Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Militarisering als oplossing voor het geweld in Guatemala

Datum : 08/11/2011
Auteur : Frauke Decoodt
Land : Guatemala

Militarisering als oplossing voor het geweld in Guatemala

Op 6 november kozen de Guatemalteken ex-generaal Otto Pérez Molina tot hun nieuwe president. Na telling van een merendeel van de stemmen had de kandidaat van de rechtse Patriottische Partij zo’n 55 procent van de stemmen. Al na de voorverkiezingen op 11 september was Pérez Molina de gedoodverfde winnaar. Hij volgt de huidige linkse president Alvaro Colom op, die er niet slaagde de gewelddadige criminaliteit aan banden te leggen.

 Met gemiddeld zestien doden per dag was het geweld een hoofdthema bij de verkiezingen. De ex-militair Otto Pérez Molina is als winnar uit de bus gekomen. Met zijn Patriottische Partij (PP) behaalde hij in de voorverkiezingen op 11 september al 36 procent van de stemmen. Hoewel Pérez Molina zich presenteert als de ‘commandant van de vrede’, was hij een centrale figuur tijdens het 36 jaar durende gewapende conflict in Guatemala. Door mensenrechtenorganisaties wordt hij beschuldigd van verschillende oorlogsmisdaden, waaronder genocide. Bovendien deed een onlangs door Wikileaks gelekte kabel van de Amerikaanse ambassade vragen rijzen over zijn banden met de drugswereld. Zo beticht het Washington Office on Latin America de voormalige generaal ervan aan het hoofd te staan van ‘El Sindicato’, een machtige misdaadorganisatie die is voorgekomen uit militaire structuren.

Zijn tegenkandidaat, Manuel Baldizón, is een steenrijke zakenman. Velen verkiezen hem voor wat hij niet is, een militair. Ook hij wordt er echter van beschuldigd banden te hebben met de drugswereld, onder meer door de onderzoeksinstelling InSight Crime. De aantijgingen van corruptie zijn nog talrijker. Zijn uiterst populistische aanpak leverde Baldizón en zijn gloednieuwe partij LIDER wel 23,5 procent van de stemmen op.

Duurste verkiezingen

 

Vooral de oorsprong van het geld waarmee de kandidaten hun verkiezingscampagne bekostigden doet vragen rijzen. De PP spendeerde meer dan 8,2 miljoen euro, LIDER deed het met ruim 6,1 miljoen euro. Dit was de duurste Guatemalteekse verkiezingscampagne ooit. Guatemalteekse organisaties waarschuwen dat zelfs de traditionele geldschieters, het bedrijfsleven en de rijke oligarchische families, zulke bedragen niet kunnen voorschieten. De organisaties gaan ervan uit dat het geld van de drugswereld en georganiseerde misdaad komt die Guatemala steeds steviger in hun greep krijgen.

 

 

Gezien de vermeende banden van de presidentskandidaten met de onderwereld, concludeert het onderzoeksblad El Observador dat het veiligheidsbeleid niet gericht zal zijn op het ontmantelen van de georganiseerde misdaad en drugswereld, maar op het controleerbaar maken van die netwerken, zodat ze de economie niet aantasten. De Wereldbank waarschuwde al dat Guatemala investeringen verliest door het geweld.

 Als het veiligheidsbeleid wel een frontale aanval op de georganiseerde misdaad overweegt, is dit evenzeer reden tot ongerustheid. Die repressieve militaire strategie eiste in Mexico al 40.000 levens, zonder een vooruitzicht op vrede.

In een land dat overspoeld wordt door geweld stemt men voor meer geweld. Op vele lippen brandt de vraag wie de volgende slachtoffers zullen zijn.

Beide presidentskandidaten beloven echter repressief op te treden tegen criminaliteit en de drugswereld. Ook zien ze een grotere rol voor het leger en politie en willen ze meer militairen op straat. Pérez Molina wil bovendien verschillende ex-militairen in zijn regering opnemen. Baldizón had de doodstraf weer willen invoeren.

Bookmark and Share


Terug