Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

'Soep' uit Paraguay

Datum : 13/09/2016
Auteur : Els Hortensius
Land : Paraguay

'Soep' uit Paraguay

In Paraguay houden ze van veel en lekker eten. Dat ontdekte ik toen ik voor mijn werk het land regelmatig bezocht. Bij vergaderingen stonden de hapjes voor de koffiepauze al klaar als we ’s ochtends binnenkwamen en een uitnodiging voor een asado (barbecue) was een van de vaste agendapunten.

“Wij hebben eeuwig honger, dat komt door de hongersnood in de 19e eeuw”, zo verklaarde iemand de interesse in eten. “Sindsdien zorgen we er altijd voor voldoende - of meer dan voldoende - voedsel te hebben.” In Paraguay vind je, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Midden-Amerika, nauwelijks een Wendy’s, McDonalds of Kentucky Fried Chicken. De Paraguayos hebben hun eigen (heerlijke!) snacks, zoals chipas en sopa paraguaya. Anders dan de naam doet vermoeden is sopa paraguaya geen soep, maar een vorm van maïsbrood.

Er doen verschillende verhalen de ronde over de oorsprong van de naam. Het mooiste verhaal gaat terug tot de dagen van Don Carlos Antonio López, de stichter van Paraguay en ook de eerste president. Een van zijn favoriete gerechten was een soep op basis van melk, kaas en maïsmeel. Bij het bereiden schoot op een dag de hand van de kokkin uit en kwam er teveel meel in de soep. Omdat ze geen tijd had om nieuwe soep te maken zette ze de pan in de oven en bakte er een cake van. Don Carlos vond het heerlijk en gaf het de naam “Sopa paraguaya”. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van Paraguay’s favoriete gerechten bij barbecues en op feesten. Ook bij bruiloften ontbreekt de sopa paraguaya nooit, vandaar de vraag aan verloofden: “Wanneer eten we de soep?”

Recept 

Sopa paraguaya is eenvoudig zelf te maken. Dit recept stond een aantal jaren geleden in Trouw.
Bakmateriaal: ingevette rechthoekige ovenschaal 30/23/3 cm
Ingrediënten: 1/8 liter water, 50 gr gesnipperde ui, 2 rode pepertjes, 340 gr maïs uit blik, 50 gr zachte boter, 4 eidooiers, 100 gr cottage cheese, 75 gr grofgeraspte Goudse kaas, 200 gr fijn maïsmeel, 2 theelepels zout, 1 theelepel suiker, 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel chilipoeder, ¼ liter karnemelk, 4 eiwitten, tabascosaus.
Bereiden
•    Water, ui en kleingesneden ontpitte pepers 5 minuten koken; afkoelen.
•    Maïs laten uitlekken. In een plastic zakje pletten.
•    Oven voorverwarmen op 200 C.
•    Boter romig roeren, tot vla kloppen met de dooiers. Dan de kaas, de geplette maïs en het uienmengsel met vocht        erdoor spatelen. Maïsmeel zeven met zout en kruiden. Afgewisseld met scheutjes karnemelk luchtig door de mix        scheppen.
•    De eiwitten stijfkloppen en goed mengen met het maïsbeslag.
•    Overbrengen in de ovenschaal: 30-40 minuten bakken in het midden van de oven. Even laten rusten voordat je het in stukjes snijdt.

Buen provecho!

Bookmark and Share


Terug