Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Rotterdamse studenten verkennen de Braziliaanse markt

Datum : 07/03/2011
Auteur : Bart-Jaap Verbeek
Land : Brazilië

Rotterdamse studenten verkennen de Braziliaanse markt

Dat Brazilië een opkomende markt is, is ook de studenten bedrijfskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam niet ontgaan. In juli 2011 vertrekken achttien consultants in het kader van het project International Business Study naar Brazilië om veldwerkonderzoek uit te voeren voor geïnteresseerde Nederlandse bedrijven. "De omgang met bedrijven en het proeven aan het consultancywerk is enorm leerzaam."

International Business Study (IBS) is een project vanuit STAR, de studievereniging van de Rotterdam School of Management (RSM). Voor het 24e opeenvolgende jaar biedt IBS Nederlandse bedrijven onderzoeksmogelijkheden op maat in opkomende markten. Dit jaar staat Brazilië centraal.“Bij het kiezen van een opkomende markt als onderzoeksland hebben we gelet op macro-economische cijfers, maar ook op zaken als toegankelijkheid van bedrijven en veiligheid”, vertelt voorzitter Pieter Immerzeel (23). Ondanks dat Brazilië in 2006 ook al was gekozen, zien de commissieleden genoeg potentie om zich opnieuw op Brazilië te concentreren. “Met de kansen die het land biedt in bijvoorbeeld de maritieme sector en met het oog op de komende internationale sportevenementen, is er sprake van een doorlopend groeiproces”, aldus Immerzeel.

Deskresearch

In september vorig jaar is de werving van consultants onder de studenten bedrijfskunde van start gegaan. De geselecteerde groep van achttien studenten is in november aan de slag gegaan met het verkennen van de Braziliaanse markt. “In deze fase identificeren we de meest interessante sectoren, waardoor we betere inzichten krijgen in de markt”, legt consultant Nikki van Rooten (20) uit. “Dat gebeurt voornamelijk via deskresearch, maar we hebben ook nauwe contacten met Braziliaanse studenten van de Fundação Getulio Vargas universiteit in São Paulo. Momenteel zijn we bezig met het acquireren van bedrijven.” In een callcenterachtige setting zijn de studenten druk bezig met het benaderen van interessante bedrijven. Consultant Bas Woutstra (21) ervaart dit als erg leerzaam: “De gesprekken zijn leuk. Sommige bedrijven weten precies wat ze willen, bij andere moet je wat meer aftasten en sturen. Over het algemeen is de ontvangst bij bedrijven goed. Als ze zelf geen interesse hebben, sturen ze ons door naar andere bedrijven.”

Commissielid Lieke van Veldhoven (20) is verantwoordelijk voor de marketing. Om  het project naamsbekendheid te geven, benadert ze magazines en stelt persberichten en nieuwsbrieven op die ze naar de bedrijven uit het bestand opstuurt. “We zijn ook te vinden op Twitter en LinkedIn. Daarnaast hebben zowel STAR als IBS een eigen alumninetwerk en een Raad van Advies, en betrekken we voorgaande commissies erbij”, licht Van Veldhoven toe. Immerzeel haakt in. “Wat ons interessant maakt is naast de goede prijs-kwaliteit verhouding het brede netwerk dat is opgebouwd. De Erasmus Universiteit heeft een goede naam en de RSM staat bekend als een van de beste managementscholen in Europa.”

Strakke pakken

Als er genoeg geld aan contracten binnen is dan vertrekt de groep naar Brazilië. In juli gaan de consultants drie weken op pad om met Braziliaanse bedrijven te praten over eventuele interesse in afname en partnerschappen. Gedurende het hele traject krijgen de studenten verschillende trainingen, van interviewtechnieken en zakelijk schrijven tot beltrainingen. Twee professoren begeleiden en vergezellen de groep in Brazilië. Terug in Nederland krijgen de consultants zes weken de tijd om de rapporten met aanbevelingen te schrijven, die in november gepresenteerd zullen worden aan de bedrijven.

Alle vier de studenten zien het project als een nuttige ervaring. Zo leren ze vaardigheden als het rapporteren voor een bedrijf, onderhandelen en communiceren via de telefoon. “In het begin was het even spannend om te praten met die mannen in strakke pakken, maar de respons is ontzettend positief”, vertelt Van Rooten. Het opdoen van dit soort praktijkervaring naast de studie vormt de belangrijkste motivatie om aan het IBS project deel te nemen. “Ik ben benieuwd of dit soort werk iets voor mij is”, verwoordt Woutstra. “De omgang met bedrijven en het proeven aan het consultancywerk is enorm leerzaam”.

Bedrijven kunnen zich nog steeds aanmelden om aan dit project deel te nemen. Meer informatie over IBS: www.ibsresearch.nl of neem contact op via ibs@rsmstar.nl, tel: +31 (0)10 – 408 24 853.

Meer over onderzoek in en naar Latijns Amerika kunt u lezen in het extra dikke nummer over Onderzoek en Film,
La Chispa 356.

Bestel het nu.

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug