Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Teveel fantasie voor een reisverhaal

Road novel over Colombia

Datum : 28/06/2011
Auteur : Mark Weenink
Land : Colombia

Teveel fantasie voor een reisverhaal

Samen met je zus op reis en er een boek over schrijven. Dat deden Judith en Sabine van Vugt. Colombiaans carnaval is een vrolijk fictieve roman over twee zussen die door de binnenlanden van Colombia struinen.

Als er een land in Zuid-Amerika een slechte reputatie heeft, dan is het Colombia wel. Daardoor lieten de zussen Judith (1974) en Sabine van Vugt (1982) zich niet afschrikken. In 2009 reisden ze samen kriskras door het land. Die reis is de inspiratie voor hun fictieve roman Colombiaans carnaval. Hoofdpersoon is Linda, die in Colombia op zoek gaat naar haar verdwenen zus Daphne. Anders dan bij andere romans krijgt de lezer ook weetjes en literatuurtips over Colombia aangereikt.

Hun omgeving reageerde niet positief toen de zussen naar Colombia afreisden. “Onze vader was bozig”, lacht Judith. “Hij zei: ‘als jullie ontvoerd worden, denk maar niet dat ik jullie losgeld betaal.’ Zo uit hij zijn bezorgdheid. Daar kwam bij dat we onze banen opzegden, om een boek te schrijven nota bene.”

Onder water trouwen

Het enthousiasme waarmee de zussen van de hak op de tak springen is aanstekelijk. Waarom Colombia? “Mijn zus was er in 2008 als vrijwilliger op een biologisch onderzoeksstation in de jungle en ze had rondgereisd”, vertelt Sabine. “Ze was lyrisch. Toen hebben we het plan opgevat om samen te gaan en te schrijven.” Judith valt haar zus bij. “Eerste bestemming was Barranquilla, om carnaval te vieren. Verder zijn we bij Santa Marta in de Sierra Nevada naar de verloren stad gelopen, een zesdaagse tocht.” Andere hoogtepunten waren Tierradentro, waar precolombiaanse grafkelders zijn, en het eiland San Andrés. Sabine: “Dat is een paradijselijk, tropisch oord, waar Colombianen zelf ook op vakantie gaan. Je kunt er duiken en zelfs onder water trouwen!”
 

Rauw

Reizen in Colombia is de zussen 100 procent meegevallen. “Het loopt allemaal makkelijk. Bovendien zijn de mensen enorm gastvrij”, zegt Sabine. Door die openheid van de Colombianen konden ze ook achter de voordeuren van de mensen kijken. Judith: “We hebben veel moois gezien, maar beseffen dat het als toerist anders is. Mensen willen je beschermen en het mooie Colombia laten zien. Maar je voelt de tegenstellingen tussen arm en rijk. Het leven is een stuk rauwer dan hier. Geweld is nooit ver weg. Rijke mensen wonen achter een hek."

Sluikreclame

Waaom kiezen de zussen voor fictie en niet voor een reisverhaal?  “We hebben te veel fantasie om een reisverhaal te schrijven”, zegt Judith. “Ik heb kort als journalist bij RTL-nieuws gewerkt. Daar was ik slecht in, want ik kan geen feitelijk stukje maken. Dan overdrijf ik en maak ik het dramatischer.”
Hoeveel hebben ze verzonnen en hoeveel hebben ze zelf meegemaakt? Judith: “Je gebruikt kleine dingen uit je reis en daar geef je een draai aan. Het is geen serieus non-fictie boek. We kennen het land niet voldoende om de politieke situatie te duiden. We kiezen bewust voor vermaak.” Sabine knikt. “Het is een lekker strandboek, een road novel.”
Reisgids Lonely Planet wordt opvallend vaak genoemd in het boek. Sluikreclame? Sabine: “Integendeel. De grap is dat het boek The Fruit Palace als leidraad diende, een cultboek uit de jaren tachtig over Colombia van de schrijver Charles Nicholl. De LP Colombia is geschreven door iemand die er nooit is geweest. We steken er juist de draak mee.”

Eerbetoon

Sabine vertelt hoe je samen schrijft. “We hebben beiden geschreven en vervolgens elkaars stukken geredigeerd. We schelen behoorlijk in leeftijd, we zijn bijna van twee verschillende generaties. We hebben ook andere achtergronden: Judith heeft literatuurwetenschappen gestudeerd, ik film- en televisiewetenschappen. Ik schrijf filmischer, de literatuurverwijzingen komen van Judith.” Judith reageert: “Ik wil dan alle boeken over Colombia lezen. Sabine gaat gewoon op pad.”
De zussen willen met hun boek Colombia positief neerzetten. Sabine: “Het verhaal is verzonnen, de hoofdpersoon gaat redelijk stuntelend het land door. We tonen de onderbelichte, mooie kanten van Colombia.” Judith valt haar zus bij. “Het is een eerbetoon aan de gastvrijheid van de mensen die we ontmoet hebben.”

Colombiaans carnaval, Uitgeverij Maarten Muntinga, 2011, Amsterdam, ISBN, 9789058315472, 192 pag., €16,95

Op 16 juli signeren Judith en Sabine van Vugt op het Colombia Cultura Festival. Zie ook: www.colombiaanscarnaval.nl

Bookmark and Share


Terug