dynamiek van tejo. De kijker wordt vergast op een pandemonium van lawaai en bewegende beelden. Detailopnames van vliegende tejo’s, exploderende klei en alles vermorzelende houten raderen komen op je af.

Ríos’ kunstwerk is een protest tegen geweld en hij gebruikt tejo als metafoor. Het geweld wordt omgedraaid: de kogels (tejo’s) worden naar het wapen gegooid, waar het kruit zit. “Ik laat geweld zien, zonder expliciet te zijn. Ik moet wel, want het laat me niet onverschillig.”

De film is opgenomen in armere volksbuurten in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Het decor doet industrieel aan, veel kaal beton, hekken met gaaswerk en grote houten raderen die over de grond rollen, knarsend over de doppen. Ríos slaagt erin om je een gevoel van beklemming mee te geven: je ziet armen en benen, op de vlucht voor het rad; gehijg, er is geen uitweg.

Zeker voor wie niet audiovisuele kunst niet gewoon is, is Mecha een uitdaging. Het is universeel qua thematiek, maar tegelijkertijd ook zeer Latijns-Amerikaans door het tejo-element. Of het de moeite waard is om te gaan bekijken, hangt af van je persoonlijke smaak en van de mate waarin je open staat voor dit soort kunst. Als het goed is, zal het werk je in ieder geval niet onberoerd laten.

Mecha is te zien tot en met 29 april in het Nederlands Instituut voor Mediakunst,  Keizersgracht 264 te Amsterdam. Meer informatie: www.nimk.nl
 

Bookmark and Share


Terug