Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Venezolanen in Miami 14 uur onderweg om te stemmen

Datum : 05/10/2012
Auteur : Annelies van der Poel
Land : Venezuela

Venezolanen in Miami 14 uur onderweg om te stemmen

Komende zondag 7 oktober zijn er verkiezingen in Venezuela. Een president wordt daar voor een periode van zes jaar gekozen. Dit is de eerste keer dat Hugo Chávez, die al sinds 1999 aan de macht is, geduchte tegenstand heeft. Veel Venezolanen in de Verenigde Staten zien dit als dé kans op een andere president, maar het wordt de Venezolaanse gemeenschap in Miami nu wel erg moeilijk gemaakt om te stemmen.

Over het algemeen is de Venezolaanse gemeenschap in de Verenigde Staten niet op de hand van Chávez. Zijn belangrijkste tegenstander is Henrique Capriles en de meeste stemmen uit de VS zullen waarschijnlijk naar hem gaan.
Veel Venezolanen in de VS vinden het erg belangrijk dat Venezuela nu eindelijk een andere president krijgt en ze hebben er dan ook heel wat voor over om te kunnen stemmen. Een nieuwe president zien zij als een kans op democratie en verandering, en daarmee als een mogelijkheid om weer terug te keren naar hun vaderland.

Als Venezolaan kun je, na registratie, in het buitenland stemmen, maar dit moet wel in persoon gebeuren. Nu zijn er meerdere plekken vanwaar een lange afstand afgelegd moet worden om te kunnen stemmen, maar de situatie in Miami is speciaal. Deze stad heeft een zeer grote Venezolaanse gemeenschap en had eerst een consulaat waar gestemd kon worden.

Sluiting

Het consulaat in Miami was officieel benoemd tot stemkantoor. Na de sluiting kunnen  personen die ingeschreven staan om te stemmen in Miami alleen nog maar gaan stemmen in New Orleans, waarnaar ze automatisch zijn doorgestuurd. Dit ligt op 1.400 kilometer van Miami en de reistijd bedraagt zo’n 14 uur.

Begin dit jaar heeft president Hugo Chávez zelf besloten om het Venezolaanse consulaat in Miami te sluiten. Dit omdat de consul-generaal van deze ambassade het land uitgezet werd op bevel van Washington. Ze is beschuldigd van het doorspelen van informatie naar Iran om een aanval op het computersysteem van de regering van de VS te organiseren. Hoewel Chávez  had verkondigd het niet eens te zijn met deze beschuldigingen, was het sluiten van het consulaat waarschijnlijk ook een tactische actie.

In Miami staan ruim 19.500 Venezolanen ingeschrevenen voor deze verkiezingen. Dit maakt het tot een groot en invloedrijk stemgebied. Omdat de meesten niet direct aanhangers van Chávez zijn, wil de president deze stemmen, die wellicht het verschil kunnen maken, wel missen.

Aanbiedingen

Het gaat de Venezolanen uit Miami dus tijd en geld kosten om hun stem uit te brengen. Verschillende non-profit organisaties zijn begonnen met het aanbieden van reizen van Miami naar New Orleans, zoals Voto donde sea (ik stem waar dan ook), die Venezolanen in het buitenland probeert te informeren en helpen om te kunnen stemmen. Voor 75 dollar is er bij hen een retourticket per bus te koop. De organisatie probeert de kosten met behulp van donaties zo laag mogelijk te houden. Ook Aerovotar, die een vliegticket aanbiedt, probeert de reis met behulp van donaties laag te houden.

Daarnaast zien commerciële organisaties een mooie kans. Het bedrijf America’s Transportation  biedt de reis voor 145 dollar aan, inclusief 150 minuten bellen naar Venezuela en Americas Destinations biedt voor 259 dollar de reis inclusief overnachting in een hotel met ontbijt en avondeten.
En dan zijn er Venezolanen die anderen aanbieden met hen in de auto mee te reizen. Ook al is stemmen ingewikkeld geworden als je in Miami woont, de meeste Venezolanen lijken er veel voor over te hebben om te stemmen.
Het is afwachten of hun stemmen daadwerkelijk het verschil gaan maken bij de verkiezingen op zondag.
 

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug