Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Reportage - Dagje museum op internationale beurs in Havana

'Neem een foto van me naast de auto'

Datum : 17/11/2011
Auteur : Mirte Groos
Land : Cuba

Reportage - Dagje museum op internationale beurs in Havana

De Feria Internacional de La Habana lijkt een eiland op Cuba. De beurs, waar van 31 oktober tot en met 5 november ongeveer twintig landen hun exportproducten voor Cuba uitstalden, lijkt in niets op zijn Cubaanse omgeving. Terwijl in dagelijks Cuba een groot aantal goederen schaars is, zijn er op de FIHAV luxeproducten in overvloed. Op 4 en 5 november werd de beurs opengesteld voor Cubaans publiek.

De 29e editie van de FIHAV werd positief aangekondigd in de Granma, Cuba’s enige en staatsgecontroleerde dagblad. Er werd geschreven dat de omvang van de beurs, die dit jaar groter is dan ooit tevoren, er op wijst dat het vertrouwen van de internationale zakelijke wereld in de Cubaanse markt groeiende is. Door de handelsblokkade van de Verenigde Staten is de internationale handel van Cuba de laatste vijftig jaar aan banden gelegd. Wie echter het beursterrein betreedt, dat veertien vierkante kilometer groot is en meer dan 25 paviljoenen omvat, kan niet ontkennen dat er een buitenlandse markt is in Cuba. De Cubaanse dagjesmensen die de beurs bezoeken, lijkt het niet veel te kunnen schelen. Zij komen om zich te verwonderen over de goederen die worden aangeboden, waarvan het merendeel niet te krijgen is in de winkels waar zij toegang toe hebben.

Kermis

Wie het beursterrein oploopt wordt direct door de eerste en grootste loods geleid, waarin Cuba zijn nationale- en exportgoederen, zoals sigaren, het Bucanero bier en rum demonstreert. Mopperend proberen de Cubanen die de loods binnenkomen zo snel mogelijk hun weg naar de uitgang te vinden. “Dit hoef ik niet te zien, dit zie ik elke dag al.” Buiten aangekomen is de beurs een en al feestelijkheid. Tussen de grote loodsen door heeft een aantal restaurants uit Havana kramen opgezet waar eten valt te halen – weliswaar voor een prijs die ongeveer vier keer zo duur is als normaal, maar er worden wel consumptiegoederen van internationale merken aangeboden; een zeldzaamheid in Havana. Naast de eetstands is er een nogal petieterige kermis opgebouwd voor de kinderen, die een treurige indruk geeft omdat er elke ronde dat de zweefmolen draait niet meer dan twee kinderen in zitten. Het terrein is verder nog opgevrolijkt met een kinderboerderij en er is een podium waar populaire artiesten optreden.

Whirlpool

Het geheel heeft wat weg van een dagje Jaarbeurs in Utrecht. De mensen laten zich graag vermaken, genieten van de drukte en kijken hun ogen uit in de paviljoenen van de verschillende landen. Landen die de nauwste betrekkingen hebben met Cuba en daardoor over meer exportproducten beschikken,  hebben een heel paviljoen voor zichzelf. Hieronder vallen China, Duitsland, Italië, Mexico, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Vooral Duitsland, Italië en China trekken de aandacht.
In de Italiaanse tentoonstellingshal is er een kring ontstaan rondom een whirlpool waar een meisje in bikini in ligt te baden. Iedereen probeert er zo dicht mogelijk bij te komen en neemt foto’s met mobieltjes. Of de interesse uitgaat naar de whirlpool of de badende dame is niet geheel duidelijk. De rest van het Italiaanse paviljoen, waar boorprojecten, installatieapparatuur en technologische systemen worden verkocht, trekt overduidelijk minder de aandacht. Het paviljoen geeft een sobere indruk. Volgens een van de verkoopsters van Impresub, Diving and marine contractor, is de oorzaak daarvan de economische crisis; Italië had dit jaar niet veel te investeren en heeft zodoende besloten de stand sober te houden.

China de grootste

Landen als Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk hebben meer aandacht besteed aan hun paviljoen. Zo kun je bij de Britten Twiningsthee kopen en galmen de Beatles door de luidsprekers. Cubanen kunnen hun Engels testen door middel van taalcomputers.
China is prominent aanwezig. Voor de samenwerking tussen China en Cuba is ter gelegenheid van FIHAV 2011 zelfs een speciaal symbool ontworpen. De ramen van de hal zijn bedekt met pastelkleurige doeken met teksten in Chinese tekens en witte lelies. Aan de muren hangen posters, waarop de geschiedenis van de handelsbetrekkingen tussen Cuba en China wordt uitgelegd. De meeste mensen besteden er niet veel aandacht aan; die wordt opgeslokt door de auto’s en motoren die ernaast staan uitgestald. Ook in de Duitse hal zijn de auto’s verreweg het populairst. Met open mond wordt de promotiefilm van de nieuwe Mercedes Benz gadegeslagen, en ook Volkswagen doet het goed. “Neem een foto van me naast de auto!” , wordt er geroepen. “Zo, met mijn hand aan de deur, dan lijkt het net alsof hij van mij is.”

Nederland weggestopt

Lang niet alle landen hebben een eigen paviljoen; de meeste landen moeten er eentje delen. Zo deelt Mexico een paviljoen met Jamaica en Panama. En ergens in een van de paviljoenen die het verst van de ingang staan, is een allegaartje van landen gestopt, waaronder Nederland.  Een gedeelte van de hal is omgevormd tot een heuse beautysalon waar een Nederlandse zakenman, die liever anoniem blijft, zijn spullen aan de man probeert te brengen door mensen een gratis beautybehandeling aan te bieden. “Niet mijn ideeën jatten hè!”, roept hij me na wanneer ik met mijn notitieboekje langs wandel. Al achttien jaar is hij als een van de weinige Nederlanders in Havana gevestigd.

Dagje uit

De FIHAV is voor de Cubanen een dagje uit. Maar er is geen enkele intentie iets van de aangeboden producten te kopen; het is eerder een dag naar een museum. Veel kijken, maar van kopen is voor de meesten geen sprake. Dat ligt lang niet in het bereik van het publiek van de open dagen. De beurs is een uitstekende gelegenheid voor de mensen om zich te verwonderen over de producten die aangeboden worden. Een jongen valt bijna om van verbazing als hij een elektrische kookplaat ziet. “Moet je zien! Ongelooflijk, dat zoiets bestaat.” Hij kijkt graag naar de aangeboden spullen, maar is toch niet erg te spreken over de beurs. “Het is de grootste editie van de beurs sinds hij bestaat. Maar daaruit blijkt maar weer dat kwantiteit niet altijd gelijk staat aan kwaliteit. Andere jaren was het veel leuker, waren er meer restaurants uit Havana die promotie maakten. En er waren meer producten; nu worden er vooral projecten verkocht in de stands en dat is saai om naar te kijken."

 

Bookmark and Share


Terug