Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Nieuw vliegveld Quito geopend

Datum : 22/02/2013
Auteur : Dennis Schutijser
Land : Ecuador

Nieuw vliegveld Quito geopend

Dinsdag 20 februari om 09.05 uur ‘s ochtends is de eerste vlucht geland op het nieuwe vliegveld van Quito, Mariscal Sucre in Tababela. Het nieuwe vliegveld bevindt zich een kleine twintig kilometer buiten de stad en vervangt het oude vliegveld dat berucht stond om de moeilijke ligging tussen bergketens en middenin de stad.

De laatste vlucht vanaf het oude Mariscal Sucre vliegveld was een binnenlandse vlucht op Guayaquil op 19 februari om 18.55 uur. Vijf minuten erna sloot het vliegveld voorgoed haar deuren. De stad wil er in de toekomst een park aanleggen.
Diezelfde dag waren onder andere de net herkozen president Rafael Correa en Augusto Barrera, de burgemeester van Quito, aanwezig bij de openingsceremonie van het nieuwe vliegveld in Tababela. Barrera noemde de opening van het nieuwe vliegveld “de belangrijkste gebeurtenis voor de stad Quito in de laatste decennia. Het is een publieke investering die een enorme private opbrengst met zich mee zal brengen, zowel door zevenduizend meer banen als door meer toerisme, meer export en een toename in het economisch dynamisme.”

Langste landingsbaan

Het nieuwe vliegveld is aangelegd om het oude vliegveld van Quito, Mariscal Sucre, te vervangen. Door voortdurende uitbreidingen van de stad naar het noorden was het vliegveld in de loop der jaren tussen woonwijken terechtgekomen. Bovendien was het vliegveld berucht om de moeilijke aanvliegroute, in een vallei en omringd door bergketens en vulkanen. Een andere belangrijke reden voor de verplaatsing van het vliegveld was dat de oude locatie geen uitbreiding toeliet. Het nieuwe vliegveld bevindt zich op achttien kilometer buiten de stad en heeft de langste landingsbaan van Latijns Amerika. Er kunnen meer vluchten worden ingepland en grotere vliegtuigen landen. Ook is de verwachting dat de aanvliegroute toegankelijker wordt voor internationale vluchten.
Er is ook kritiek. De verbindingswegen van en naar Quito zijn nog altijd beperkt. De Ruta Viva, die de reistijd van en naar het centrum van Quito moet terugbrengen van anderhalf uur tot veertig minuten, is naar verwachting pas in de loop van 2014 klaar. Verder betwijfelen sommigen of het aanvliegen op het nieuwe vliegveld wel echt veel makkelijker en veiliger zal zijn.

Uitstel

De bouw van het nieuwe vliegveld is gestart in 2006. De opening is meerdere keren uitgesteld. In eerste instantie zou het vliegveld, dat Mitad del Mundo (middelpunt van de wereld) zou gaan heten, al in 2010 in gebruik worden genomen. Een serie financiële en juridische verwikkelingen gooide echter roet in het eten. In 2009 verklaarde de rechtbank dat luchtverkeer onder staatseigendom viel. Daardoor dreigden investeerders zich terug te trekken en kwam de bouw stil te liggen. Pas anderhalf jaar later kwamen de partijen tot een akkoord en kon de bouw worden hervat.
De nieuwe openingsdatum voor het vliegveld, dat intussen na twee publieke stemronden toch de naam Mariscal Sucre zou overnemen, werd gesteld op 12 oktober 2012. In de zomer van 2012 bleek echter na een testvlucht dat er nog een aantal hindernissen te nemen waren. Er waren nog geen hotels in de buurt van het afgelegen vliegveld, de toegangswegen waren nog lang niet af en de reistijd naar het centrum van Quito kon tot wel twee uur oplopen. Ook was de logistiek op het vliegveld nog niet in orde. Burgemeester Augusto Barrera kondigde daarop aan dat de definitieve opening pas in februari 2013 zou plaatshebben.

Op dinsdagochtend 20 februari is het dan zover en landen de eerste vliegtuigen op de nieuwe landingsstrook in Tababela: een binnenlandse vlucht vanuit Guayaquil om 09.00 en een buitenlandse vlucht vanuit Lima, Peru om 09.30 uur. Er zijn al directe vluchten op Amsterdam en Madrid beschikbaar. Nog dit jaar zullen er ook directe verbindingen zijn met onder andere New York en Buenos Aires.
Overigens zijn de kinderziekten de wereld nog niet uit. “Ik zat op de allereerste vlucht vanaf het nieuwe vliegveld, vertelt een reiziger. “Het was laaiend druk en chaotisch, en uiteindelijk vertrokken we met dik anderhalf uur vertraging. Maar het ziet er prachtig uit en de voorzieningen zijn geweldig.”


 

Bron : El Comercio
Bookmark and Share


Terug