Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Stoer en zakelijk

Schrijfmap met Boliviaans tintje

Datum : 17/08/2011
Auteur : Maja Haanskorf
Land : Bolivia

Stoer en zakelijk

Stoer en zakelijk, daar houdt de Utrechtse Jennet Boon van. De door haar ontworpen tassen stralen kwaliteit, luxe en geraffineerde eenvoud uit. Iets heel anders dan de kleurrijke ontwerpen van de Boliviaanse Claudia Oporto. Toch hebben de twee elkaar gevonden in de productie van een leren schrijfmap.

“Makkelijk was het niet altijd”, vertelt Jennet Boon (49) op een Utrechts terras. “Bolivia en Nederland zijn twee verschillende werelden. Onze smaken zijn totaal anders, dan kun je een product niet zomaar een op een overzetten. Maar dat is tegelijk ook de uitdaging, die ik graag aan wilde gaan. En met succes.” Trots toont Boon de schrijfmap van soepel donkerbruin leer met een mat zilverkleurige siermunt op de buitenkant. Zij heeft de map ontworpen en Claudia Oporto, die net als Boon tassen ontwerpt, heeft hem in Bolivia laten maken. “We zijn er toch gauw een klein jaar mee bezig geweest, vanaf het eerste contact tot het moment dat de map hier was. Veel heen en weer gemaild over de leersoort, de kleur van het stiksel, de vormgeving van de siermunt en dan moest ik ook nog uitzoeken hoe het met betaling en douane zat. Een hoop werk, maar ook vreselijk leuk. Het klikte goed tussen Claudia en mij en we hadden allebei iets van ‘dit gaat lukken’”. 

Via haar website en in een aantal geselecteerde winkels zijn de tassen van Jennet Boon te koop onder de naam ‘unknown boon’. Het zijn tassen voor zakelijk gebruik, waar ook een laptop in kan. “Ik ben dit gaan doen, omdat ik destijds nergens de tas kon vinden die ik zocht. Ik vond het vaak te sjiek of te trendy en ik wilde iets er tussenin. Een tas die zowel bij een formele outfit als bij een spijkerbroek past. Ik houd van zakelijk en stoer, geen blingbling. En ik houd van goede kwaliteit; ik koop liever één paar echt mooie, dure schoenen dan drie paar  goedkope.” Van leer en van ontwerpen wist Boon weinig. “Ik ben uitgegaan van wat ik zelf mooi en handig vind en toetste dat bij mensen in mijn netwerk. Over leer ben ik gaan lezen en praten met producenten en leveranciers. Ik hoef de tassen niet zelf in elkaar te zetten. Wat ik leuk vind, is het bedenken van het ontwerp, het kiezen van het materiaal en het in de markt zetten. De kick is vooral dat ik een eigen product van begin tot einde verzorg.” 

Vakmanschap

Al vanaf het moment, nu vier jaar geleden, dat ze met ‘unknown boon’ begon, wilde ze een product ontwikkelen samen met iemand in een ontwikkelingsland. “Het ontbreekt ondernemers uit ontwikkelingslanden vaak aan de contacten om hun producten bij ons op de markt te brengen. Daarnaast is er het verschil in smaak tussen de producenten daar en de potentiële kopers hier, terwijl het vakmanschap wel degelijk aanwezig is. Ik was benieuwd of het zou lukken om gezamenlijk een succesvol product te ontwikkelen. Via Yente, een organisatie die samenwerking tussen Nederlandse onderneemsters en onderneemsters in ontwikkelingslanden stimuleert, kwam ze in contact met Claudia Oporto. Het zou leuk zijn als uit deze productie een vervolgopdracht voortkomt. Bedrijven kunnen de schrijfmap bijvoorbeeld gebruiken als relatiegeschenk. Dan kan het eigen logo aan de buitenkant komen.”

Binnenkort verschijnen drie nieuwe ontwerpen van unknown boon, waaronder een handtas en een rugzakmodel. Boon weet dat de concurrentie groot is. “Maar ik geloof in wat ik doe. Ik kies voor kwaliteit en niet voor massaproductie. Ik wil ook zeker weten dat de tassen verantwoord worden gemaakt. Ik werk nu met producenten in Turkije en Polen. Ook Claudia Oporto hecht aan een duurzame productie. Door betere marketing groeit haar bedrijf en kan ze meer toeleveranciers inzetten in La Paz en op het platteland. “Ik zou graag verder willen met de samenwerking of een ander project opzetten met een onderneemster in een ontwikkelingsland. De samenwerking met Claudia heeft me aangenaam verrast. We hadden er plezier in en het was ook nog eens een leerzaam traject.”

Interesse in een leren schrijfmap uit Bolivia? Speciaal voor leden van La Chispa is deze map nu met 10 procent korting verkrijgbaar! Kijk hier voor meer informatie.

Meer informatie over de map en Jennet Boon is te vinden op deze websites: 
www.unknownboon.nl
www.yente.org

Bookmark and Share


Terug