Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Protest in Nicaragua

Datum : 14/04/2011
Auteur : Krijn Schramade
Land : Nicaragua

Protest in Nicaragua

Op zaterdag 2 april bezetten tienduizenden aanhangers van de regering de straten van Managua, de hoofdstad van Nicaragua. Uit angst voor Midden-Oostentaferelen wilden ze hiermee een protestmars van de oppositie dwarsbomen. 2011 is een spannend jaar voor Nicaragua en president Daniel Ortega. Consolideert hij zijn macht of wankelt hij?

2 April had de dag van de oppositie moeten worden. De kleinere politieke partij Christendemocratische Unie (UDC) had een protestactie georganiseerd tegen het voornemen van Ortega om op te gaan voor een derde termijn als president. Volgens velen is dat volgens de grondwet niet toegestaan. De protestactie kon hierdoor rekenen op een gezonde interesse van de gehele oppositie.

Het liep anders. In allerijl organiseerde de Sandinistische regering een tegendemonstratie. Duizenden arbeiders in dienst van de staat en scholieren namen hier – zo wordt gezegd - onder dwang aan deel. Het werd een dag waarop de rood-zwarte vlag van de linkse, revolutionaire, Sandinistische regeringspartij FSLN fier wapperde. “Viva la Revolución! Viva Daniel!” Arbeiders kampeerden 's nachts op de straten. Middelbare scholieren van openbare scholen liepen bij afwezigheid bij de demonstratie het risico op puntaftrek. Verder hielden naar schatting 11.000 zwaar bewapende agenten van de oproerpolitie toegangswegen tot de protestmars in Managua afgesloten.

Khaddafi

Hierdoor was er alle ruimte voor het ‘Festival voor Liefde, Vrede en Leven’. Deze manifestatie zou georganiseerd zijn door de Sandinistische jeugdbeweging. De hand van presidentsvrouw – en tevens hoofd communicatie van de regering – Rosario Murillo was volgens toeschouwers echter goed te herkennen. Tijdens deze ‘vredesmanifestatie’ waren spandoeken met verschillende boodschappen te zien. De aanvallen van de coalitie in Libië tegen Khaddafi werden veroordeeld. Andere spandoeken verdedigden de poging tot herverkiezing van Ortega als president, die officieel nog niet mogelijk is.

Hoewel de politie aanvankelijk instemde met de demonstratie van de oppositie en zelfs bescherming zou bieden, hield ze de oppositie tegen. Politiechef Granera verdedigde de blokkades. Het gescheiden houden van de twee groepen zou nodig zijn om bloedvergieten te voorkomen. Hierbij leek de Sandinistische demonstratie echter een voorkeursbehandeling te genieten. Sandinisten mochten door de barricades heen, terwijl de oppositie en andere burgers werden weggestuurd en de toegang tot delen van de stad werd ontzegd.

Danielismo

De protestactie van de oppositie kwam voor de paranoïde Ortega op een lastig moment. Klein begonnen volksopstanden tegen autoritaire regimes in het Midden-Oosten hebben al geleid tot het wankelen en ineenstorten van meerdere regimes. Ortega lijkt bang voor een vergelijkbaar scenario in Nicaragua. Een revolutie tegen zijn eigen Sandinistische revolutie. Een groeiend aantal Nicaraguanen is Ortega beu. Hij draait democratische verworvenheden steeds verder terug en consolideert zijn macht. Daarnaast tiert de corruptie welig. Reden genoeg voor onvrede, maar het einde van Danielismo?

De kroon op de machtsconsolidatie van Ortega zou een tweede herverkiezing als president zijn. Vooralsnog is zijn deelname aan de komende verkiezingen verboden. Volgens artikel 147 van de grondwet mag een president slechts twee termijnen dienen. Ortega’s huidige termijn zou zijn laatste moeten zijn. Hij diende zijn eerste termijn al in de jaren tachtig en in 2007 is hij aan zijn tweede termijn begonnen. De oppositie noemt deelname aan de verkiezingen in november dan ook illegaal. Het Hooggerechtshof beschouwt de grondwet in dit geval echter als niet van toepassing. Dit hoogste rechterlijke orgaan wordt gedomineerd door Sandinisten. Algemene verwachting is dat hij zal deelnemen aan de verkiezingen van 6 november. De winnaar is dan ook al bekend: Ortega. Of gooit een revolutie in Nicaragua toch roet in het eten? Dan wordt de angst van Ortega bewaarheid.

Bron : CSMonitor/Tico Times
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug