Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Niet geschikt voor volwassenen

Jeugdjournaal in Peru

Datum : 04/03/2013
Auteur : Eveline Gillot
Land : Peru

Niet geschikt voor volwassenen

De opnames gaan beginnen: Victor Cárdenas leest zich nog even goed in over de reportages die gaan komen. Aardbevingsimulaties in Lima, onenigheid in het parlement, pesten op school. Dan komen er drie schoolmeisjes in uniform binnen en schuiven aan naast de presentator. Zij praten zo direct mee over de onderwerpen. Eindredacteur Ralp Léon Arias geeft aan dat over vijf minuten de opnames beginnen.

De journalisten Victor Cárdenas en Ralp Léon Arias – begin en eind twintig - werken bij het jeugdjournaal van Peru, NAPA, een afkorting van No Apto Para Adultos (niet geschikt voor volwassenen). NAPA werd bijna zeven jaar geleden opgezet door de Nederlandse organisatie voor persvrijheid Free Press Unlimited. Met hulp van Nederlandse journalisten van het NOS Jeugdjournaal, die een journalistieke training verzorgden, wist eindredacteur Arias met zijn team binnen een paar weken een compleet nieuwsprogramma uit de grond te stampen.  “NAPA is een bijzonder programma voor Peru”, vertelt Arias. “We zijn pioniers in het brengen van nieuws voor kinderen en adolescenten.”  Hij praat snel, geanimeerd en veel. “Wij brengen nieuws dat vooral voor kinderen interessant is, zoals pesten op school, maar leggen ook ‘volwassen’ nieuws uit op een manier die jongeren aanspreekt. Andere nieuwsprogramma’s tonen geen interesse in het voorlichten van jongeren, terwijl toch ruim een kwart van de inwoners van Peru onder de achttien is.”

Lang en blond

“Het was niet eenvoudig om dit jeugdjournaal op te zetten. Vanuit de gevestigde media werden wij in het begin smalend aangekeken. Nieuws voor kinderen? Waarom?”  Bernardo Cacéres, oprichter en eerste hoofdredacteur van NAPA, spreekt met dezelfde passie als zijn voormalige collega Ralp Léon Arias. “Maar wij waren vastbesloten. Ik mocht een team samenstellen en wilde vooral jonge, onervaren journalisten. Vakmensen die nog niet beïnvloed waren door de gebruikelijke manier van journalistiek bedrijven in Peru – een journalistiek van agenda volgen, napraten. Die nieuwe aanpak werkte direct heel goed. Behalve dat ons nieuwsaanbod vooral op kinderen is gericht, wilden we ook een nieuwe vorm van televisiejournalistiek introduceren. De presentatoren bijvoorbeeld moesten representatief zijn. Het grootste deel van de Peruanen is niet groot en blank, terwijl dat hier op tv wel zo lijkt. Ook wilden wij dat het programma in zoveel mogelijk delen van Peru te zien zou zijn en dat het toegankelijk zou zijn voor alle lagen van de bevolking.”

Jongerenforum

No Apto Para Adultos heeft sinds haar oprichting in 2007 een enorme groeispurt gemaakt. Het programma bereikt vandaag de dag zo’n acht miljoen kijkers in heel Peru. Ook de website is razend populair. Elke dag worden nieuwe reportages geplaatst, discussies aangezwengeld en een platform geboden voor jongeren om hun zegje te doen. Op Facebook en Twitter heeft NAPA ruim tienduizend volgers. Interactie is cruciaal voor NAPA en dat gaat een stapje verder dan alleen contact maken via de website of meepraten in de studio. Elke maand vindt er op verschillende locaties, meestal scholen, een NAPA Foro plaats. ‘Foro’ staat voor ‘forum’. Tijdens deze fora bekijken en beoordelen zo’n honderd kinderen reportages van NAPA.  Ook zijn er over het hele land 25 correspondentenposten opgezet met ruim 250 kinderen en jongeren tussen de 13 en 17 jaar die afwisselend – vrijwillig - items leveren aan NAPA. Elke correspondentenpost heeft een eigen camera en montageset en ieder team is opgeleid door professionele journalisten van het Peruaanse jeugdjournaal.

NAPA wordt wekelijks uitgezonden op 36 verschillende televisiekanalen in heel Peru. De onafhankelijke televisieprodu- cent is TV Cultura. Zij noemen wat ze maken ‘televisión alternativa’, alternatieve televisie waarbij de nadruk ligt op educatie, samenwerken en duurzaamheid. Maar zonder de jaarlijkse bijdragen van de non-profit organisaties Manos Unidas,  Save the Children, Terres des Hommes Holanda en Plan zou NAPA niet kunnen voortbestaan. Dit is iets waar oprichter Bernardo Cáceres zich nog altijd over opwindt. “NAPA heeft verschillende prijzen gewonnen, zowel nationaal als internationaal. De website wordt immens goed bezocht en er wordt dagelijks veel op de reportages en blogs gereageerd. NAPA is een zegen voor Peru, voor de nieuwe generatie van Peru. Het is jammer dat die erkenning niet in eigen land wordt gegeven.”

NAPA: http://napa.com.pe/
Free Press Unlimited: https://www.freepressunlimited.org/

Foto's: Paul Enkelaar (voor Free Press Unlimited)

Bookmark and Share


Terug