Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nieuwe Nederlandse aanklacht tegen Jorge Zorreguieta

Datum : 14/09/2011
Auteur : Jan de Kievid
Land : Argentinië

Nieuwe Nederlandse aanklacht tegen Jorge Zorreguieta

Staat Jorge Zorreguieta, vader van prinses Máxima, toch nog een proces in Nederland te wachten? Misschien, want advocaten Liesbeth Zegveld en Göran Sluiter, beiden hoogleraar internationaal recht in Leiden, hebben op 7 september het Nederlandse Openbaar Ministerie gevraagd hem te vervolgen wegens misdaden tegen de menselijkheid en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Zorreguieta was van 1976 tot 1981 bewindsman  – eerst als staatssecretaris en daarna feitelijk als minister van Landbouw en Veeteelt – in de Argentijnse regering tijdens de dictatuur van Videla. In deze periode (1976 tot 1983)  zijn in Argentinië naar schatting twintig- tot dertigduizend mensen vermoord door het leger en de veiligheidsdiensten, de meesten via de beruchte ‘verdwijningen’. Een aantal belangrijke opdrachtgevers en uitvoerders van deze misdrijven, onder wie generaal Videla, is of wordt in Argentinië zelf berecht. Met Zorreguieta is dat echter niet het geval. Volgens het onderzoek dat professor Michiel Baud in 2000 en 2001 op verzoek van de Nederlandse regering verrichte, is het zeer onwaarschijnlijk dat Zorreguieta direct bij de repressie betrokken was. Het is echter ‘even ondenkbaar dat hij niets van de praktijk van de repressie en de mensenrechtensituatie zou hebben geweten.’ Volgens de advocaten is Zorreguieta als lid van de regering medeverantwoordelijk voor de misdrijven.

De advocaten hebben de aanklacht ingediend namens Alejandra Slutzky, haar dochter Ewa Slutzky en Matte Mourik. Deze laatste is de zoon van de inmiddels overleden diplomaat Maarten Mourik die in 2001 zonder succes probeerde Zorreguieta te laten vervolgen. Alejandra en Ewa Slutzky zijn direct betrokkenen. Samuel Slutzky, de vader van Alejandra, arts en actief in het verzet tegen de dictatuur, werd in juni 1977 opgepakt door militairen in burger. Sindsdien behoort hij tot de vele duizenden ‘vermisten’. Via Brazilië kwam de veertienjarige Alejandra met haar broer in 1978 naar Nederland. Ze deed in 2003 verslag van al deze gebeurtenissen in haar indrukwekkende familiekroniek De stilte. Een Argentijnse familiegeschiedenis.

Toen Alejandra in haar eigen woorden ‘twintig jaar redelijk gelukkig’ in Nederland had geleefd, dook Willem-Alexander op met Máxima en daarmee ook Zorreguieta: ‘En dan komt Zorreguieta en die haalt alles weer naar boven. Alles wat we een plekje hadden gegeven, wordt overhoop gehaald’ (La Chispa 281, september 2001). De kwestie-Zorreguieta vormde de aanleiding voor een aantal Latijns-Amerikaanse jongeren in Nederland, onder wie Alejandra, om een Nederlandse afdeling van HIJOS (Kinderen van vermisten tegen vergeten en straffeloosheid) op te richten. Ewa, de twintigjarige dochter van Alejandra, studeert rechten om bij te kunnen dragen aan een rechtvaardiger wereld. Ze is ook medewerkster van Amnesty International en de aanklacht is mede namens haar ingediend.

De aanklacht uit 2001 werd door het Openbaar Ministerie afgewezen op grond van ‘afwezigheid van rechtsmacht in Nederland’. Volgens Liesbeth Zegveld, die toen samen met haar collega Britta Böhler om vervolging van Zorreguieta vroeg, klopte dat strikt juridisch niet: ‘Juridisch gezien hadden we deze afwijzing niet verwacht, politiek gezien wel’ (La Chispa 278, mei 2001) . Zegveld en haar collega Sluiter menen dat de zaak juridisch nu sterker staat dan tien jaar geleden, omdat Nederland in 2010 het ‘Internationaal verdrag inzake de bescherming van alle personen tegen gedwongen verdwijning’ heeft geratificeerd. Voor het beschikken over rechtsmacht bestaat al een precedent, want het Nederlandse OM heeft een rol gespeeld bij de vervolging van Julio Poch. De piloot, in dienst van Transavia, zou tijdens de Argentijnse dictatuur piloot zijn geweest van vliegtuigen waaruit mensen in zee werden gegooid.
Alejandra Slutzky is ‘bang dat het Openbaar Ministerie van de minister van Justitie opdracht zal krijgen de aangifte af te wijzen. Tien jaar geleden werden we door Justitie ook heel lang aan het lijntje gehouden. Publieke druk is daarom belangrijk. Jorge Zorreguieta is lid van een moorddadig regime geweest.’ (NRC Handelsblad, 7-9-2011). 

Bronnen: NRC Handelsblad, La Chispa, Michiel Baud, Militair geweld, burgerlijke ongehoorzaamheid (2001).
Het boek van Alejandra Slutzky: De stilte. Een Argentijnse familiegeschiedenis is nu verkrijgbaar bij De Slegte.

Klik op de knop LinkedIn onderaan onze homepage. Op La Chispa | LinkedIn vindt u een oproep om het burgerinitiatief tegen Jorge Zorreguita te tekenen. Het initiatief is bedoeld om de regering aan te sporen de aanklacht serieus te nemen.

 

 

Bookmark and Share


Terug