Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Studeren in Mexico

Datum : 15/03/2011
Auteur : Femke van Noorloos
Land : Mexico

Altijd al in Mexico willen studeren? Victor Velazquez, uitwisselingsstudent uit Mexico, vertelt hoe het is om te studeren in zijn land. “Voor buitenlandse studenten is het heel makkelijk om te integreren in een Mexicaans vriendengroepje.”

Victor Velazquez (25) heeft sociale geografie gestudeerd aan de UAM (Universidad Autónoma Metropolitana) in Mexico City. “Zij boden als enige universiteit sociale geografie aan, en dat vond ik altijd al interessant. Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze. Op de UAM ligt het niveau heel hoog; daar is de basis gelegd voor het onderzoek dat ik nu doe, de thema’s die ik interessant vind.”

Nu doet hij een master geografie aan de UNAM (Universidad Nacional Autónoma de Mexico), de grootste en meest prestigieuze universiteit van Mexico, en is hij op uitwisseling aan de Universiteit Utrecht. In Nederland werkt hij vooral aan zijn masterscriptie en daarnaast volgt hij een aantal lessen bij ontwikkelingsgeografie. “Van wat ik hier gezien heb zijn de lessen heel dynamisch en interactief. Tijdens de bachelor in Mexico is dat minder; de docent praat en de studenten durven niet veel te zeggen. Tijdens de master is er juist wel veel debat, meer dan in Nederland. Ik heb in Mexico helaas nauwelijks medestudenten uit andere landen; er zijn wel buitenlandse docenten. Hier in Nederland vind ik het geweldig om met al die verschillende nationaliteiten in een groep te zitten, het geeft een leuke dynamiek en je leert veel over culturele verschillen.”

In Latijns Amerika zijn openbare universiteiten erg gewild, aangezien ze betaalbaar zijn en van goede kwaliteit. Het aantal plaatsen is echter beperkt: daarom geldt voor vrijwel alle studies een toelatingsexamen. Velazquez: “Ja, dat is best pittig. Voor de master moest ik een onderzoeksvoorstel van tien pagina’s presenteren, met veel theorie. Daarnaast moest ik ook nog een examen doen over logisch redeneren en algemene kennis. De master geografie aan de UNAM is erg populair, omdat er een beurzensysteem voor is. Studenten uit heel Latijns Amerika proberen toegelaten te worden. Als je naar een goede universiteit kunt en dan ook nog een beurs krijgt van 500 dollar in de maand is dat natuurlijk perfect.”

Studievrienden

Qua studentenleven zijn er nogal wat verschillen tussen Mexico en Nederland/België. Verreweg de meeste studenten in Mexico blijven bij hun ouders wonen. “Dat is nu eenmaal anders in Mexico, er is meer een traditie van hechte families die bij elkaar wonen. Nee hoor, bij je ouders wonen hoeft helemaal geen beperking te zijn voor je studentenleven. Er zijn superveel activiteiten op de UNAM, je kunt naar lezingen gaan, evenementen. Er is een enorme campus (Ciudad Universitaria) met bijvoorbeeld een groot voetbalstadion, sportinstallaties, theaters, bioscopen, kunstexposities en allerlei cursussen. Als je naar de UNAM gaat is dat ook met het idee om een totale integrale ontwikkeling te krijgen. Daarnaast gaan studievrienden natuurlijk samen uit, en in Mexico is het ook heel normaal om studievrienden bij je ouders thuis uit te nodigen.”

Heeft hij nog tips voor studenten hier die een tijdje in Mexico willen studeren?
“Ik denk wel dat het voor een buitenlandse student heel makkelijk is om te integreren in een Mexicaans vriendengroepje; we zijn heel open voor nieuwe mensen en willen graag ons land laten zien. En als je in Mexico wilt gaan studeren of aan de slag wilt op een universiteit, is het belangrijk om de juiste mensen te kennen, professoren die je kunnen helpen. Dat maakt het bijvoorbeeld makkelijker om een beurs te krijgen of een goed onderzoeksvoorstel te schrijven.”

Meer over onderzoek in en naar Latijns Amerika kunt u lezen in het extra dikke nummer over Onderzoek en Film,
La Chispa 356.

Bestel nu

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug