Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nederland kijkt angstvallig toe

Desi Bouterse zet nieuwe koers in

Datum : 15/10/2010
Auteur : Pieter Van Maele
Land : Suriname

Nederland kijkt angstvallig toe

Na enkele weken macht – waarvan een week ziekbed – kijkt Desi Bouterse nu al duidelijk richting buurlanden, en niet naar het voormalige moederland. De eerste maand onder Bouterse werd in Paramaribo de nieuwe koers langzaam bevestigd. Terwijl banden met de regio werden aangehaald, zijn intussen zo goed als alle bruggen met politiek Den Haag opgeblazen.

De grootste persoonlijke triomf voor Bouterse was ongetwijfeld zijn eerste officiële buitenlandse reis. Die was noch ver, noch van lange duur; maar toch kan zijn staatsbezoek aan buurland Guyana als een triomf gezien worden. Met een drugsveroordeling op zak had het er lang alle schijn van dat Bouterse gesignaleerd stond bij Interpol en het Surinaamse grondgebied niet zou kunnen verlaten. Nu Bouterse goed en wel van Guyana terugkwam én ook al een reis naar de Verenigde Naties voorbereidt, heeft hij alvast een kopzorg minder. Dat zijn staatsbezoek aan Venezuela – gepland voor 6 september – sneuvelde op de te drukke agenda van zijn Venezolaanse ambtsgenoot Hugo Chávez was dan echter weer een grote tegenvaller.

Bouterse zorgde echter voor nog een primeurtje: na tien jaar onafgebroken Ronald Venetiaan aan het roer – de krasse knar die zich geen enkele dag ziek meldde – moest Bouterse al na enkele weken dagenlang het roer overdragen aan vice-president Robert Ameerali. In Paramaribo, berucht om zijn roddelcircuit, gonsde het al snel van de geruchten. Oververmoeidheid? Of toch knokkelkoorts?

Hersenbloeding

Vanuit zijn Amsterdams herenhuis aan de Keizersgracht deed advocaat Gerard Spong, notoir tegenstander van Bouterse, er echter nog een schepje bovenop. “In medische kringen in Suriname weten ze het nu 75 tot 85 procent zeker dat Bouterse een hersenbloeding heeft gehad”, verklaarde Spong aan de Volkskrant. “Dit weten ze omdat Bouterse diverse cardiologen heeft geraadpleegd. En ik sta voor deze mensen in. Het zijn niet de minste in de medische sector.” Niemand weet wat Spong hiermee wou bereiken, want een dag later doken videobeelden op van een fitte Bouterse, en nog een dag later gaf een springlevende Bouterse doodnormaal een persconferentie.

Nederland maakte géén schijnbewegingen, en liet duidelijk blijken liever geen zaken te doen met de voormalige kolonie. Zo schrapte de gemeenteraad van Amsterdam zo goed als alle projecten die het in Suriname heeft lopen. Het ontketende een golf van verontwaardiging, ook vanuit de oppositie.  Zo verklaarde historicus Maurits Hassankhan (VHP), die onder voormalig president Ronald Venetiaan nog minister van Binnenlandse Zaken was, tegenover de Ware Tijd: “Na de presidentsverkiezing van Bouterse verklaarde Nederland dat het de nieuwe regering op basis van haar daden zou beoordelen. Ik vraag me af of Amsterdam dat wel gedaan heeft. Het lijkt alvast van niet.”

Technocraten

Tegelijkertijd is het Amsterdams besluit enigszins begrijpbaar. In de nieuwe Surinaamse regering zit buiten minister Ramon Abrahams (Openbare Werken) geen enkele persoon met een verleden uit de militaire periode. Integendeel, Bouterse installeerde verschillende technocraten en zelfs een lid van een oppositiepartij. Dat kan over de directe entourage van Bouterse echter niet gezegd worden. In het presidentiële kabinet verzamelde Bouterse rond zich onder meer Melvin Linscheer (Nationaal Veiligheidsadviseur, knapte tijdens de binnenlandse oorlog het vuile werk voor Bouterse in het binnenland op), Harvey Naarendorp (stafchef op het kabinet, verdachte Decembermoorden) en Badrissein Sital (technisch expert rijstsector, verdachte Decembermoorden). “Het zijn deze benoemingen die Nederland met lede ogen aanzag. Met mensen als Naarendorp en Sital wil Den Haag liever géén zaken doen”, vertelt een bron in Nederland aan La Chispa.

Het valt af te wachten wat binnenkort het echte bestuurscentrum van Suriname wordt. Het parlement en de regering, of het presidentiële kabinet; zeg maar: de democraten of de haviken? Stafchef Naarendorp vat het als volgt samen: “Indien iets op een bepaald ministerie niet volgens plan zou lopen, dan kunnen wij op het kabinet van president Bouterse knopen doorhakken. We willen een sterk kabinet, om de zaken zo snel en efficiënt aan te pakken.” Afwachten wie aan het langste eind zal trekken. 

Bookmark and Share


Terug