Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Ollanta Humala versus Keiko Fujimori

Tweede ronde Peru, 5 juni

Datum : 14/04/2011
Auteur : Maurine van Mourik

Ollanta Humala versus Keiko Fujimori

Met ruim 96 procent van de stemmen geteld, is duidelijk dat  de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Peru is gewonnen door Ollanta Humala van de partij Gana Perú. Hij behaalde 32 procent van de stemmen die geteld zijn.

De strijd om de tweede plaats, die recht geeft op deelname aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen was lange tijd spannend, maar zal uit eindelijk toch op enige afstand gewonnen worden door Keiko Fujimori, dochter van oud-president Fujimori (die momenteel  in de gevangenis zit wegens schending van de mensenrechten en corruptie). Keiko, van de partij Fuerza  2011  behaalde 23,5 procent van de stemmen.
Pedro Pablo Kuczynski, van de partij Alianza Para el Gran Cambio werd derde  met 18,5 procent van de stemmen, gevolgd door Alejandro Toledo van Perú Posible (15,5 procent) en Luis Castañeda van Alianza Solidaridad Nacional (10 procent).

De tweede ronde  zal gehouden worden op 5 juni 2011.

Alle partijen zijn in overleg met elkaar. Om stemmen te winnen of om te bepalen wie men zal steunen in de tweede ronde van de verkiezingen.

Zo heeft Pedro Pablo Kuczynski , die eerder al in de pers aangaf niet te zullen stemmen op Ollanta Humala, Toledo gebeld voor overleg, sprak Humala met Castañeda (weliswaar zonder  verplichting) en blijkt de mening van nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa ook van belang. Vargas Llosa heeft aangegeven nooit voor Keiko Fujimori te stemmen.

Naar verwachting zal het een spannende strijd worden.
 

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug