Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

The Ghosts of Cité Soleil

Favoriete films van de redactie

Datum : 15/03/2011
Auteur : Teun Heuvelink
Land : Haïti

The Ghosts of Cité Soleil

Haïti op zijn hardst. In deze Deense documentaire zien we het bendeleven in Port-au-Prince door de ogen van bendeleiders en broers 2-Pac en Bily. Woonachtig in erbarmelijke omstandigheden in de sloppenwijk Cité Soleil verdienen de broers geld door als militie op te treden voor president Aristide. Al snel wordt duidelijk waarom VN-soldaten Cité als een van de gevaarlijkste plekken ter wereld beschouwen.

De bende van 2-Pac en Bily, de Chimères, doet sterk denken aan de Tonton Macoutes, de gevreesde militie tijdens het dictatoriale regime van Papa Doc en Baby Doc. De twee broers hebben stevige controle over de wijk en beslissen of mensen leven of sterven. De keiharde beelden geven treffend de afwezigheid van de staat en de chaos en armoede in het geplaagde land weer. De documentaire doet je afvragen of Haïti er ooit bovenop komt.

Denemarken/Verenigde Staten, 2006, Independent Pictures, Asger Leth

Meer favoriete films kunt u vinden in het in het extra dikke nummer over Onderzoek en Film, La Chispa 356.
Bestel nu

 

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug